...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Detoksikacijom protiv prazničnog prejedanja

14.04.2015.

Praznici su napokon prošli, a kroz vaše organizme verovatno razne đakonije. Većina vas se sada sigurno oseća preteško i naduto, jedva se krećete i nemate energije. Dok niste popili "ranisan" kako to obično ide u ovim krajevima, razmislite o tome da telu podarite period postprazničnog čišćenja, odnosno detoksikacije.

.

Detoksikacija je čišćenje organizma od zagušenja koje napravi prekomerna količina masti i šećera, kao posledica obilnog unošenja hrane. Uprkos tome što se na internetu može pročitati bezbroj saveta i recepata kako sprovesti detoksikaciju, najsigurniji ste ako se konsultujete sa nutricionistom. To i možete u Institutu za zaštitu zdravlja Vojvodine, u Futoškoj broj 121. 

Nutricionista Instituta za javno zdravlje Vojvodine Dragana Balać kaže da je najsigurnije ukoliko se nakon praznika okrenemo laganoj hrani, pretežno baziranoj na povrću, bez dodatnih začina.

"Ogromna je količina informacija koja zbunjuje na internetu. Ne treba nasedati na recepte za brzu detoksikaciju, jer izgladnjivanjem nećete oporaviti organizam. Treba imati u vidu da detoksikacija nije gladovanje i čišćenje tela, već ona podrazumeva obavezne fizičke vežbe i umerenu, laganu hranu”, objasnila je Balać.

Upravo mladi koji se za vreme praznika najviše opuste, pa svoj raspust začine i alkoholom ili možda burnijim noćnim životom, mogu oporaviti organizam detoksikacijom. Znajući dubinu džepa prosečnog studenta, nutricionista poručuje da je pijaca odlična destinacija jer se malo novca može kupiti dosta zeleniša.

Zelena salata, rotkvice, spanać, blitva i mladi luk dominiraju trenutno na tezgama, a glavno su oružje u ratu sa toksinima te su odlični za prolećno čišćenje tela.

Svetski nutricionisti pišu da je detoksikacija potrebna kako bi se očistili i oni toksini koje unosimo brzim životom u zagađenoj sredini. Detoksikacija je najstariji i najefikasniji način ozdravljenja organizma, ali se dešavalo da mnogi tako dovedu svoj organizam na ivicu smrti, što su najbanalniji primeri. Veliki broj ljudi ipak to zagušenje organizma rešava tabletama za lakše varenje.

"U potpunosti sam protiv korišćenja bilo kakvih supstanci bez konsultacije s lekarima. Najlakše je otići u apoteku i rešiti problem tabletama kao što je "ranisan" i sličnim za lakše varenje", rekla je Balać i dodala da je bolje piti više tečnosti nakon što se danima prejedamo.

Lekari preporučuju detoksikaciju jednom nedeljno, a u slučaju Srbije, ona se može raditi u skladu sa praznicima Slava – Nova godina – Božić – Uskrs - Prvi maj. 

Za one koji nisu fanovi povrća, Sunce, šetnja i zeleni čaj su takođe odličan alat u oporavku nakon prazničnih prejedanja.

Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

Bezbednije je na otvorenom bazenu nego u kafiću

Takozvani drugi talas koronavirusa ponovo je pokrenuo apele za poštovanje mera, za brigu o zdravlju i bezbednosti, pogotovo kada je…

.

Radno leto za studente pod znakom pitanja

Prethodnih godina mladi su već krajem juna ili početkom jula tražili sezonske poslove. Međutim, zbog pandemije neki od njih imaju…

.

Stranke ignorisale mlade u kampanji

Predizborna kampanja kojoj smo prisustvovali u proteklih mesec i po mlade je učinila vidljivima najviše na deljenju letaka, balona i…

.

Reakcije na održavanje Exita podeljene, organizatori objavili prva imena

Zvanična odluka o tome da ovogodišnji Exit festival ipak bude održan izazvala je različite reakcije javnosti. Sa jedne strane, mnogi…

.

O rasizmu se ne govori dovoljno

Gotovo svakodnevno čujemo za neki napad koji se dogodio na osnovu rasne pripadnosti, bilo gde u svetu. Sada, doduše, mnogo…

.

Važan je provod, o riziku se ne razmišlja

Gotovo celu Srbiju obišle su fotografije novosadskog keja punog smeća. Veče uoči ukidanja vanrednog stanja, na ovom mestu mogla se…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo