...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Društvo

Staklo, bahato parkirani i loša procena vozača busa

07.05.2015.

Nakon što je u saobraćajnoj nezgodi vozač linije 7a zadnjim delom autobusa zakačio nadstrešnicu autobuske stanice u pokušaju da zaobiđe vozila nepropisno parkirana ispred stajališta, žena koja je čekala autobus posečena je krhotinama nadstrešnice. O radio pita: da li je povreda mogla da se izbegne drugačijim odabirom nadstrešnice i da li će policija vlasnike nepropisno parkiranih vozila kazniti oštrije, budući da su počinili saobraćajni prekršaj koji je indirektno doveo do povrede pešaka. 

.

foto: N.Š.

Prema pravilima projektovanja, autobuska stanica ne sme da stoji na razdaljini manjoj od 1,5 metara od ivice kolovoza, dok nadstrešnica mora biti minimum pola metra daleko od puta. Ekspert za saobraćajne udese i profesor na Fakultetu tehničkih nauka Zoran Papić kaže da se stanice projektuju kako bi se inače izbegli teški manevri, ali prema fotografijama na internetu urađenim nakon udesa, Papić tvrdi da je sudar bio objektivno moguć.

"Taj manevar je, pretpostavljam, bio iznuđen zbog parkiranih vozila. Kako to izbeći? Treba pooštriti sankcionisanje nepropisno parkiranih vozila. Prema članu 66 Zakona o bezbednosti, 15 metara ispred i iza stajališta se ne sme parkirati, a svedoci smo da se to kod nas uopšte ne poštuje", objasnio je Papić.

Bez obzira da li je krivica na vozaču autobusa ili na nepropisno parkiranim vozilima, Papić dodaje da je postojala pogrešna procena vozača, ali da je vrlo verovatno bio prinuđen da teškim manevrom uvede autobus dug 18 metara u saobraćaj. Portparolka Javnog gradskog preduzeća Snežana Jaković kaže da je na policiji da utvrdi tačnu krivicu i sled događaja.

"Prilikom ovakvih slučajeva, policija je ta koja pokreće ceo postupak, a ako ima povređenih onda se podnosi krivična prijava. Što se tiče samog preduzeća, na osnovu izveštaja utvrđuje se da li će vozač biti suspendovan", izjavila je Jaković. 

Povređeni u ovom udesu mogu odštetu da traže od JGSP-a i od samih vozača, dok odgovornost snosi isključivo vozač. No, zbog čega se stanice uopšte prave od stakla koje može da povredi ljude u ovakvim slučajevima i ko ih postavlja, odlučuje Gradska uprava. Neadekvatan materijal od kog se prave stanice i ranije je bio problem, a nije retkost da se polupano staklo može naći na gradskim trotoarima i kolovozima.

Kada su u pitanju stajališta sa nadstrešnicom u Novom Sadu, njih uređuje i postavlja kompanija "Maksim", koja to čini nakon odobrenih urbanističko - tehničkih uslova.

O radio je ovim povodom postavio pitanja Gradu Novom Sadu - ko je nadležan za postavljanje stajališta i materijala od koga se prave, ko određuje kako će stajališta izgledati i zašto se koriste i ona od stakla, koje u slučaju saobraćajne nesreće može biti opasno, a policiji - da li će vozači nepropisno parkiranih automobila biti strožije kažnjeni, budući da su počinili saobraćajni prekršaj koji je indirektno doveo do telesnih povreda drugih učesnika u saobraćaju. 

Podsećamo, stanica se s lakoćom raspala kada je autobus zakačio njenu nadstrešnicu, a pri tome na autobusu nije bilo vidljivih oštećenja. 

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Iskustveno učenje razvija građanski aktivizam

Iskustveno učenje je metodologija koja podrazumeva primenu onoga što deca i mladi nauče u školi iz svojih knjiga, u praksi.…

.

Na mladima je da se bore, a na meni da ih podržim

U Srbiji je dobio, verovatno, sve nagrade za glumu koje postoje. Glumio je u preko 80 predstava, u desetine filmova,…

.

Migranti su moje komšije

Kroz različite tipove umetnosti, od slikarstva i vajarstva, preko fotografije pa sve do filma i scenarija, Vojin Ivkov se bavi zanimljivim,…

.

Čije je naše znanje?

Šta je jedna od prvih stvari koju vas nauče kada krenete u školu? Da prepisivanje nije dozvoljeno. Ali avaj, ko…

.

Ovde ne postoji šansa da iz prve rešiš bilo šta!

Svakodnevno nas muče različite muke, ali čini se da su najgore one birokratske. U Srbiji je svako barem čuo za…

.

Da li će "neznam" postati svakodnevica?

Reči kao što su „ne znam" i "sa mnom" sve češće mogu da se vide na društvenim mrežama spojeno napisane.…

  • 11:00 O tome se priča
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Muzički kalendar
  • 16:00 Music Mix by Bea

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo