...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Društvo

Snovi - filter realnosti

29.10.2019.

Snovi su najčistiji proizvod ljudske psihe i kao takvi ukazuju na mnoge elemente psihičkog života, a onima koju tu poruku žele da čuju, pomažu da poboljšaju svoje celokupno psihičko funkcionisanje. Postavlja se pitanje, kako da na pravi način protumačimo snove. 

.

Kako kažu psiholozi, snovi otkrivaju uzroke problema, ali nude i više od toga – u njima se krije razvojni potencijal ličnosti, oni usmeravaju ka rešenju problema. Na nedavno održanoj tribini "Šta nam snovi poručuju?" razgovaralo se upravo o ovoj temi, a jedna od učesnica, master psiholog Ana Radetić, objasnila nam je šta zapravo snovi predstavljaju.

"Najednostavnije rečeno, snovi su naša veza sa nesvesnim delom ličnosti. On je potpuniji, ima više informacija, mnogo više opaža nego naš svesniji deo. On se stvara u odnosu na životne okolnosti u kojima se nalazimo i služi za preživljavanje. Poznati psihoterapeuti Šifovi nazivaju ga filter realnosti. Za snove možemo slobodno da kažemo da su oni kanal komunikacije nesvesnog sa svesnim delom naše ličnosti. Volim da kažem da dolaze u vidu zagonetke i mogu nam biti jako zanimljivi ako se njima bavimo na adekvatan način", objasnila je Ana. 

Pitali smo i mlade, na koji način oni tumače snove. Većina se slaže u tome da ne posvećuju toliku pažnju snovima, jer ne znaju mnogo o toj temi. Neki se okreću i sanovniku. 

"Nekad ima smisla pogledati u sanovnik, da mi da neku asocijaciju kojom ću bliže doći do značenja, ali ne znači da verujem isključivo u ono što piše u sanovniku", glasio je jedan od odgovora. 

"Kod mene su snovi uglavnom u vezi s onim što sam radila taj dan. Najčešće se dešava da se izdvoji određeni aspekt za koji nisam verovala da me je pogodio, ali ipak jeste. Zato volim snove", rekla je jedna od anketiranih.

snovi2 jpg

Analiza snova ima zadatak da u središte terapijskog procesa smesti samog snevača i da ga usmeri pitanjima ka samostalnom otkrivanju sadržajnosti snova, što vodi do potpunijih uvida u ličnost. Kako nam je objasnila naša sagovornica, postoje različite vrste snova. Košmarni, koji su ljudima najneprijatniji, zatim prospektivni, lucidni, snovi koji se ponavljaju, serije snova, itd. Kako ona kaže, svi oni imaju svoju funkciju i ne pojavljuju se slučajno baš u određenoj formi.

"Potrebno je adekvatno tumačiti snove. To isključuje korišćenje sanovnika. Adekvatno tumačenje podrazumeva kontekst životne situacije u kojoj se onaj ko sanja nalazi i njegove ili njene lične asocijacije na objekte i situacije u snu. Mogu svašta da nam poručuju. Kada grešimo, kada smo na pravom putu, mogu da nam daju rešenje za određene probleme ili nekih dilema. Mogu da nas inspirišu, upozore i tako dalje. U svakom slučaju, pružaju nam mogućnost za lični rast i razvoj i to na jedan zanimljiv i konkretan način pre svega", kaže Ana Radetić. 

Osvrnuli smo se i na neke karakteristične vrste, poput paralize sna. Iako ostavljaju dozu misterije, kako kaže Ana Radetić, oni su zapravo, normalna pojava.

"Paraliza sna je nešto što je vrlo neprijatan doživljaj, u kojem zapravo nema ničeg mističnog. Mi prolazimo određene faze u snu, jedna od tih faza je REM faza za koju je karakteristična velika aktivnost mozga i brzi pokreti očiju. Mišići su paralizovani u toj fazi da bi se telo zaštitilo. Mnogim ljudima se desilo da se u toj fazi sna probude, ali i neretko da imaju neku vrstu halucinacija. Ono što je važno je da osoba treba sebi da kaže da je to stanje trenutno i da će to stanje proći i hoće, najviše kroz nekoliko minuta", objašnjava Ana. 

Ono što je posebno bitno je naglasiti da korišćenje sanovnika i drugih tumačenja, može dovesti do nerazumevanja poruke. Zbog toga je potrebno osvrnuti se na subjektivni osećaj prema stvarima i svetu, a onda, donositi zaključak o tome šta nam snovi poručuju.

S.P.

Možda te još zanima:

.

Nauka za sve ili dostupna svima?

Otvorena nauka je sintagma koja obuhvata veliki broj aktivnosti koje menjaju pristup naučnom istraživanju i rezultatima naučnog rada i doprinosi…

.

HIV pozitivne osobe marginalizovane i diskriminisane

Današnji dan se obeležava kao Svetski dan borbe protiv side. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, od početka godine…

.

FundCon - Back to the future

OPENS i ove godine organizuje Nacionalni fandrejzing kongres OPENS FundCon, koji je nastao iz želje da odgovori na potrebe omladinskog sektora, ali…

.

Za vreme nema leka, prilagođavajmo se

Meteoropatija ili "bolest vremena" danas pogađa i zdrave osobe, mlade ljude, čak i - decu. Pasivne meteoropate na osnovu tegoba…

.

Šesti rođendan Oradija!

Ne čini se ovo kao godina za slavlje, ali je itekako godina da sednemo, vidimo ko smo i gde idemo.…

.

Dizajner je timski igrač, a ne superstar

Novosađanin Mirko Žarković jedan je od najpoznatijih domaćih umetnika, čije je zanimanje, u svetlu svih novih, modernih tehnologija, teško sabrati…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Škripa
  • 21:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo