...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo

Propuštene ili iskorišćene prilike za mlade u 2019?

05.11.2019.

Godina u kojoj je Novi Sad Omladinska prestonica Evrope uskoro se završava. Novi Sad je tokom 2019. imao tu čast da nosi ovu titulu i priliku da se godinu dana kvalitetno bavi mladima.

.

Zoran Milošević iz Balkan Ideje, jedne od organizacija koja se nalazi među osnivačima OPENS-a, kaže da su mladi imali period pun aktivnosti, edukacija i programa.

"Mladi su mogli da se osvešćuju o ljudskim pravima, učestvuju u kulturnim događajima i dešavanjima. Imamo i program koji se zove 'Informativna tačka', gde mladi svakodnevno mogu da dođu i informišu se o različitim prilikama. Taj projekat vodi Infopolis koji je glavna tačka za informisanje mladih u Novom Sadu", zaključuje Milošević. 

Međutim, neki od mladih misle da je moglo mnogo više i da prilike nisu dovoljno iskorišćene. Kako Senka Pajić (21) kaže, kapaciteta je bilo mnogo, a retko koji je iskorišćen.

"Imali smo mnogo više sredstava, pažnje i mogućnosti, mnogo više pristupa institucijama, a ja osećam, jer se krećem među mladima, u omladinskim klubovima i omladinskim organizacijama, da se to nije desilo. Osećam da smo propustili najveću priliku koja nam se ikada desila", kaže Senka. 

S druge strane, Mihajlo Matković (20) najveći problem vidi u tome što su se na različitim aktivnostima pojavljivali uvek isti mladi ljudi.

"Jedini problem koji vidim je to što su se vrteli isti mladi. I sam sam učestvovao na bezbroj događaja, gde sam viđao konstantno ista lica, ali činjenica da je omladinski rad konačno dobio status zanimanja govori o tome da se ipak nešto i pokrenulo u omladinskoj politici ove godine", ističe Mihajlo. 

sonjamladi jpg

Mladi na kreativnim radionicama

Dejan Tomić (22) je tokom ove godine učestvovao u mnogim muzičkim sadržajima, išao na besplatne koncerte i našao je svoje mesto za usavršavanje i bavljenje stvarima koje voli i to upravo u ovoj godini.

"U 2019, baveći se muzikom, koristio sam priliku da vidim velike muzičke događaje i učestvujem u edukacijskim radionicama koje su mi veoma koristile", navodi Dejan.

Pored svega ostalog, ovo je godina u kojoj se mnogo pričalo o saradnji sa školama, institucijama i drugim akterima važnim za mlade. Profesor Goran Ostojić smatra da je položaj srednjoškolaca znatno bolji u odnosu na početak godine.

"Bilo je puno raznorodnih aktivnosti na kojima srednjoškolci nisu imali prilike ranije da učestvuju. Programi koji su bili usmereni na srednje škole, koje su oskudne sa sadržajima neformalnog obrazovanja, sada su znatno više popunjeni tim sadržajima", kaže profesor Ostojić. 

Ova titula je bila samo početak u procesu poboljšanja položaja mladih. Dok neki smatraju da je OPENS značajno uticao na pozitivne promene u životima mladih, neki misle da je sve to moglo mnogo kvalitetnije, jer je upravo ovaj trenutak bio ili mogao biti prekretnica za položaj mladih. 

J.Božić

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Vebinar o omladinskim razmenama

Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar pod nazivom “Putuj u inostranstvo kroz omladinske razmene”. Vebinar je namenjen mladima od 13…

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Preduzetnički klub mladih o turizmu

Treća preduzetnička priča u okviru programa “Preduzetnički klub mladih” koji se realizuje svakog četvrtka tokom marta meseca u Američkom kutku…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo