...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Detoksikacijom protiv prazničnog prejedanja

14.04.2015.

Praznici su napokon prošli, a kroz vaše organizme verovatno razne đakonije. Većina vas se sada sigurno oseća preteško i naduto, jedva se krećete i nemate energije. Dok niste popili "ranisan" kako to obično ide u ovim krajevima, razmislite o tome da telu podarite period postprazničnog čišćenja, odnosno detoksikacije.

.

Detoksikacija je čišćenje organizma od zagušenja koje napravi prekomerna količina masti i šećera, kao posledica obilnog unošenja hrane. Uprkos tome što se na internetu može pročitati bezbroj saveta i recepata kako sprovesti detoksikaciju, najsigurniji ste ako se konsultujete sa nutricionistom. To i možete u Institutu za zaštitu zdravlja Vojvodine, u Futoškoj broj 121. 

Nutricionista Instituta za javno zdravlje Vojvodine Dragana Balać kaže da je najsigurnije ukoliko se nakon praznika okrenemo laganoj hrani, pretežno baziranoj na povrću, bez dodatnih začina.

"Ogromna je količina informacija koja zbunjuje na internetu. Ne treba nasedati na recepte za brzu detoksikaciju, jer izgladnjivanjem nećete oporaviti organizam. Treba imati u vidu da detoksikacija nije gladovanje i čišćenje tela, već ona podrazumeva obavezne fizičke vežbe i umerenu, laganu hranu”, objasnila je Balać.

Upravo mladi koji se za vreme praznika najviše opuste, pa svoj raspust začine i alkoholom ili možda burnijim noćnim životom, mogu oporaviti organizam detoksikacijom. Znajući dubinu džepa prosečnog studenta, nutricionista poručuje da je pijaca odlična destinacija jer se malo novca može kupiti dosta zeleniša.

Zelena salata, rotkvice, spanać, blitva i mladi luk dominiraju trenutno na tezgama, a glavno su oružje u ratu sa toksinima te su odlični za prolećno čišćenje tela.

Svetski nutricionisti pišu da je detoksikacija potrebna kako bi se očistili i oni toksini koje unosimo brzim životom u zagađenoj sredini. Detoksikacija je najstariji i najefikasniji način ozdravljenja organizma, ali se dešavalo da mnogi tako dovedu svoj organizam na ivicu smrti, što su najbanalniji primeri. Veliki broj ljudi ipak to zagušenje organizma rešava tabletama za lakše varenje.

"U potpunosti sam protiv korišćenja bilo kakvih supstanci bez konsultacije s lekarima. Najlakše je otići u apoteku i rešiti problem tabletama kao što je "ranisan" i sličnim za lakše varenje", rekla je Balać i dodala da je bolje piti više tečnosti nakon što se danima prejedamo.

Lekari preporučuju detoksikaciju jednom nedeljno, a u slučaju Srbije, ona se može raditi u skladu sa praznicima Slava – Nova godina – Božić – Uskrs - Prvi maj. 

Za one koji nisu fanovi povrća, Sunce, šetnja i zeleni čaj su takođe odličan alat u oporavku nakon prazničnih prejedanja.

Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Preduzetnički klub mladih o turizmu

Treća preduzetnička priča u okviru programa “Preduzetnički klub mladih” koji se realizuje svakog četvrtka tokom marta meseca u Američkom kutku…

.

Prijava za zelene razgovore

Beogradska otvorena škola nastavlja seriju Zelenih razgovora, tematskih diskusija o zaštiti životne sredine i klimatskih promena. Ovog puta organizuju događaj…

.

Konkurs za esej

Fondacija Konrad Adenauer u Beogradu i Institut za javnu politiku raspisali su Konkurs za esej "O meni se radi! Zašto…

.

Mediji i mladi: Prostor koji treba osvojiti!

Ako pogledamo poslednji dostupan izveštaj "Mladi u medijskom ogledalu" iz 2022. godine, koji je objavila Krovna organizacija mladih SrbijI, videćemo…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo