...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Društvo

Svako za sebe može da pronađe ponešto u Temišvaru

11.03.2023.

Prepun kalendar događaja očekuje posetioce Temišvara, ovogodišnje Evropske prestonice kulture. Preporuke za najbitnija dešavanja u toku 2023. godine doneli su nam temišvarski volonteri.

.

Mladima su najprimamljiviji nastupi, koncerti i festivali, a toga neće manjkati u godini kada je Temišvar Evropska prestonica kulture. Kako kaže volonter Robert Harabula svi zainteresovani moći će da pogledaju seriju koncerata barokne muzike, mnoge džez izvođače, ali i nešto poputno novo - Flight Festival. Robert dodaje da Temišvar ima i bogat noćni život.

"Jedan od većih događaja koji nam sledi, koji bih ja izdvojio, jeste Flight Festival koji će se održati od 16. do 18. juna i uspeće da na unikatan način da spoji muziku, umetnost i tehnologiju", objašnjava Robert.

Već sada posetioci mogu uživati u izložbama poput "Retrospektiva", "Teksture sećanja", "Invenacije i magija", "Izmišljene istorije imaju dug život" i "Ksenogeneza naučne fantastike". Kako kaže volonter David Moraru, mnoštvo izložbi biće postavljeno u Narodnom muzeju umetnosti i gradskim galerijama.

"Očekuje nas mnogo umetničkih postavki, od kojih je po meni najznačajnija postavka slavnog i modernog vajara i umetnika Konstantina Brankušia koji vodi poreklo iz Rumunije, gde će biti predstavljeno više od stotinu njegovih dela. Ova izložba nosi naziv 'Rumunski izvori i univerzalne perspektive' i biće aktivna od septembra, sve do kraja januara naredne godine", ističe Robert.

Volonterka Larisa Jurca kaže da je Temišvar vrlo sličan Novom Sadu jer je studentski grad sa mnogo mladih. Ona dodaje da, pored događaja koji će biti organizovani u okviru EPK-a, Temišvar krije dosta zabavnih stvari koje treba posetiti.

"Definitivno bih morala da preporučim 'Muzej komunističkih konzumera' u kome ćete videti mnoge originalne stvari koje potiču iz perioda komunizma, poput igračaka, ploča, televizora, starih modela kesica za hranu, začina i drugog. Pored toga, tu je Muzej Revolucije u kome se nalazi spomenik Berlinskom zidu. Ne mogu da zaobiđem ni parkove i trgove, katedrale i crkve. Svako za sebe može da pronađe ponešto u Temišvaru", kaže Larisa.

temisvardva png

Pored do sada nabrojanog, očekuju nas i radionice, predavanja, konferencije, debate, razna takmičnja i slično. Kako kažu Robert i Larisa, svako ko je zainteresovan i voljan može da se priključi njihovom timu i pomogne pri organizaciji događaja za vreme EPK-a.

"Uopšte nije teško postati naš volonter. U našim organizacijama ne gledamo na poreklo, niti bilo koju drugu pripadnost. Sve što je potrebno jeste da nam se javite putem nekih od zvaničnih kanala komunikacije, kao što je recimo mejl i potrudićemo se da vas uključimo u projekte koji dolaze", pojašnjava Robert.

"Možemo da se pohvalimo da smo već imali volontere iz različitih država i kultura, čak i kontinenata. Kako su nam rekli, otišli su zadovoljni, puni utisaka i novih iskustava, te pozivamo i druge da nam se pridruže", objašnjava Larisa.

Kompletan vodič kroz događaje u gradu koji je udaljen svega dva i po sata automobilom možete pronaći na sajtu timisoara2023.eu, kao i na društvenim mrežama pod imenom 2023.timiosara.

D. Predin

Foto: timisoara2023.eu

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Mladi u riziku nemaju pravo na grešku

Nedavno je osnovana Koalicija za unapređenje položaja mladih u riziku, kako bi se osigurao sistemski pristup rešavanju izazova sa kojima…

.

Konkurs za podršku mladim umetnicima

Mreža kulturnih stanica raspisala je konkurs za podršku mladim novosadskim umetnicima pod nazivom "Dolazimo!".

.

Upitnik o stavovima mladih o EU i pristupanju Srbije EU

Omladinski savez udruženja OPENS, Zapadnobalkanski Institut, SINHRO HUB, Somborski edukativni centar i Bečejsko udruženje mladih objavili su upitnik koji ispituje…

.

Novosadske pozorišne igre vraćaju mlade u pozorište

Treće Novosadske pozorišne igre, internacionalni festival pozorišta za decu i mlade, održavaju se u novosadskom Pozorištu mladih od 8. do…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Vebinar o omladinskim razmenama

Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar pod nazivom “Putuj u inostranstvo kroz omladinske razmene”. Vebinar je namenjen mladima od 13…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 ŠpacirBećar
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo