...
TRENUTNO14:00 - 15:00Eko linija

Društvo

Straight edge još živi

04.02.2016.

Oni slušaju hard core, odbijaju da konzumiraju alkohol, droge i cigarete. Većina su vegeterijanci ili vegani i znaju da budu beskompromisni su u svom životnom stilu. Oni su Straight edge, subkultura unutar pank subkulture.

.

Kada je pank sedamdesetih prošlog veka evoluirao u hard core, deo poklonika ovog muzičkog pravca počeo je da promoviše vrednosti koje su potpuni antipod rokenrol kulturi. Zdrav život, odbijanje droga, alkohola i duvana, kao i svega što je štetno za organizam, postali su simbol ove male subkulture. Od prvog straight edge benda Minor Threat do danas ovakav stil života primio se i kod nas, pa smo prave strejtere imali još devedesetih. Među njima je bio i Nenad Savin koji do danas nije odustao od hard-kora i zdravog života.

"Krenuo sam u tu priču kao pubertetlija kojeg je privukla moć i energija muzike. Onda sam počeo da istražujem i vrlo rano sam saznao za straight edge, međutim moram da priznam da u svojim mladim pankerskim danima nisam bio strejt pošto sam teško mogao da obuzdam te svoje pubertetske nagone mladog mužjaka. Sve dok nisam primetio u nekom zrelijem periodu koliko mi je to loša navika. U jednom momentu sam presekao, šta je bilo bilo je – dosta je, ali moj kvalitet više neće propadati i zavisiti od kojekakvih štetnih supstanci. Od tada je prošlo više od 10 godina i ja sam otkrio čitave nove svetove. Naučio sam da čovek može sjajno da se zabavlja, da može da živi kvalitetno i da može da bude nezavisan", priča Nenad.

 bojan jpg

(Nova i stara škola: Bojan & Nenad)

Imao je Novi Sad i nekoliko bendova čiji su pojedini članovi svojim primerom i radom promovisali strejt-edž. Hard core scena u ovom gradu i Beogradu imala je, pa i danas ima čime da se pohvali.

"Prvi bend koji me je kupio bio je Earth crisis. Ta disciplina, ta moć i taj zvuk me je baš promenio, uticao je na mene. Ali, prvi bend u ovom gradu i na ovim prostorima koji je imao člana i frontmena straight edge bio je 'Strive for more'. Pevač je bio naš drugar Miomir koji i danas živi tim stilom života. Tu je i legendarni koncert u Garudi 1996. godine gde je svirao ovaj bend, zatim Inside out i još nekoliko novosadskih bendova. Nama je sve to bilo veliko otkrovenje", kaže Nenad.

Jedno od glavnih obeležja strejtera je tetovirano slovo X na podlaktici ili na šaci. U pitanju je simbol kojim su obeležavani američki maloletnici u klubovima, kojima nije bila dozvoljena konzumacija alkohola. Bojan Šovljanski pripada novoj generaciji strejtera koji je poznati stil života obogatio i veganstvom.

"Pronašao sam pank unutar panka, bunt unutar bunta subkulture, to jest straight edge i naravno odmah sam se zaljubio kada sam to shvatio. Bendovi, tekstovi, sve to što su govorili jako je uticalo na mene. Ako misliš na tetovaže i veganstvo, manje više sve je to pratilo našu subkulturu. Možda to deluje nekom strancu malo ekstremno, ali to je prisutno od sredine devedesetih i manje više strejtere možete poznati po određenim X tetovažama i slično", kaže Bojan.

straightedge2 jpg

Novosadski strejtedžeri okupljaju se u klubu "Crna ovca", jednom od retkih lokala koji je izgnao duvanski dim. Iz te baze organizuju se strip večeri, promocije knjiga, slušanje vinila, a jednom godišnje i straight-edge okupljanje u Crnoj kući kada se okupljaju pripadnici ove subkulture iz celog regiona. Hared core je i tu glavna poveznica ljudi. Straight-edge je tek opcija, jer novosadskim strejterima, bar kako Nenad i Bojan kažu, ne pada na pamet da ubeđuju ljude u potrebu zdravog života.

Straight edge u svetu pokrenuo je bend "Minor Threat" krajem sedamdesetih kada je izbacio pesmu čiji je naslov "krstio" novi muzički pravac unutar panka. Sve je dakle krenulo od stihova:

 "I'm a person just like you

But I've got better things to do

Than sit around and fuck my head

Hang out with the living dead

Snort white shit up my nose

Pass out at the shows

I don't even think about speed

That's something I just don't need

 I've got the straight edge"

Od tada do danas ovaj mali pokret prolazio je različite faze u kojima je imao manje ili više poklonika u svetu, ali je činjenica da su prisutni i danas. U Novom Sadu se na "Edge day" okupi dvestotinjak hardkorera od čega je tek četvrtina publike u straight edge fazonu. Ali, kakav bi to underground bio da je drugačije? 

P. K.

Možda te još zanima:

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Važno je govoriti o društvenim anomalijama

Hrvatski hardcore punk bend Kriva Istina ove godine obeležava 20 godina postojanja. U ovom četvoročlanom bendu gitaru svira Filip Fržop, za…

.

Pank scena je bolja nego pre desetak godina

Kpax (Krah) je pank sastav iz Beograda. Čine ga Đorđe Mandić Manda (vokal), Andrej Đuretić Aki (gitara), Radovan Raša Božović…

.

Septic baza: Punk is not dead!

Čitava rok kultura ponikla je na buntu, ideologiji pobune. Međutim, koliko nas koji volimo pank ili se čak deklarišemo kao…

.

Današnja muzika nema uticaj kao ona pre 40 godina

The Undertones je punk rock bend iz Severne Irske. Postavu su u periodu od 1975. do 1983. godine činili Feargal…

.

To be punk: Bunt protiv svega

Proteklog vikenda u ponovo otvorenoj SKCNS Fabrici održan je 14. To be punk festival. Ljubitelji ove vrste muzike imali su…

  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo