...
TRENUTNO20:00 - 21:00Superoperater

Društvo

Pažljivo sa internetom u romingu

30.05.2018.

Ako se tebi nije desilo, sigurno se desilo nekome koga dobro poznaješ. Kreneš u inostranstvo, nije ni bitno da li zbog posla ili zadovoljstva, stigneš na granicu i ne razmišljaš o svom pametnom telefonu. Pređeš granicu, pojavi se neki update i telefon radi ono što bi radio i kod kuće, skida i instalira novu verziju softvera, ali u romingu. Toga naravno nisi ni svestan dok te kod kuće ne sačeka račun za telefon, a onda se hvataš za glavu. Čak i kada isključiš prenos podataka u romingu, sa telefonom nikada nisi opušten. Odbijaš pozive, odgovaraš samo na jako bitne poruke, juriš kafić sa dobrim wi-fijem, dok tvoja majka u glavi vrti najgori scenario jer nisi odgovorio na pitanje da li si jeo. A sve to zbog visokih cena rominga.

.

Kada odemo u inostranstvo jurimo wi-fi. Kada se nakačimo koristimo priliku da se javimo najbližima, pre svega zabrinutim mamama, ali to može lako da nas baci u neželjeni trošak.

Miljan Milekić je pre dve godine otišao u Sloveniju na festival. U sobi nije imao wi-fi, već samo u kafiću u prizemlju smeštaja, pa je izašao iz sobe da se javi roditeljima da se smestio kako ne bi brinuli. "Nisam video da mi je ostao uključen prenos podataka. Pozvao sam roditelje na viber, ali kako sam bio napolju, wi-fi signal se izgubio i telefon se automatski prebacio na mobilni internet. Za nekih dva ili tri minuta koliko sam pričao, stigao mi je račun od 12.000 dinara."

Na nedavno održanom samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Sofiji dogovoreno je da se u narednom periodu cena prenosa podataka u romingu između zemalja Zapadnog Balkana i EU izjednači, ali nije postignut dogovor o ceni razgovora i slanja SMS poruka, niti je dogovoren iznos koji bi u narednom periodu operateri za roming usluge naplaćivali prilikom boravka naših građana u Uniji.

roming

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Irina Reljin tada je rekla da dogovor nije postignut onako kako smo mi to želeli, već da je postignut samo dogovor o smanjenju cena rominga za prenos podataka.

"To znači da će se roming za prenos podataka izjednačiti na dve destinacije – Zapadni Balkan i EU. On će za nas biti značajno manji za prenos podataka u odnosu na ono što je do sada naplaćivano", rekla je Reljin.

Pomoćnica ministra dodala je da je ukidanje rominga pre svega pitanje tržišta i poslovanja kompanija koje te usluge pružaju. To bi značilo da operaterima nije u interesu da odustanu od naplate usluga rominga, jer bi tako ostali bez dela profita.

U Evropskoj uniji roming je ukinut u junu prošle godine pa građani EU ne razmišljaju na godišnjem odmoru (u koliko naravno ostaju u Uniji) o tome da li će se javljati na telefon, odgovarati na poruke i kačiti fotke na društvene mreže. To što mi nismo u njihovoj zoni ne predstavlja problem samo nama, već i turistima koji odluče da posete našu zemlju.

roming

Dragana Draganić je sa svojim roditeljima napustila Srbiju 1999. godine za vreme bombardovanja i od tada živi u Velikoj Britaniji. Tamo je odrasla, školovala se i navikla je na sve pogodnosti koje imaju Evropljani. Ipak, poneko leto provede u Novom Sadu kod bake, pa više puta u toku dana menja sim kartice. 

"Prošle godine boravila sam mesec dana u Srbiji. Morala sam da kupim novu sim karticu kako bih bila u kontaktu sa porodicom i prijateljima u Londonu što mi je bilo poprilično nezgodno. Ne samo da sam morala da potrošim novac na karticu koju sam koristila samo mesec dana, već sam morala svima da šaljem svoj novi broj telefona i da ih obaveštavam o tome da ću na njemu biti samo mesec dana jer moj broj ne funkcioniše u ovoj zemlji bez dodatnih troškova koji nisu mali", kaže Dragana.

Osim toga, mogla je da komunicira sa ljudima iz svoje zemlje samo putem Vibera ili WhatsAppa što je takođe bio problem jer mobilni internet nije baš stabilan i često je gubila signal.

"Mnogo novca sam potrošila kako bih stalno imala internet. To zaista nisu idealni uslovi, ako želite da ostanete u kontaktu sa svima i veoma sam se radovala što ću uskoro nastaviti svoje putovanje i otići na Kipar gde sam komotno mogla da koristim svoju britansku karticu bez dodatnih troškova", navodi ona.

roming

Mnogi operateri građanima Srbije nude različite roming pakete pa tako za boravak, na primer, u Crnoj Gori možete da kupite paket koji vam omogućava da deset dana koristite net bez dodatnih troškova. Pre nego što krenete na godišnji odmor dobro se raspitajte kod vašeg operatera šta je uključeno u te pakete, kako vas kod kuće kasnije ne bi dočekalo neprijatno iznenađenje u poštanskom sandučetu.

Više o romingu poslušajte u emisiji U kakvoj zemlji želim da živim na podkastu O radija.  

Alma Kovčić

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo