...
TRENUTNO16:30 - 16:45Tehnologija

Društvo

Vreme putovanja: šta prijaviti na granici

19.07.2018.

Krenuli smo na godišnji odmor, stigli na granicu, carinik nas je pitao da li imamo nešto da prijavimo, odgovorili smo samo lične stvari, službenik na granici nas je propustio, odahnuli smo i nastavili dalje. Ali prelazak granice ne mora biti stresan, ako tačno znate šta je dozvoljeno prenositi, kao i šta bi trebalo prijavljivati. 

.

Srećko Mrganić, koordinator poslova u carinarnici Novi Sad kaže da bi, kada izlazimo iz zemlje, trebalo da prijavimo skupocene stvari koje nosimo sa sobom, odnosno one stvari čija vrednost prelazi 3 000 evra. Njih prijavljujemo na granici na obrascu za privremeno unošenje stvari. Stvari su poprilično drugačije kada se vraćamo u zemlju.

"Kada je u pitanju uvoz onda moramo prijaviti sve one stvari koje su skuplje od 100 evra. Dakle, oslobođenje od poreza imamo na iznos do 100 evra, a na ostale stvari plaćamo carinske dažbine. Normalno, te stvari ne smeju biti namenje trgovini nego samo za sopstvenu potrebe ili za potrebe članova domaćinstva", kaže Srećko i dodaje da bi, kada napuštamo Srbiju, trebalo da prijavimo i novac koji nosimo sa sobom.

"Novac, naravno, treba prijaviti zato što je iznošenje novca iz države ograničeno na 10 000 evra. Za to vam ne treba nikakva potvrda iz banke, ali morate prijaviti da ih imate, da se zna. A kad unosite novac, nemate ograničenje unosa, morate ga prijaviti ako je iznad 10 000 i dobiti potvrdu za unos efektivnog stranog novca čisto da bi prilikom iznosa, ako ga dalje iznosite pravdali da ste ga uneli u zemlju."

batrovci jpg

Srećko Mrganić nam je objasnio da ukoliko ne prijavimo stvari koje imamo cariniku, a on ih potom pronađe, ima pravo da nam ih privremeno oduzme dok se ne donese rešenje u upravnom postupku.

"Svako neprijavljivanje stvari na granici povlači za sobom oduzimanje robe. Sve vrednije stvari do 3 000 evra mogu se ocariniti na granici po skraćenom postupku. Svaka neprijava znači oduzimanje, dobijete zapisnik o privremenom oduzimanju i onda se donosi rešenje", kaže Mrganić 

vacationmode2 jpg

Ipak, ono što većinu građana najviše zanima jeste prenos hrane i prića preko granice. Srećko kaže da se hrana koja je namenjena za put smatra ličnim prtljagom i da nam zbog toga niko neće praviti problem. Svakako ne bi trebalo da nosimo velike količine hrane, a ona koju nosimo mora biti fabrički upakovana i imati deklaraciju proizvođača.

"Od alkoholnih pića sme da se prenese jedna litra žestine, dve litre vina ili litar penušavca. Možete sa sobom imati 200 cigareta, odnosno jedan boks, 50 cigara, 100 cigarilosa ili 250 grama duvana." 

Mrganić je dodao da se jedan parfem takođe smatra ličnim prtljagom, kao i laptop, telefon i kamera.

vodiczaputnike jpg

Uprava carine nedavno je objavila brošuru Vodič za putnike koju možete preuzeti sa njihovog zvaničnog sajta, a  u njoj ćete između ostalog pronaći informacije o tome šta od lekova možete nositi sa sobom, ali i uputstva kako možete prevoziti kućne ljubimce preko granice.

                            

Alma Kovčić

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo