...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

U kupovinu samo sa spiskom

07.04.2020.

Hteli to sebi da priznaju ili ne, mnogi su podlegli strahu i počeli da kupuju velike količine hrane. Onima koji se nisu navikli da nabavljaju namirnice na veliko, može se desiti da nešto od hrane koju su kupili jednostavno propadne.

.

Kuvar u jednom novosadskom restoranu Vlada Jovanović objašnjava da količine hrane koje su potrebne za sedmnični jelovnik i nisu toliko velike kao što se misli.

"Ljudi su genaralno postali uplašeni, da li zbog sankcija koje su bile devedesetih, pa su zato navikli da kupuju što više stvari. Generalno, za prosečnu porodicu od četvoro, za sedam dana je dovoljno 2,5 kg mesa, 1 kg pasulja, litar ulja i na primer, 20 jaja... Za 500 dinara, recimo, možete da uzmete dve glavice kupusa, tri šargarepe i nešto slanine i od toga napravite slatki kupus za tri dana", kaže naš sagovornik

Prema njegovim rečima, jednoj porodici bi, ukoliko se odluče da sami mese hleb, trebalo oko pet kilograma brašna za jednu nedelju.

pijaca png

Povrće na Ribljoj pijaci pre zabrane rada

Supermarketi rade skraćeno, radnim danima do 15 časova. Iz prodavnica poručuju da se u kupovinu nose spiskovi, kao i da izbegavate odlazak u kupovinu odmah po otvaranju ili pred zatvaranje objekata. U online anketi pitali smo studente kakve su njihove potrošače navike u doba korone:

"Mogu s ponosom da kažem da 20 dana nisam bila u prodavnici, ne zato što sam napravila zalihe, nego zato što sam se vratila kući na selo, a ovde u prodavnicu idu mama i tata... Oni svaki dan vuku neke kese i koliko god govorili da nisu uspaničeni, imaju potrebu da u prodavnicu idu češće nego inače".

"Kupujem samo ono što mi je u tom trenutku potrebno, pa koliko izdrži. Najviše kupujem vodu, voće, to je ono što uvek moram da imam".

"Ne pravim ozbiljne zalihe hrane, ali svako ko kaže da se nije uspaničio zbog ovog stanja i otišao po brašno i kvasac laže sigurno. I ja sam isto kupila kvasac, koliko sam mogla da nađem".

"Kupujem stvari koje i inače kupujem, ništa posebno, ništa drugačije, s tim što sam kupio i flašu ulja, pakovanje brašna, da imam za slučaj da ostanemo zatvoreni u kućama i to ne trošim".

onlinekupovina1 jpg

Mnogi marketi imaju i online prodavnice

Kuvar Vlada Jovanović kaže da treba kupovati što raznovrsniju hranu, jer, ako se stalno hranite na isti način, to može da dosadi i vama i vašem organizmu. 

"Ako ćemo da se baziramo na povrću, to je svo povrće sa korenom - cvekla, šargarepa, krompir, sve što raste pod zemljom i može dugo da stoji. Zeljasto povrće, kao blitva ili zelje, može da stoji dan ili dva, u vrh glave. Od zamrznutih stvari, najbolje je povrće, npr. grašak ili kukuruz. Konzervirana jela su za ljude koji nemaju vremena da pripremaju hranu, to uopšte nije loša hrana, ali mora se uzeti u obzir da je to ipak masovna proizvodnja", kaže Vlada.

U supermarketima kažu da nema potrebe za zalihama i da je snabedavnje robom redovno. Ako se ipak odlučite da pravite zalihe, Vlada Jovanović ima nekoliko saveta za vas.

"Ako već uzmate velike količine svežeg mesa ili bilo čega drugog, najbolje je da to odmah podelite na porcije od kilogram ili pola kilograma i to odvojeno zamrznete. Ako želite da budete sigurni, stavite i datum kada ste meso kupili i to je to, tako meso može stajati 4-5 meseci", navodi Jovanović.

Aktivne su i online prodavnice velikih lanaca, pa ovu situaciju možete iskoristiti i da se upoznate sa ovom vrstom usluge. Gužve su se iz pravih prodavnica prelile i na internet, pa iz marketa apeluju na potrošače da imaju razmevanje ukoliko dođe do kašnjenja isporuke robe koju ste naručili na ovaj način.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Amazon otvorio prodavnicu bez kasa

Redovi na kasi su ono što nam najteže pada pri odlasku u prodavnicu. Amazon je našao rešenje za to i…

.

Novi iPhone 7 stigao u radnje

Novi Applov telefon iPhone 7 danas je konačno stigao u prodavnice. Ono što uvek prati izlazak novog telefona ove kompanije…

.

Second hand odeća na Instagramu sve popularnija

Zbog pandemije koronavirusa mnogi potrošači okrenuli su se kupovini preko interneta. Ona je u ekspanziji, a vlasnici najvećih svetskih brendova…

.

Akademska čestitost na testu

Usled nedostatka vemena, volje ili želje, studenti neretko pribegavaju kupovini seminarskih radova. To je primetno najviše sada, kada su ispitni…

.

UK istražuje kako je Facebook kupio Giphy

Velika Britanija i Organizacija za zaštitu konkurencije istražuje Facebook zbog ove kupovine.

.

Kupovina direktno sa Instagrama

Instagram je predstavio novu funkciju koja korisnicima omogućava direktnu kupovinu proizvoda, bez preusmeravanja na web stranicu brenda.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo