.
Trenutno
Album nedelje
 Dušan Majkić
Društvo

Slab izbor za vegetarijance u menzama

12.04.2018.

Vegetarijanski način ishrane nije previše zastupljen na Balkanu. Ljudi su puni predrasuda i često postavljaju pitanja poput "kako možeš bez mesa" ili "kojoj sekti pripadaš". Pre nego što se odlučite za vegetarijansku ishranu važno je da se o tome dobro informišete, a ono što novosadskim studentima stvara prepreke oko takve vrste ishrane jeste slab izbor u studentskoj menzi.

.

Naša sagovornica koja se oprobala u vegetarijanstvu, studentkinja master studija Sanja Grujić, smatra da su zbog nedostatka izbora u studentskoj menzi, restorani i brza hrana u gradu prihvatljiv izbor za pristalice vegetarijanstva.

"Vegetarijanac sam više od pet godina i na početku nije bilo lako. Porodica i prijatelji me nisu razumeli, osuđivali su me i govorili da sam razmažena. Takođe, u Novom Sadu nije bilo toliko restorana koji su bili prilagođeni ovom tipu ishrane. Naravno, sada se sve to promenilo i skoro u svakom restoranu mogu pronaći nešto, a postoje i restorani brze hrane koji su namenjeni isključivo vegetarijanskoj ishrani", dodaje Sanja.

Novosadski studenti sa kojima smo razgovarali iznose pozitivne stavove oko uvođenja vegetarijanske ishrane u menze. Smatraju da je takav način ishrane sve prisutniji i ne vide prepreku oko uvođenja minimalno jednog obroka u meni. Kako kažu, mnogo puta su prisustvovali situaciji da se vegetarijanci okrenu i odu iz reda, jer u menzi nemaju šta da jedu.

vegetarian

U jelovnicima studentskih restorana mogu da se nađu dijetalna i posna jela. Kada je reč o vegetarijanskim i veganskim režimima ishrane, informacije o tome da li postoje posebna jela prilagođena ovakvoj ishrani nismo dobili iz Studentskog centra Novi Sad, koji je nadležan za studentske menze. Studenti traže alternativna rešenja u veganskim restoranima u gradu.

Prilog o ovoj temi možete preslušati u studentskoj emisiji "Pokretač" na podkastu Oradija.

Jelena Mirić

.
Tokom praznika jedemo sve, svuda i stalno i to je ok, jer praznici su vreme kada treba dati sebi oduška u svemu. Međutim, problem…
.
Pre nekoliko dana, tačnije 15. januara, otvorena je multimedijalna izložba EHO 77 u Kulturnoj stanici Svilara, posvećena Novosadskoj…
.
Studenti Akademije umetnosti moraće da gacaju po blatu do svog fakulteta barem do proleća, jer, kako kažu u Gradskoj upravi za…
Program
Kalendar događaja
Januar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Koliko ste skloni postprazničnoj depresiji?