...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Majkić

Društvo

Putovanje u EU nesigurno i komplikovano

07.07.2020.

Leto nam ja stiglo, a sa njime je trebalo da stigne i planiranje putovanja. To je sada vrlo neizvesno, jer se situacija sa koronavirusom iz dana u dan menja, ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama. Nedavno je Evropska unija otvorila granice za Srbiju, a potom su je neke zemlje EU zatvorile. Putovanje u neku od ovih zemalja zahteva praćenje i menjanje stanja na dnevnom nivou.

.

Foto: Pixabay.com

Novinar Radovan Ciganović (25) kaže da je planirao da putuje, prvenstveno zbog posla, ali da to sada više nije tako. On se nada da će se situacija stabilizovati i da će moći bezbedno da se putuje oko Nove godine.

"Trenutno ne bih išao negde u inostranstvo na odmor ili letovanje, jer sam stekao utisak da se pravila o tome gde se sme ići, a gde ne sme, koje su granice otvorene, a koje nisu, menjaju iz dana u dan. Sve je toliko neizvesno i ne bih se upuštao u to da ostanem zarobljen u nekoj državi i da ne mogu da se vratim", kaže Radovan.

Prema njegovim rečima, postoji i politizacija celokupne priče oko zatvaranja i otvaranja granica.

"Ako će granice da budu zatvorene onda treba da budu zatvorene svim državama, a ako će da budu otvorene, onda neka budu svima otvorene. Mislim da se ovako ne dobija ništa i da se ova situacija koristi za ostvarivanje nekih političkih ciljeva. Tako onda države, u zavisnosti od toga otvaraju ili zatvaraju granice prema određenim zemljama, pa smo na primer dobili ovu situaciju između Srbije i Crne Gore", ističe Radovan. 

putovanjakorona png

Foto: Pexels.com

Aktivistkinja Sonja Barać (27) kaže da u ovoj godini neće putovati u inostranstvo tokom godišnjeg odmora, ali da planira, ako bude bilo moguće, da u septembru ide poslovno u Francusku.

"Planiram vođenje omladinske razmene u septembru, ako se dogodi i ako mere dozvole da se putuje. Generalno ne planiram ništa što nije u vezi sa poslom. Mere su dosta pooštrene i države na različite načine tretiraju situaciju. Bilo bi mi mnogo komlikovano da planiram nešto u inostranstvu. Ostaje mi da putujem po Srbiji", ističe Sonja.

Cela ova situacija nekima izaziva konfuziju. Novinarka Andrijana Glišić (26) kaže da ne želi da rizikuje neplanirani ostanak u nekoj zemlji.

"Ne planiram da putujem negde van Srbije, najviše zbog toga da ne bih došla u situaciju da budem zarobljena u nekoj državi, ili da moram da budem u karantinu nakon što se vratim iz neke druge zemlje. Možda bi bilo najbolje da se sve zatvori dok ova situacija ne prođe i da nakon toga bude otvoreno. Ovako ne možemo da budemo sigurni ni u jednu informaciju, niti možemo da pravimo planove", kaže ona.

Trenutno su granice za putovanja u većinu EU zemalja otvorene. Ono na šta treba obratiti pažnju su pravila, koja treba ispoštovati ukoliko se putuje u inostranstvo, a koja su za neke zemlje slična, a za neke različita. Tome se naravno dodaju i mere bezbednosti, koje su na prvom mestu, bez obzira da li se putuje po Srbiji, Evropi ili dalje.

Opširnije o ovoj temi poslušajte u prilogu:

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Rad na pomirenju u regionu je ključan

Velimir Milošev je nedavno izabran za jednog od 30 mladih evropskih ambasadora iz zemalja Zapadnog Balkana. U narednih godinu dana,…

.

Pomoću debate se usavršava komunikacija

EU info mreža zajedno sa organizacijom "Otvorena komunikacija" već nekoliko godina organizuje seriju debata i pohađalo ih je više od 400…

.

Nevidljivi heroji u velikoj borbi

Pandemija koronavirusa izvrnula je čitav svet naopačke. Izazvala je globalnu zabrinutost, strah i duboko je uticala na način na koji…

.

Mikrosvet koji menja ljude

Instagram više nije samo za selfije, već se može upotrebitii pažljivije, tako što ćete svoj feed napuniti edukativnim sadržajem koji…

.

Facebook kupio Giphy

Iz godine u godinu sve više se postavlja pitanje da li internet postaje centralizovan. Velike korporacije kupuju manje i to…

.

Da li je realno očekivati letnju sezonu?

Iako je do nedavno trajalo vanredno stanje, a broj novozaraženih je i dalje visok, turističke agencije počele su da reklamiraju…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo