...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo

Svako za sebe može da pronađe ponešto u Temišvaru

11.03.2023.

Prepun kalendar događaja očekuje posetioce Temišvara, ovogodišnje Evropske prestonice kulture. Preporuke za najbitnija dešavanja u toku 2023. godine doneli su nam temišvarski volonteri.

.

Mladima su najprimamljiviji nastupi, koncerti i festivali, a toga neće manjkati u godini kada je Temišvar Evropska prestonica kulture. Kako kaže volonter Robert Harabula svi zainteresovani moći će da pogledaju seriju koncerata barokne muzike, mnoge džez izvođače, ali i nešto poputno novo - Flight Festival. Robert dodaje da Temišvar ima i bogat noćni život.

"Jedan od većih događaja koji nam sledi, koji bih ja izdvojio, jeste Flight Festival koji će se održati od 16. do 18. juna i uspeće da na unikatan način da spoji muziku, umetnost i tehnologiju", objašnjava Robert.

Već sada posetioci mogu uživati u izložbama poput "Retrospektiva", "Teksture sećanja", "Invenacije i magija", "Izmišljene istorije imaju dug život" i "Ksenogeneza naučne fantastike". Kako kaže volonter David Moraru, mnoštvo izložbi biće postavljeno u Narodnom muzeju umetnosti i gradskim galerijama.

"Očekuje nas mnogo umetničkih postavki, od kojih je po meni najznačajnija postavka slavnog i modernog vajara i umetnika Konstantina Brankušia koji vodi poreklo iz Rumunije, gde će biti predstavljeno više od stotinu njegovih dela. Ova izložba nosi naziv 'Rumunski izvori i univerzalne perspektive' i biće aktivna od septembra, sve do kraja januara naredne godine", ističe Robert.

Volonterka Larisa Jurca kaže da je Temišvar vrlo sličan Novom Sadu jer je studentski grad sa mnogo mladih. Ona dodaje da, pored događaja koji će biti organizovani u okviru EPK-a, Temišvar krije dosta zabavnih stvari koje treba posetiti.

"Definitivno bih morala da preporučim 'Muzej komunističkih konzumera' u kome ćete videti mnoge originalne stvari koje potiču iz perioda komunizma, poput igračaka, ploča, televizora, starih modela kesica za hranu, začina i drugog. Pored toga, tu je Muzej Revolucije u kome se nalazi spomenik Berlinskom zidu. Ne mogu da zaobiđem ni parkove i trgove, katedrale i crkve. Svako za sebe može da pronađe ponešto u Temišvaru", kaže Larisa.

temisvardva png

Pored do sada nabrojanog, očekuju nas i radionice, predavanja, konferencije, debate, razna takmičnja i slično. Kako kažu Robert i Larisa, svako ko je zainteresovan i voljan može da se priključi njihovom timu i pomogne pri organizaciji događaja za vreme EPK-a.

"Uopšte nije teško postati naš volonter. U našim organizacijama ne gledamo na poreklo, niti bilo koju drugu pripadnost. Sve što je potrebno jeste da nam se javite putem nekih od zvaničnih kanala komunikacije, kao što je recimo mejl i potrudićemo se da vas uključimo u projekte koji dolaze", pojašnjava Robert.

"Možemo da se pohvalimo da smo već imali volontere iz različitih država i kultura, čak i kontinenata. Kako su nam rekli, otišli su zadovoljni, puni utisaka i novih iskustava, te pozivamo i druge da nam se pridruže", objašnjava Larisa.

Kompletan vodič kroz događaje u gradu koji je udaljen svega dva i po sata automobilom možete pronaći na sajtu timisoara2023.eu, kao i na društvenim mrežama pod imenom 2023.timiosara.

D. Predin

Foto: timisoara2023.eu

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Novosađanka u svetskom omladinskom horu

Biti deo bilo koje selekcije i svojm kvalitetima ući u krug odabranih uvek je velika stvar, pogotovo kada je reč…

.

Kod državnog lekara samo ako mora

Ništa nije preče od zdravlja. To svi znamo, ali je pitanje koliko je moguće brinuti se o sebi, ako ne…

.

Odložen Forum mladih naučnika

Usled nezapamćenih tragedija koje su se desile u Republici Srbiji, upravni odbor Humanitarne organizacije "Nađi Raula" doneo je odluku o odlaganju…

.

Problemi sa vraćanjem studentskog kredita posledica neobaveštenosti

Studenti i studentkinje državnih fakulteta često se odlučuju za studentske kredite i stipendije. Manjak znanja o tome u kojim situacijama…

.

"Jade" na fakultetima: lude žurke samo za jednu društvenu grupu

Prvobitan cilj osnivanja studentskih "jada" bilo je učestvovanje studenata i studentkinja sa različitih fakulteta na sportskim i edukativnim takmičenjima. Održavanje…

.

Otvorene prijave za program "Odlučionice"

Krovna organizacija mladih Srbije otvorila je prijave za četvrtu generaciju polaznika programa "Odlučionica".

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo