.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Društvo

Sirene: češće ali po pravilima

22.12.2014.

"Do sada su vozila sa sirenama i uključenom svetlosnom signalizacijom išla samo na pozive za prvi red hitnosti, ali je procenjeno da oni koji pozivaju službu ne daju dovoljno jasne podatke pa se ne zna koliki je stepen opasnosti i zbog toga sada izlazimo uz sirene i na pozive za drugi red hitnosti" - Bogdan Živanović, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć

.

   Poslednjih mesec dana sve češće čujemo zvuk sirene hitne pomoći u Novom Sadu, tokom dana i noći. S jedne strane, čaršija i pojedini zaposleni u zdravstvenim ustanovama pričali su nam da vozači ambulantnih kola to čine u znak protesta zbog suspendovanog kolege, koji je službenim vozilom prevozio kupus. Njega je snimio građanin, prijavio ga, a ovaj drakonski kažnjen, po mišljenju nekih njegovih kolega.

    S druge strane, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Bogdan Živanović dao je pre deset dana zvaničnu izjavu u kojoj pojašnjava zbog čega se u poslednje vreme mnogo češće nego ranije čuju sirene hitne pomoći. Kako je rekao, doneta je odluka da vozila hitne pomoći sa sirenama i uključenom svetlosnom signalizacijom kreću i na pozive za drugi red hitnosti.

   "Do sada su vozila sa sirenama i uključenom svetlosnom signalizacijom išla samo na pozive za prvi red hitnosti, ali je procenjeno da oni koji pozivaju službu ne daju dovoljno jasne podatke pa se ne zna koliki je stepen opasnosti i zbog toga sada izlazimo uz sirene i na pozive za drugi red hitnosti", konstatovao je Živanović.

   O radio saznaje da je ovakva procedura u skladu s evropskim normama. Kako smo nezvanično otkrili od zaposlenih u službi hitne pomoći, građani zaista ne umišljaju da čuju sirene češće nego ranije jer se one uključuju nakon poziva prvog i drugog reda hitnosti ali se još nisu privikli na učestalije sirene.

   Apelujemo na građane da ukoliko zovu hitnu pomoć zaposlenima daju što preciznije podatke, odnosno omoguće hitnoj pomoći nesmetan prolaz ukoliko su u vozilu.   

  Jelena Mijatović

.
Još jedan On the record festival je iza nas. Nakon višednevnih tribina, radionica i dodela nagrada za najbolje studentske radove,…
.
Legenda kaže da su najbolji događaji u ispitnom roku i po završetku godišnjeg..
.
Ako ste se ikada zapitali kako izgleda spoj umetnosti, nauke i muzike odgovor na to ima Borko Basarić. On je zajedno sa ilustratorkom…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?