...
TRENUTNO20:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Pomozite studentima da odu na najpoznatiji reli namenjen mladima

04.09.2024.

Studenti Fakulteta tehničkih nauka, sa Departmana za proizvodno mašinstvo, planiraju naredne zime da otputuju u Francusku kako bi učestvovali na svetskom reliju - Projekat 4. U pitanju je reli nastao iz trke Pariz – Dakar, ali namenjen studentima koji se takmiče u vožnji Renoa 4.

.

Foto: Wikipedia

Jedan od studenata, Todor Ilić, kaže da su već počeli da sklapaju dva automobila za dve posade koje planiraju da prijave za trku. Za to će im, kako tvrdi, biti potrebna pomoć sponzora, jer jedna prijava košta 4.000 eura.

"Ja sam u posadi sa Nikolom Cvijetićem, već smo dobili broj 641. U drugoj postavi su Milan Milovanović i Saša Brkić", kaže Todor.

Automobili moraju posebno biti pripremljeni za naporno takmičenje koje uključuje i dugu vožnju kroz pustinju.

"Ove godine će biti oko 1.500 posada. Vozi se isključivo reno 4. Mi smo uspeli da nađemo nekoliko vozila i sada radimo na njihovom sklapanju i osposobljavanju. Postoji uputstvo šta sve može da se menja na samom automobilu. Motor mora biti originalan, a šasija može da se dorađuje“, kaže Todor.

reanult

On kaže da će svoj automobil sklapati iz tri ili četiri druga vozila.

Reli počinje u Francuskoj, u Bijaricu, nastavlja se kroz Španiju, sve do Alhesirasa. U Španiji se takmičari zadržavaju maksimalno 48 sati, zatim se ukrcavaju na trajekt od Alhesirasa do Tandžera u Maroku, gde počinje prava pustinjska trka - 14 dana i skoro 10 označenih tačaka na mapi, do kojih se mora stići na kraju svakog dana. Reli se sastoji od različitih etapa koje uključuju navigaciju kroz pustinju, prelazak planinskih lanaca i vožnju kroz različite vrste terena. Učesnici se suočavaju sa izazovima na putu, kao što su živi pesak, duboko blato i nepristupačni stenoviti tereni, tako da će posebna mentalna i fizička snaga biti potrebna za prevazilaženje svih prepreka.

Todor ističe da trka ima i humanitrarni karakter.

"Sve posade sa sobom nose školski materijal namenjen deci u Maroku. Svake godine se do juga Maroka dopremi više desetina tona pribora. Samo u poslednjih desetak godina izgrađeno je više desetina škola i sanitarnih blokova za preko dvadeset hiljada dece, zahvaljujući učesnicima relija", objašnjava Todor.

Ukoliko sakupe dovoljno novca, ova četiri studenta iz Novog Sada biće prve posade sa Balkana koje učestvuju na tom reliju. Todor navodi da su za sada pronašli jednog sponzora spremnog da pomogne i da su u potrazi za drugima, jer ova avantura iziskuje procenjenih 20.000 evra.

"Ponudićemo zainteresovanim firmama i pojedincima sponzorske ugovore, brendiraćemo vozila, učiniti sve da privučemo ljude da nam pomognu u toj avanturi, ali i da pomognu deci u Maroku", zaključuje naš sagovornik.

Početkom decembra je rok za uplatu kotizacija pa do tada ova četiri momka moraju i da pronađu sponzore.

Ceo razgovor sa Todorom Ilićem poslušajte ovde:

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Fantastična avantura: "Put Magije" Nikole Skendžića

Epska fantastika, kao književni žanr, poslednjih decenija privlači veliku pažnju, naročito među mladim čitaocima. Klasici poput "Gospodara prstenova" nezaobilazan su…

.

Značaj društvenih nauka nedovoljno prepoznat u savremenom društvu

Završen je i drugi upisni rok na fakultetima u Srbiji, što znači da sada znamo koji smerovi su traženi i…

.

Ko će fići da odoli

"U celoj bivšoj Jugoslaviji fića je veoma popularan. Najlakši je za popravku i održavanje, fizički je mali, pa je jeftina…

.

Dođite gladni na Gastro fest

Vojvodina je poznata po mnogo čemu, ali se nekako najčešće vezuje za hranu. Možda ona tradicionalna nije prema nekim novim…

.

Otvorene prijave za Liderski program za LGBT mlade

Otvorene su prijave za Liderski program Centra E8 za mlade pripadnike i pripadnice LGBTQI+ zajednice. Cilj programa je da izgradi…

.

Strip umetnik Luka Cakić sprema superheroja iz NOB-a

Luka Cakić je mladi Podgoričanin koji se stripom bavi već godinama. Sve je počelo talentom i ilustracijama nastalim iz hobija,…

  • 18:00 Exit koncert
  • 19:00 Jump Around
  • 20:00 Music Mix by Bea

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo