...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Rad u inostranstvu donosi veću zaradu

18.07.2018.

Loš životni standard i male plate su glavni motivi zbog kojih omladina napušta Srbiju. Sve je češći  odlazak u strane zemlje, a mogućnosti sa srpskim pasošem nisu velike. Ipak, legalan posao u inostranstvu se može pronaći preko agencija za zapošljavanje ali i samostalnom incijativom.

.

Problem pri pronalasku posla u struci nakon školovanja sve je češći i mladi su svesni da se njihov rad mnogo više naplaćuje izan granica, zbog čega se više njih odlučuje da spakuje kofere i krene u potragu za boljim sutra. Kako kaže radnica u Birou za zapošljavanje Slađana Daković, u Srbiji se radi za minimalac, a prostor za napredak skoro ni ne postoji, omladina je svesna su da su u Evropi bolji uslovi za rad.

"Iz godine u godinu sve je više mladih i fakultetski obrazovanih koji odlaze u inostranstvo u potrazi za bolje plaćenim poslom jer ovde ne vide nikakvu perspektivu", izjavila je Slađana.

Legalan rad u inostranstvu nude mnoge domaće agencije za zapošljavanje, kao i pomoć pri apliciranju za radnu dozvolu, ali oni predstavljaju samo posrednika između poslodavca i zaposlenih. Nacionalana služba za zapošljavanje posreduje stranim poslodavcima na osnovu njihove prijave potrebe za zapošljavanjem ako su ispunjeni svi uslovi za posredovanje. Kako bi naši državljani bili zaštićeni, agencije su u obavezi da korisnicima pruže jednake uslove za rad kao i onima iz zemlje u kojoj su zaposleni.

2 jpeg

Jovan Savić odlučio je da preda potrebne papire agenciji i nakon mesec dana dobio je radnu dozvolu i posao u Nemačkoj na 6 meseci.

"Hteo sam da nađem posao u inostranstvu zbog loše materijalne situacije i rešio sam da odem u jednu novosadsku agenciju i kada sam video ponudu da mogu da radim u jednoj nemačkoj pivari odlučio sam da započnem prikupljanje svih papira. Mogu da kažem da sam zadovoljan sa svime naročito sa zarađenim novcem jer toliku sumu u Srbiji ne bih mogao da zaradim", kaže Jovan.

Ukoliko se samostalno odlučite za potragom posla u inostranstvu, nakon dozvoljenih 90 dana možete ostati ako podnesete zahtev za radnu dozvolu. Potrebni su vam ugovor za posao, ugovor o stanovanju, osiguranje, zdravstveni pregledi. Sara Barović je našla poslodavca koji joj je omogućio legalan boravak na Malti.

"Otišla sam da radim sezonski posao na Malti i svideli su mi se uslovi za rad. Tražila sam radno mesto na kojem su želeli da me prijave. Sklopila sam ugovor za posao sa poslodavcem i predala potrebne papire. Sada čekam odgovor od vlade i nadam se da ću što pre dobiti vizu jer se ovde mnogo više ceni i plaća rad i trud nego u Srbiji", rekla je Sara.

Precizni podaci o tome koliko državljana Srbije trenutno živi i radi u inostranstvu ne postoje, niti koliko ljudi godišnje potraži posao van granica zemlje. Godišnje je napusti nekoliko desetina hiljada, a taj broj raste sa sve lošijom ekonomskom situacijom.

Selena Škrijelj

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo