...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Društvo

Vreme putovanja: šta prijaviti na granici

19.07.2018.

Krenuli smo na godišnji odmor, stigli na granicu, carinik nas je pitao da li imamo nešto da prijavimo, odgovorili smo samo lične stvari, službenik na granici nas je propustio, odahnuli smo i nastavili dalje. Ali prelazak granice ne mora biti stresan, ako tačno znate šta je dozvoljeno prenositi, kao i šta bi trebalo prijavljivati. 

.

Srećko Mrganić, koordinator poslova u carinarnici Novi Sad kaže da bi, kada izlazimo iz zemlje, trebalo da prijavimo skupocene stvari koje nosimo sa sobom, odnosno one stvari čija vrednost prelazi 3 000 evra. Njih prijavljujemo na granici na obrascu za privremeno unošenje stvari. Stvari su poprilično drugačije kada se vraćamo u zemlju.

"Kada je u pitanju uvoz onda moramo prijaviti sve one stvari koje su skuplje od 100 evra. Dakle, oslobođenje od poreza imamo na iznos do 100 evra, a na ostale stvari plaćamo carinske dažbine. Normalno, te stvari ne smeju biti namenje trgovini nego samo za sopstvenu potrebe ili za potrebe članova domaćinstva", kaže Srećko i dodaje da bi, kada napuštamo Srbiju, trebalo da prijavimo i novac koji nosimo sa sobom.

"Novac, naravno, treba prijaviti zato što je iznošenje novca iz države ograničeno na 10 000 evra. Za to vam ne treba nikakva potvrda iz banke, ali morate prijaviti da ih imate, da se zna. A kad unosite novac, nemate ograničenje unosa, morate ga prijaviti ako je iznad 10 000 i dobiti potvrdu za unos efektivnog stranog novca čisto da bi prilikom iznosa, ako ga dalje iznosite pravdali da ste ga uneli u zemlju."

batrovci jpg

Srećko Mrganić nam je objasnio da ukoliko ne prijavimo stvari koje imamo cariniku, a on ih potom pronađe, ima pravo da nam ih privremeno oduzme dok se ne donese rešenje u upravnom postupku.

"Svako neprijavljivanje stvari na granici povlači za sobom oduzimanje robe. Sve vrednije stvari do 3 000 evra mogu se ocariniti na granici po skraćenom postupku. Svaka neprijava znači oduzimanje, dobijete zapisnik o privremenom oduzimanju i onda se donosi rešenje", kaže Mrganić 

vacationmode2 jpg

Ipak, ono što većinu građana najviše zanima jeste prenos hrane i prića preko granice. Srećko kaže da se hrana koja je namenjena za put smatra ličnim prtljagom i da nam zbog toga niko neće praviti problem. Svakako ne bi trebalo da nosimo velike količine hrane, a ona koju nosimo mora biti fabrički upakovana i imati deklaraciju proizvođača.

"Od alkoholnih pića sme da se prenese jedna litra žestine, dve litre vina ili litar penušavca. Možete sa sobom imati 200 cigareta, odnosno jedan boks, 50 cigara, 100 cigarilosa ili 250 grama duvana." 

Mrganić je dodao da se jedan parfem takođe smatra ličnim prtljagom, kao i laptop, telefon i kamera.

vodiczaputnike jpg

Uprava carine nedavno je objavila brošuru Vodič za putnike koju možete preuzeti sa njihovog zvaničnog sajta, a  u njoj ćete između ostalog pronaći informacije o tome šta od lekova možete nositi sa sobom, ali i uputstva kako možete prevoziti kućne ljubimce preko granice.

                            

Alma Kovčić

Možda te još zanima:

.

Jedna Komuna za sve

Da li se i vama čini da u poslednje vreme mala preduzeća imaju tendenciju da privuku druga mala preduzeća, stvarajući…

.

Kezz: Kvalitet vremenom ispliva

Tamaru Ristić Kezz dosad ste sigurno upamtili po glasu i energiji. Pre nekoliko godina započela je svoj muzički put, oduševljavajući publiku…

.

Elektronska koža koja rekreira osećaj dodira

Naučnici iz Singapura su napravili elektronsku kožu koja može da se koristi na robotima i pirotetičkim pomagalima. Njena specifičnost je…

.

Viber nudi nove opcije

Viber će od sada omogućiti svojim korisnicima da automatski filtriraju poruke i odlučuju ko ih može dodavati u grupe, pored…

.

Tviter ograničava broj odgovora na tvitove

Tviter od sada ima mogućnost ograničenja broja ljudi koji mogu da odgovore na tvitove.

.

Postani čuvar prašume

Ako ste veliki ljubitelj prirode, jedna od želja u bucket listi vam je da posetite prašume, onda je sajt Save…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo