...
TRENUTNO10:30 - 10:45Tehnologija

Društvo

Važan je provod, o riziku se ne razmišlja

12.05.2020.

Gotovo celu Srbiju obišle su fotografije novosadskog keja punog smeća. Veče uoči ukidanja vanrednog stanja, na ovom mestu mogla se čuti buka, muzika i videti gomila mladih koji su odlučili da proslave završetak karantina. Pojedini su odlučili i da odu u klubove, ili pak naprave kućnu žurku.

.

Podaci govore da u Srbiji ima više od deset hiljada osoba zaraženih koronavirusom. Mlade to, međutim, nije sprečilo da se okupljaju odmah nakon završetka vanrednog stanja. Kej je gotovo svake večeri pun i malo ko od okupljenih nosi masku ili rukavice. Naša sagovornica Jovana navodi da je to ne plaši.

"Super nam je, idemo na kej. Jeste da ima mnogo ljudi, ali pazimo se. Udaljeni smo jedni od drugih, a s obzirom na to da smo bili dugo u karantinu i da smo jedva čekali da izađemo iz kuća i stanova, ovo nam je super. Ne idemo u klubove, ovo nam je ekstra", navodi Jovana.

Puni su i klubovi, u kojima se takođe retko ko pridržava mera zaštite. Scena u kojoj je lokal prepun i gde niko ne nosi masku podseća na period pre pojave virusa.

"Izlazila sam u klubove i bilo je baš dosta ljudi. Mogu da kažem da niko nije nosio maske i rukavice, sem, naravno, konobara. Bilo je jako dobro i mislim da smo previše bili u karantinu da sad ne bismo izlazili i provodili se", objašnjava Bojana.

kkej jpg

Bilo je i onih koji su organizovali kućne žurke. Lazar objašnjava da ne vidi zašto bi postojao strah od ovakvih okupljanja kada oni ne spadaju u ugroženu grupu i kada, po njegovom mišljenju, nema puno obolelih.

"Bio sam na žurci, bilo nas je petoro i ništa od pravila se nije poštovalo. Ništa od distanciranja, rukavica i zaštitne maske. Štaviše, kada smo otišli do prodavnice, tamo radnici nisu nosili maske, niti bilo kakvu zaštitnu opremu. Da li mislim da je rizično? Ne mislim. Mislim da je, pogotovo ovde kod nas u Novom Sadu, dobro izolovan virus. Pogotovo za nekog u mojim godinama nije toliko rizično. Eto, u najgorem slučaju, bio je proračunat rizik", kaže Lazar.

Pojedini su odlučili da prave žurke daleko od grada. Fruška gora postala je u poslednje vreme idealno mesto za okupljanje mladih. Nataša objašnjava da je ovaj vid zabave veoma bezbedan i da veruje da niko od njenih prijatelja nije zaražen.

"Nismo nosili nikakvu zaštitu, nikakve maske, nikakve rukavice, jer smo smatrali da je nepotrebno. Ipak smo gore u prirodi, štaviše, zdravo je udisati malo zdravog vazduha. Takođe, svako od nas se strogo pridržavao karantina ova dva meseca, tako da smo smatrali da niko od nas nije zaražen i da nema potrebe koristiti išta od zaštite", navodi Nataša.

Da li je zaista pametno otići među veliki broj ljudi, od kojih se niko ne pridržava mera zaštite? Vanredno stanje je svakako prošlo, međutim, čini se da priličan broj mladih zaboravlja na činjenicu da virus nije nestao sam od sebe. Budite odgovorni prema sebi, ali i prema drugima. Biće vremena za žurke.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. aprila

Početak aprila ispunjen je interesantnim događajima, pa će svako moći da pronađe nešto po svom ukusu. Očekuju vas koncerti i…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Šta se kuva?

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo