...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Majkić

Društvo

Studiranje ne ide bez kopiranja

14.01.2020.

Studiranje se ne može zamisliti bez fotokopiranja. Studenti kopiraju sve, od skripti, beleški sa predavanja sve do knjiga.

.

Važeći Zakon o autorskim pravima je jasan i navodi da je kopiranje knjiga u komercijalne svrhe zabranjeno. Kada kopirate neki udžbenik u celini, vi kršite ovu odredbu. Dozvoljeno je, međutim, da kopirate samo neki njegov deo, na primer nekoliko poglavlja. Ove zakonske začkoljice ne zanimaju previše studente koji se  odlučuju za kopiranje, pokazuje naša anketa.

Kopiram knjige na fakultetu. Na FTN-u je dozvoljeno kopirati knjige... Kopiram i skripte i beleške sa predavanja.

Ja ne kopiram knjige, jer to nije dozvoljeno, kopiram samo skripte i beleške.

Kopija je jefitnija pa se studentima više isplati, tako da većina studenata tako nabavlja knjige ili prosto kupuje stare.

Naravno da se ne slažem sa kršenjem autorskih prava, ja sam protiv toga, ali generalno se toga mnogi danas ne pridržavaju.

beleske

Ova praksa postala je „legalna“ na nekim fakultetima. Kako kaže studentkinja medicine, Jovana Golubović, u knjižari na ovom fakultetu od skoro se pored originalnih, prodaju i kopirana izdanja.

“Devedeset posto studenata na mom fakultetu koristi kopirane knjige, do skoro smo ih nabavljali iz obližnjih kopirnica, međutim u poslednjih godinu dana fakultet je uveo opciju da se u zvaničnoj knjižari fakulteta pored originalnih knjiga prodaju i kopije, obzirom da su originali dosta skupi”, kaže Jovana.

Neki od profesora na svojim predmetima koriste i udžbenike koji se više ne izdaju i nisu dostupni u prodaji, pa je i to jedan od razloga za odlazak u fotokopirnicu, objašnjava studentkinja književnosti Ana Živanović.

„Nekada je neophodno fotokopirati, jer neke knjige i ne postoje u drugom obliku. Neki udžbenici, na primer stranih jezika, se ne distribuiraju u Srbiji pa je kopija jedina opcija, a neke retke knjige koje su nam potrebne su izdate samo jednom tako da su dostupne samo kopije “, objašnjava Ana.

U ovom slučaju zakon nije prekršen. Kopiranje je dozvoljeno ako su svi primerci knjige rasprodati pre dve godine. Češće od knjiga, studenti traže skripte u kojima mogu pronaći „skraćenu“ verziju gradiva potrebnog za ispit.

knjige jpg

Prema rečima studentkinje Jelene Simović, u kopirnicama već postoje skripte koje su vam potrebne.

„Skripte uvek kupujem u knjižari gde studenti ostave beleške ili sa predavanja ili neke skripte koje su radili po knjizi i bukvalno se najviše po tome i uči“, kaže Jelena.

Da kopiranje knjiga nije šala pokazuje i slučaj vlasnika koprinice u kampusu novosadskog Univerziteta koji je osuđen uslovno na godinu dana zbog umnožavanja knjiga sa Pravnog fakulteta, a tužbu protiv njega su podneli profesori koji su i autori knjiga.

Foto: Pixabay

 M. L.Možda te još zanima:

.

Kombinovana predavanja i obavezne maske na fakultetima

Odvijanje nastave na univerzitetima u Srbiji ove godine odvijaće se po tri predviđena modela. Prvi je klasična nastava, kao i…

.

Novosadski studenti traže da ostanu u domovima

Novosadski studenti traže da im se omogući da ostanu u domovima i da se ukine ekonomska cena za boravak u…

.

Studenti iz Novog Sada sinoć na ulicama, protest i danas

Studenti u Novom Sadu sinoć su izašli na ulice, u znaku solidarnosti sa beogradskim kolegama koji su protestovali posle najave da…

.

Akademska čestitost na testu

Usled nedostatka vemena, volje ili želje, studenti neretko pribegavaju kupovini seminarskih radova. To je primetno najviše sada, kada su ispitni…

.

Ništa gore od pokvarenog laptopa

Kod mnogih studenta laptopovi su zamenili listanje literature. Kako se u proteklih nekoliko meseci ceo proces studiranja preselilo na internet,…

.

U novosadskim domovima nema straha od korone

U novosadskim studentskim domovima nema prijavljenih slučajeva koronavirusa, izjavio je za Oradio zamenik direktora službe smeštaja Studentskog centra u Novom…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 06:00 Music Mix by Majkić
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo