...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo

Više prostora za mlade u poljoprivredi, potrebna podrška države

17.05.2018.

Mladi koji imaju uslova za to, trebalo bi da ostanu na selu i bave se poljoprivredom jer je ova delatnost sve popularnija i isplativija u Srbiji, rekao je u emisiji "Za i protiv" Vladimir Zokić, mladi poljoprivrednik i student fitomedicine iz Kumana kod Novog Bečeja. Prema njegovim rečima, poljoprivreda je sve ozbiljnija grana u celom regionu, koju politika sve više podstiče, a naročito ukoliko spadate u kategriju mladih.

.

Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik magazina Agrobiznis kaže da je sve više mladih koji odlučuju da nastave sa porodičnim agrobiznisom ili se vraćaju na selo i započinju poljoprivrednu proizvodnju, što ohrabruje.

"Sve može da funkcioniše na pravi način čak i kad je vlasnik poljoprivrednog gazdinstva student, koji je ujedno i radnik. Sve je više programa koji su posvećeni mladim poljoprivrednicima, odobravaju se subvencije. Smisao tih subvencija je da osamostali mlade na selu i pomognu im da ustale proizvodnju. Potpuno je svejedno hoće li se baviti ratarstvom, stočarstvom ili nečim trećim, potrebno je samo da se odluče za to", kaže Đaković.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu opredelio je mladim poljoprivrednicima prošle nedelje bespovratno 200 miliona dinara. Konkurs je otvoren u nedelju, 6. maja, a trajaće dok se novac ne potroši. Najviše po prijavi može se dobiti 1.500.000 dinara, a najmanji iznos je 500.000. Podnosilac prijave može podneti samo jednu prijavu po konkursu, koja može da se odnosi na više tačaka.

poljoprivreda2 jpeg

Đaković i Zokić se slažu da je to jedan od konkursa koji mogu ozbiljno pomoći mladima da započnu svoj biznis na selu, iako je tu potrebno još mnogo toga učiniti.

Vladimir Zokić kaže da je zadovoljan što agrarna politika u poslednje vreme sve više pomaže mlade poljoprivrednike.

"Sve više nam ostavljaju prostora za nadu da ćemo napredovati u proizvodnji. Bilo bi lepo da se taj način subvencionisanja nastavi još nekoliko godina, kako bismo stvorili neku zdravu bazu sa koje bi onda mogli da samostalno nastavimo uspešnu proizvodnju, svako u svom sektoru", kaže Vladimir.

Goran Đaković kaže da je prošle godine Ministarstvo poljoprivrede počelo sa subvencijama za mlade poljoprivredike, a od ove godine zatraženo je da se jasnije definišu kriterijumi, da se zna ko može da dobije novac i pod kojim uslovima.

"Želimo da bude više novca za one koji tek počinju da se bave ovim poslom, pa želimo da definišemo koliko je novca mladim poljoprivrednicima potrebno da bi ozbiljan poduhvat i iskorak u poljoprivredi napravili i kako bi proizvodili veće količine, a ono što proizvedu da počnu i da prerađuju", rekao je Đaković u našoj emisiji.

poljoprivreda jpg

On tvrdi da nije svima u Srbiji isto i da mladima koji odluče da se bave stočarstvom treba više pomoći.

"Govedarstvo ne može da opstane bez pomoći države i proizvodnju mleka danas svaka država u Evropi podstiče subvencijama, osim Islanda. Te subvencije nisu velike, ali je sve bolje i pomera se na bolje. Subvencije danas kasne, ali iz razloga koji se meni jako dopada, a to je da je sve više grla u opticaju, što znači da se posao razvija", kaže Đaković.

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je u Novom Sadu da mladi imaju pravo izbor da li će ostati na selu ili ne, a da je na državi da im taj izbor olakša uspostavljanjem infrastrukture.

Prema njegovim rečima, resor koji on vodi mladima konkretno može da ponudi zadruge i udruživanje, kao model koji može da "poveže mlade i starije poljoprivrednike".

Kako je naveo, u Srbiji 1,4 miliona ljudi radi na selu i 630.000 poljoprivrednih gazdinstava. On je ponovio i da iz njegovog sektora dolazi i ideja o podeli državnog zemljišta besplatno mladim poljoprivrednicima, te da smatra da će do kraja ove godine taj koncept "dobiti punu pažnju".

"Ideja je da se njima ustupi na korišćenje do 50 hektara zemlje bez nadoknade, u zavisnosti od interesovanja", objasnio je Krkobabić.

Kako je rekao, u podsticajnim merama za mlade na selu, ugledaće se i na Sloveniju, koja mlade stimuliše sa 46.000 evra.

"Naša ideja je da to po mladom bračnom paru bude do 20.000 evra i ustupanje državnog zemljišta", rekao je ministar.

Vladimir Zokić dodaje da je udruživanje u zadruge veoma kreativna ideja i da misli da bi to pomoglo sitnim gazdinstvima da budu konkurentniji.

"Po mom mišljenju, to je jedino rešenje za male zemljoposednike, na tržištu koje je surovo i kao zadruga bi mogli da konkurišu na tržištu, rame uz rame sa velikim igračima.", kaže Vladimir.

Kompletnu emisiju "Za i protiv" sa Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu poslušajte ovde.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Radne prakse za mlade moraju biti plaćene

Od 17. avgusta, pa sve do pre nekoliko dana bila je u toku javna rasprava o nacrtu Zakona o radnoj…

.

Mladi danas više senzibilisani za prepoznavanje seksualnog uznemiravanja

Istraživanja, kao i iskustvo organizacija koje rade sa mladima, pokazuju da su mladi danas više senzibilisani da prepoznaju različite oblike…

.

TAKT fest ove godine slavi solidarnost, raznolikost i zajedništvo

Od 20. do 24. septembra u Novom Sadu se održava 12. TAKT fest. Kroz pet dana programa u CK13, mladi,…

.

Kakav medijski sadržaj želiš?

Mi smo Oradio - omladinski internet radio i portal za mlade. Osim profesionalnog i etičnog izveštavanja za mlade i o…

.

Da domaći pop ponovo bude mejnstrim

Mladi Novosađanin Filip Baloš dokaz je da komercijalniji zvuk u Srbiji ne mora nužno da predstavlja jeftinu zabavu za široke…

.

Lokalnu zajednicu izdvajaju pripadnost i jedinstvena priča

Stalno slušamo da su lokalne zajednice važne, da je podsticanje aktivizma na lokalu bitno za mlade, njihov razvoj i uključivanje.…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo