...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music Mix by Majkić

Društvo

Vreme putovanja: šta prijaviti na granici

19.07.2018.

Krenuli smo na godišnji odmor, stigli na granicu, carinik nas je pitao da li imamo nešto da prijavimo, odgovorili smo samo lične stvari, službenik na granici nas je propustio, odahnuli smo i nastavili dalje. Ali prelazak granice ne mora biti stresan, ako tačno znate šta je dozvoljeno prenositi, kao i šta bi trebalo prijavljivati. 

.

Srećko Mrganić, koordinator poslova u carinarnici Novi Sad kaže da bi, kada izlazimo iz zemlje, trebalo da prijavimo skupocene stvari koje nosimo sa sobom, odnosno one stvari čija vrednost prelazi 3 000 evra. Njih prijavljujemo na granici na obrascu za privremeno unošenje stvari. Stvari su poprilično drugačije kada se vraćamo u zemlju.

"Kada je u pitanju uvoz onda moramo prijaviti sve one stvari koje su skuplje od 100 evra. Dakle, oslobođenje od poreza imamo na iznos do 100 evra, a na ostale stvari plaćamo carinske dažbine. Normalno, te stvari ne smeju biti namenje trgovini nego samo za sopstvenu potrebe ili za potrebe članova domaćinstva", kaže Srećko i dodaje da bi, kada napuštamo Srbiju, trebalo da prijavimo i novac koji nosimo sa sobom.

"Novac, naravno, treba prijaviti zato što je iznošenje novca iz države ograničeno na 10 000 evra. Za to vam ne treba nikakva potvrda iz banke, ali morate prijaviti da ih imate, da se zna. A kad unosite novac, nemate ograničenje unosa, morate ga prijaviti ako je iznad 10 000 i dobiti potvrdu za unos efektivnog stranog novca čisto da bi prilikom iznosa, ako ga dalje iznosite pravdali da ste ga uneli u zemlju."

batrovci jpg

Srećko Mrganić nam je objasnio da ukoliko ne prijavimo stvari koje imamo cariniku, a on ih potom pronađe, ima pravo da nam ih privremeno oduzme dok se ne donese rešenje u upravnom postupku.

"Svako neprijavljivanje stvari na granici povlači za sobom oduzimanje robe. Sve vrednije stvari do 3 000 evra mogu se ocariniti na granici po skraćenom postupku. Svaka neprijava znači oduzimanje, dobijete zapisnik o privremenom oduzimanju i onda se donosi rešenje", kaže Mrganić 

vacationmode2 jpg

Ipak, ono što većinu građana najviše zanima jeste prenos hrane i prića preko granice. Srećko kaže da se hrana koja je namenjena za put smatra ličnim prtljagom i da nam zbog toga niko neće praviti problem. Svakako ne bi trebalo da nosimo velike količine hrane, a ona koju nosimo mora biti fabrički upakovana i imati deklaraciju proizvođača.

"Od alkoholnih pića sme da se prenese jedna litra žestine, dve litre vina ili litar penušavca. Možete sa sobom imati 200 cigareta, odnosno jedan boks, 50 cigara, 100 cigarilosa ili 250 grama duvana." 

Mrganić je dodao da se jedan parfem takođe smatra ličnim prtljagom, kao i laptop, telefon i kamera.

vodiczaputnike jpg

Uprava carine nedavno je objavila brošuru Vodič za putnike koju možete preuzeti sa njihovog zvaničnog sajta, a  u njoj ćete između ostalog pronaći informacije o tome šta od lekova možete nositi sa sobom, ali i uputstva kako možete prevoziti kućne ljubimce preko granice.

                            

Alma Kovčić

Možda te još zanima:

.

O rasizmu se ne govori dovoljno

Gotovo svakodnevno čujemo za neki napad koji se dogodio na osnovu rasne pripadnosti, bilo gde u svetu. Sada, doduše, mnogo…

.

Mikrosvet koji menja ljude

Instagram više nije samo za selfije, već se može upotrebitii pažljivije, tako što ćete svoj feed napuniti edukativnim sadržajem koji…

.

Vršnjačko nasilje pod maskom anonimnosti

Možda ste primetili da se na društvenim mrežama često pojavljuju profili čiji je cilj izvrgavanje ruglu drugih osoba. Tako smo…

.

Treba održavati motivaciju brojeći korake koje smo prešli

Pandemija koronavirusa i proglašenje vanrednog stanja doneli su različite izazove. Jedan od njih je i prilagođavanje na ograničeni socijalni kontakt.…

.

Prokrastinacija u vreme korone

Radni sto vam je kuhinjski pult, a kafe pauza je okret do šporeta ili frižidera. Zvuči poznato? Ako su od…

.

Kada kredu i tablu zameni internet

Kada smo se šalili da nam se život polako ali sigurno seli u virtuelni prostor, nismo mogli ni da slutimo…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo