...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo

Šta je cilj Deklaracije o zaštiti životne sredine?

26.06.2019.

"Deklaracija o zaštiti životne sredine je dokument koji će Pokrajinskoj vladi pružiti pravni osnov da sufinansira projekte u oblasti zaštite životne sredine u jedinicama lokalne samouprave, što do sada nije mogla", ističe pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.

.

foto: pexels.com

Deklaraciju o zaštiti životne sredine Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine usvojila je 28. maja. Ona obuhvata čitav niz mera za unapređenje stanja u oblasti zaštite životne sredine. Na primer, u Deklaraciji se navodi da će AP Vojvodina preduzeti mere da se u procesu obrazovanja mladih podiže svest o značaju zaštite i unapređivanja životne sredine, kao i održivog razvoja. Trebalo bi da se radi na promociji i razvoju cirkularne ekonomije, a organizacije civilnog društva bi trebalo da budu više uključene u donošenje odluka u vezi sa zaštitom životne sredine.

Navedeno je i da će biti preduzete mere kako bi ustanove čiji je osnivač AP Vojvodina, do kraja 2029, sa postojećih sistema za zagrevanje objekata na mazut i ugalj, preći na energetski efikasnije sisteme. Naravno, pominje se i povlačenje iz prodaje proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu do kraja 2020. godine.

Emisiju "U kakvoj zemlji želim da živim" u kojoj smo govorili o Deklaraciji o zaštiti životne sredine u Vojvodini možete poslušati u plejeru.

To su samo neke od tačaka ove deklaracije, a kako kaže pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić, to je ono što je "pitko" u vezi sa zaštitom životne sredine, jer je najveći i najskuplji problem koji se pominje u deklaraciji upravljanje otpadom. On ističe da je značaj deklaracije višestruk te da se sada omogućava sufinansiranje skupih projekata lokalnih samouprava od strane Pokrajine, što olakšava i prijavljivanje za sredstva kod fondova i pretpristupnih fondova Evropske unije za realizaciju važnih projekata u oblasti zaštite životne sredine za koje država nema novca.

 "Kao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine mogli smo da finansiramo plansku dokumentaciju, ali projektnu ćemo moći tek od sada. Sada smo u poziciji da omogućimo jedinicama lokalne samouprave da rade adekvatne projekte i tako dobiju sredstva od pretpristupnih fondova za veće stvari, jer kad kao jedinica lokalne samouprave imate završen projekat, na osnovu njega možete konkurisati kod različitih stranih fondova", objašnjava Galić.

carbon chimney clouds 39553 jpg

Kako kaže, za upravljanje otpadom i otpadnim vodama u Republici Srbiji neophodno je uložiti 10,6 milijardi dolara.

"Jedna trećina svih propisa koji se tiču pridruživanja Srbije Evropskoj uniji odnose se na životnu sredinu. To je jako kompleksna materija i jako skupa. Zato je bitno da imamo spremne projekte na koje će nas deklaracija usmeravati", navodi Galić.

Deklaracija o zaštiti životne sredine Autonomne pokrajine Vojvodine nije obavezujući akt, ali se ipak očekuje da će doprineti poboljšanju uslova u oblasti životne sredine.

Nataša Đereg iz Centra za ekologiju i održivi razvoj CEKOR kaže da je dobro da postoji deklaracija koja govori o prioritetima u Pokrajini i koja može da usmeri sve nadležne organe i institucije koje se bave zaštitom životne sredine i odredi na čemu je fokus. Međutim, ona smatra da način na koji je deklaracija doneta nije najbolji.

"Trebalo je da se organizuje neka šira javna rasprava, da bi postojala mogućnost da se utiče na tekst deklaracije. Mi zapravo ne znamo ko su tvorci teksta. Ne mogu da kažem da je ona loša, već da bi sigurno bilo još tačaka, iz ugla civilnog društva", ističe predstavnica CEKOR-a.

Ona dodaje da je deklaracija ispisana kao da podrazumeva da će neke postojeće stvari biti promenjene same po sebi, u smislu implementacije zakona.zastitazivotne jpeg

"Mi smo slali komentare, u zadnji čas, ali smo pokušali da utičemo da deklaracija bude malo šira. Ima tu dosta stavki, ali svakako je dobar prvi korak. Ne znam da li je to dokument koji je živ i koji može da se menja, ali dobro je da je imamo i u ovom obliku", objašnjava Nataša. 

Interesantno je da deklaracija predviđa veću saradnju civilnog i javnog sektora u oblasti zaštite životne sredine, a da u procesu izrade same deklaracije organizacije civilnog sektora nisu učestovale.

J.G.

Možda te još zanima:

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

Konkurs za program #Zeleneideje

Trag fondacija je otvorila konkurs programa Foruma za zelene ideje, a namenjen je udruženim građanima koji žele da primenjuju uspešne poslovne…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo