...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Više prostora za mlade u poljoprivredi, potrebna podrška države

17.05.2018.

Mladi koji imaju uslova za to, trebalo bi da ostanu na selu i bave se poljoprivredom jer je ova delatnost sve popularnija i isplativija u Srbiji, rekao je u emisiji "Za i protiv" Vladimir Zokić, mladi poljoprivrednik i student fitomedicine iz Kumana kod Novog Bečeja. Prema njegovim rečima, poljoprivreda je sve ozbiljnija grana u celom regionu, koju politika sve više podstiče, a naročito ukoliko spadate u kategriju mladih.

.

Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik magazina Agrobiznis kaže da je sve više mladih koji odlučuju da nastave sa porodičnim agrobiznisom ili se vraćaju na selo i započinju poljoprivrednu proizvodnju, što ohrabruje.

"Sve može da funkcioniše na pravi način čak i kad je vlasnik poljoprivrednog gazdinstva student, koji je ujedno i radnik. Sve je više programa koji su posvećeni mladim poljoprivrednicima, odobravaju se subvencije. Smisao tih subvencija je da osamostali mlade na selu i pomognu im da ustale proizvodnju. Potpuno je svejedno hoće li se baviti ratarstvom, stočarstvom ili nečim trećim, potrebno je samo da se odluče za to", kaže Đaković.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu opredelio je mladim poljoprivrednicima prošle nedelje bespovratno 200 miliona dinara. Konkurs je otvoren u nedelju, 6. maja, a trajaće dok se novac ne potroši. Najviše po prijavi može se dobiti 1.500.000 dinara, a najmanji iznos je 500.000. Podnosilac prijave može podneti samo jednu prijavu po konkursu, koja može da se odnosi na više tačaka.

poljoprivreda2 jpeg

Đaković i Zokić se slažu da je to jedan od konkursa koji mogu ozbiljno pomoći mladima da započnu svoj biznis na selu, iako je tu potrebno još mnogo toga učiniti.

Vladimir Zokić kaže da je zadovoljan što agrarna politika u poslednje vreme sve više pomaže mlade poljoprivrednike.

"Sve više nam ostavljaju prostora za nadu da ćemo napredovati u proizvodnji. Bilo bi lepo da se taj način subvencionisanja nastavi još nekoliko godina, kako bismo stvorili neku zdravu bazu sa koje bi onda mogli da samostalno nastavimo uspešnu proizvodnju, svako u svom sektoru", kaže Vladimir.

Goran Đaković kaže da je prošle godine Ministarstvo poljoprivrede počelo sa subvencijama za mlade poljoprivredike, a od ove godine zatraženo je da se jasnije definišu kriterijumi, da se zna ko može da dobije novac i pod kojim uslovima.

"Želimo da bude više novca za one koji tek počinju da se bave ovim poslom, pa želimo da definišemo koliko je novca mladim poljoprivrednicima potrebno da bi ozbiljan poduhvat i iskorak u poljoprivredi napravili i kako bi proizvodili veće količine, a ono što proizvedu da počnu i da prerađuju", rekao je Đaković u našoj emisiji.

poljoprivreda jpg

On tvrdi da nije svima u Srbiji isto i da mladima koji odluče da se bave stočarstvom treba više pomoći.

"Govedarstvo ne može da opstane bez pomoći države i proizvodnju mleka danas svaka država u Evropi podstiče subvencijama, osim Islanda. Te subvencije nisu velike, ali je sve bolje i pomera se na bolje. Subvencije danas kasne, ali iz razloga koji se meni jako dopada, a to je da je sve više grla u opticaju, što znači da se posao razvija", kaže Đaković.

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je u Novom Sadu da mladi imaju pravo izbor da li će ostati na selu ili ne, a da je na državi da im taj izbor olakša uspostavljanjem infrastrukture.

Prema njegovim rečima, resor koji on vodi mladima konkretno može da ponudi zadruge i udruživanje, kao model koji može da "poveže mlade i starije poljoprivrednike".

Kako je naveo, u Srbiji 1,4 miliona ljudi radi na selu i 630.000 poljoprivrednih gazdinstava. On je ponovio i da iz njegovog sektora dolazi i ideja o podeli državnog zemljišta besplatno mladim poljoprivrednicima, te da smatra da će do kraja ove godine taj koncept "dobiti punu pažnju".

"Ideja je da se njima ustupi na korišćenje do 50 hektara zemlje bez nadoknade, u zavisnosti od interesovanja", objasnio je Krkobabić.

Kako je rekao, u podsticajnim merama za mlade na selu, ugledaće se i na Sloveniju, koja mlade stimuliše sa 46.000 evra.

"Naša ideja je da to po mladom bračnom paru bude do 20.000 evra i ustupanje državnog zemljišta", rekao je ministar.

Vladimir Zokić dodaje da je udruživanje u zadruge veoma kreativna ideja i da misli da bi to pomoglo sitnim gazdinstvima da budu konkurentniji.

"Po mom mišljenju, to je jedino rešenje za male zemljoposednike, na tržištu koje je surovo i kao zadruga bi mogli da konkurišu na tržištu, rame uz rame sa velikim igračima.", kaže Vladimir.

Kompletnu emisiju "Za i protiv" sa Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu poslušajte ovde.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Konkurs za mlade pesnike

Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu "Zoran Radmilović" iz Zaječara rasipisuje konkurs za učešće na 37. Festivalu…

.

"Agro Job Fair" na Poljoprivrednom fakultetu

Centar za razvoj karijere, uz podršku Poljoprivrednog fakulteta i Studentskog parlamenta u utorak 28. marta od 11 do 14 časova…

.

Dan otvorenih vrata i simulacija prijemnog na Filozofskom fakultetu

Filozofski fakultet Univeziteta u Novom Sadu u subotu 25. marta od 10 do 13 časova organizuje Dan otvorenih vrata i…

.

U nedelju prvi NS Alt Fest u Lazinom Teletu

Organizacija Novosadska alternativa organizuje prvi mini festival "NS Alt Fest" koji će biti održan u klubu Lazino Tele (Laze Telečkog…

.

Besplatna radionica medijske pismenosti i digitalnog marketinga

Erasmus Student Network Novi Sad u saradnji sa OPENS-om organizuju besplatnu radionicu medijske pismenosti i digitalnog marketinga koja će biti…

.

TikTok: Mislili smo da tu zavisnost nikada nećemo imati

Od višesatnih filmova, preko YouTube videa od pola sata, do nekoliko sekundi TikToka – sadržaj na internetu postaje sve kraći.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo