...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo

Staklo, bahato parkirani i loša procena vozača busa

07.05.2015.

Nakon što je u saobraćajnoj nezgodi vozač linije 7a zadnjim delom autobusa zakačio nadstrešnicu autobuske stanice u pokušaju da zaobiđe vozila nepropisno parkirana ispred stajališta, žena koja je čekala autobus posečena je krhotinama nadstrešnice. O radio pita: da li je povreda mogla da se izbegne drugačijim odabirom nadstrešnice i da li će policija vlasnike nepropisno parkiranih vozila kazniti oštrije, budući da su počinili saobraćajni prekršaj koji je indirektno doveo do povrede pešaka. 

.

foto: N.Š.

Prema pravilima projektovanja, autobuska stanica ne sme da stoji na razdaljini manjoj od 1,5 metara od ivice kolovoza, dok nadstrešnica mora biti minimum pola metra daleko od puta. Ekspert za saobraćajne udese i profesor na Fakultetu tehničkih nauka Zoran Papić kaže da se stanice projektuju kako bi se inače izbegli teški manevri, ali prema fotografijama na internetu urađenim nakon udesa, Papić tvrdi da je sudar bio objektivno moguć.

"Taj manevar je, pretpostavljam, bio iznuđen zbog parkiranih vozila. Kako to izbeći? Treba pooštriti sankcionisanje nepropisno parkiranih vozila. Prema članu 66 Zakona o bezbednosti, 15 metara ispred i iza stajališta se ne sme parkirati, a svedoci smo da se to kod nas uopšte ne poštuje", objasnio je Papić.

Bez obzira da li je krivica na vozaču autobusa ili na nepropisno parkiranim vozilima, Papić dodaje da je postojala pogrešna procena vozača, ali da je vrlo verovatno bio prinuđen da teškim manevrom uvede autobus dug 18 metara u saobraćaj. Portparolka Javnog gradskog preduzeća Snežana Jaković kaže da je na policiji da utvrdi tačnu krivicu i sled događaja.

"Prilikom ovakvih slučajeva, policija je ta koja pokreće ceo postupak, a ako ima povređenih onda se podnosi krivična prijava. Što se tiče samog preduzeća, na osnovu izveštaja utvrđuje se da li će vozač biti suspendovan", izjavila je Jaković. 

Povređeni u ovom udesu mogu odštetu da traže od JGSP-a i od samih vozača, dok odgovornost snosi isključivo vozač. No, zbog čega se stanice uopšte prave od stakla koje može da povredi ljude u ovakvim slučajevima i ko ih postavlja, odlučuje Gradska uprava. Neadekvatan materijal od kog se prave stanice i ranije je bio problem, a nije retkost da se polupano staklo može naći na gradskim trotoarima i kolovozima.

Kada su u pitanju stajališta sa nadstrešnicom u Novom Sadu, njih uređuje i postavlja kompanija "Maksim", koja to čini nakon odobrenih urbanističko - tehničkih uslova.

O radio je ovim povodom postavio pitanja Gradu Novom Sadu - ko je nadležan za postavljanje stajališta i materijala od koga se prave, ko određuje kako će stajališta izgledati i zašto se koriste i ona od stakla, koje u slučaju saobraćajne nesreće može biti opasno, a policiji - da li će vozači nepropisno parkiranih automobila biti strožije kažnjeni, budući da su počinili saobraćajni prekršaj koji je indirektno doveo do telesnih povreda drugih učesnika u saobraćaju. 

Podsećamo, stanica se s lakoćom raspala kada je autobus zakačio njenu nadstrešnicu, a pri tome na autobusu nije bilo vidljivih oštećenja. 

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

Konkurs za program #Zeleneideje

Trag fondacija je otvorila konkurs programa Foruma za zelene ideje, a namenjen je udruženim građanima koji žele da primenjuju uspešne poslovne…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo