.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo

Upornom borbom do lifta na fakultetu

10.05.2018.

Život studentkinje Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, Milice Knežević, do pre nekoliko nedelja nije bilo lak. S obrzirom na to da se Milica kreće uz pomoć invalidskih kolica, njeno kretanje u zgradi fakulteta bilo je gotovo nemoguće. Odnedavno na fakultetu postoji lift i stvari su sada drugačije.

.

foto:  ilovezrenjanin.com

"Pored toga što nisam mogla da prisustvujem predavanjima i vežbama na spratovima, ni sam amfiteatar u prizemlju nije bio pristupačan. A kada bih i uspela da uđem u amfiteatar, morala bih da sedim sa strane ili u zasebnim klupama", ispričala je Milica u emisiji "Pokretač".

Osim nepristupačnih učionica, ona navodi da ni toaleti nisu pristupačni i nalaze se isključivo na spratovima zgrade fakulteta. Zbog ovakvih okolnosti, morala je da računa na pomoć kolega.

"Pre samog dolaska na predavanja uvek bih morala da pronađem nekoga ko bi mi pomogao da se popnem na sprat kako bih došla do učionica", kaže ona.

Iako je pre početka studija znala da je zgrada Tehničkog fakulteta u Zrenjaninu nepristupačna, uz razgovor sa nadležnima na fakultetu želela da je ukaže da su na fakultetu potrebni lift i pristupačni toaleti, kako bi svim studentima bio omogućen boravak na fakuletu bez poteškoća. Nakon skoro godinu dana tišine, Milica je rešila da se oglasi i iznese ovaj problem na drušvene mreže i u medije.

"Nakon što sam jednog dana došla po kiši na predavanje koje se održavalo u prizemlju, misleći da mogu da prisustvujem, sačekalo me je obaveštenje profesora da će to predavanje ipak biti održano na drugom spratu", kaže Milica, dodajući tada odlučila da ode kući.

"Iz nekog besa, ljutnje i razočaranosti sam kasnije na Fejsbuku napisala status o svemu što se dešavalo i sve što sam osećala i mislila. Srećom, status je naišao na veliku podršku ljudi, kasnije i medija", objašnjava Milica.

milica knezevic
foto:  ilovezrenjanin.com

Od njene inicijative do postavljanja lifta u zgradi fakulteta prošle su tri godine. Procedura je bila dugačka, uz puno problema i nerešenih pitanja, ali važnost ovakvog poduhvata prepoznata je i na nivou pokrajine, što je dovelo do konačne realizacije ovog projekta.

"Borba za lift je tekla veoma sporo. Skoro da se ništa nije menjalo, ostajala su prazna obećanja. Kada je Pokrajina odlučila da finansira izgradnju lifta, stvari su krenule na bolje", kaže ona.

Predsednik Udruženja studenata sa invaliditetom u Novom Sadu, Stefan Kostić, smatra da je na ostalim fakultetima Novosadskog univerziteta situacija bolja u odnosu na pre nekoliko godina, ali da i ovde postoje problemi. 

"Najveći problem je unutrašnja pristupačnost. U sve fakulete je manje više moguće ući u samu zgradu. Ali tada se javlja problem, šta dalje", ističe Stefan i kao primere dobre prakse navodi Filozofski, Pravni i Prirodno-matematički fakultet koji su među najbolje opremljenim fakultetima i najpristupačnijim za studente sa invaliditetom.

"Bilo bi veoma dobro da i drugi fakulteti nastave stopama navedenih i svoje zgrade učine pristupačnim osobama sa poteškoćama u kretanju", zaključuje Stefan.

Da svako zaslužuje da ostvari svoja prava u toku školovanja, pokazala je Milica, studentkinja koje se izborila da Tehnički fakultet u Zrenjaninu bude bolje i pristupačnije mesto svim budućim studentima, te je za korak postao bliži ostvarivanju jednakih prava na obrazovanje. Ova mlada devojka je dokazala da su plemenita ideja i čelična volja jedini put ka poboljšanju položaja i prava studenata sa invaliditetom.

Prilog o ovoj temi možete preslušati u emisiji "Pokretač", na našem podkastu.

M. Nikolić

.
Do diplome studenti Akademije umetnosti dolaze nešto težim putem nego studenti čiji se fakulteti nalaze u kampusu.  
.
Na 1.000 stanovnika u Srbiji svaki treći je frilenser, pokazalo je istraživanje Global Internet Freelance Marketa.
.
U okviru programa "Plants – Artists in residence" koji se realizuje kao deo Evropske prestonice kulture 2021. godine, u Novom Sadu…
Program
Kalendar događaja
Januar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Koliko ste skloni postprazničnoj depresiji?