.
Trenutno : svetlosno zagađenje
U kakvoj zemlji želim da živim
 Alma Kovčić
Društvo

Pažljivo sa internetom u romingu

30.05.2018.

Ako se tebi nije desilo, sigurno se desilo nekome koga dobro poznaješ. Kreneš u inostranstvo, nije ni bitno da li zbog posla ili zadovoljstva, stigneš na granicu i ne razmišljaš o svom pametnom telefonu. Pređeš granicu, pojavi se neki update i telefon radi ono što bi radio i kod kuće, skida i instalira novu verziju softvera, ali u romingu. Toga naravno nisi ni svestan dok te kod kuće ne sačeka račun za telefon, a onda se hvataš za glavu. Čak i kada isključiš prenos podataka u romingu, sa telefonom nikada nisi opušten. Odbijaš pozive, odgovaraš samo na jako bitne poruke, juriš kafić sa dobrim wi-fijem, dok tvoja majka u glavi vrti najgori scenario jer nisi odgovorio na pitanje da li si jeo. A sve to zbog visokih cena rominga.

.

Kada odemo u inostranstvo jurimo wi-fi. Kada se nakačimo koristimo priliku da se javimo najbližima, pre svega zabrinutim mamama, ali to može lako da nas baci u neželjeni trošak.

Miljan Milekić je pre dve godine otišao u Sloveniju na festival. U sobi nije imao wi-fi, već samo u kafiću u prizemlju smeštaja, pa je izašao iz sobe da se javi roditeljima da se smestio kako ne bi brinuli. "Nisam video da mi je ostao uključen prenos podataka. Pozvao sam roditelje na viber, ali kako sam bio napolju, wi-fi signal se izgubio i telefon se automatski prebacio na mobilni internet. Za nekih dva ili tri minuta koliko sam pričao, stigao mi je račun od 12.000 dinara."

Na nedavno održanom samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Sofiji dogovoreno je da se u narednom periodu cena prenosa podataka u romingu između zemalja Zapadnog Balkana i EU izjednači, ali nije postignut dogovor o ceni razgovora i slanja SMS poruka, niti je dogovoren iznos koji bi u narednom periodu operateri za roming usluge naplaćivali prilikom boravka naših građana u Uniji.

roming

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Irina Reljin tada je rekla da dogovor nije postignut onako kako smo mi to želeli, već da je postignut samo dogovor o smanjenju cena rominga za prenos podataka.

"To znači da će se roming za prenos podataka izjednačiti na dve destinacije – Zapadni Balkan i EU. On će za nas biti značajno manji za prenos podataka u odnosu na ono što je do sada naplaćivano", rekla je Reljin.

Pomoćnica ministra dodala je da je ukidanje rominga pre svega pitanje tržišta i poslovanja kompanija koje te usluge pružaju. To bi značilo da operaterima nije u interesu da odustanu od naplate usluga rominga, jer bi tako ostali bez dela profita.

U Evropskoj uniji roming je ukinut u junu prošle godine pa građani EU ne razmišljaju na godišnjem odmoru (u koliko naravno ostaju u Uniji) o tome da li će se javljati na telefon, odgovarati na poruke i kačiti fotke na društvene mreže. To što mi nismo u njihovoj zoni ne predstavlja problem samo nama, već i turistima koji odluče da posete našu zemlju.

roming

Dragana Draganić je sa svojim roditeljima napustila Srbiju 1999. godine za vreme bombardovanja i od tada živi u Velikoj Britaniji. Tamo je odrasla, školovala se i navikla je na sve pogodnosti koje imaju Evropljani. Ipak, poneko leto provede u Novom Sadu kod bake, pa više puta u toku dana menja sim kartice. 

"Prošle godine boravila sam mesec dana u Srbiji. Morala sam da kupim novu sim karticu kako bih bila u kontaktu sa porodicom i prijateljima u Londonu što mi je bilo poprilično nezgodno. Ne samo da sam morala da potrošim novac na karticu koju sam koristila samo mesec dana, već sam morala svima da šaljem svoj novi broj telefona i da ih obaveštavam o tome da ću na njemu biti samo mesec dana jer moj broj ne funkcioniše u ovoj zemlji bez dodatnih troškova koji nisu mali", kaže Dragana.

Osim toga, mogla je da komunicira sa ljudima iz svoje zemlje samo putem Vibera ili WhatsAppa što je takođe bio problem jer mobilni internet nije baš stabilan i često je gubila signal.

"Mnogo novca sam potrošila kako bih stalno imala internet. To zaista nisu idealni uslovi, ako želite da ostanete u kontaktu sa svima i veoma sam se radovala što ću uskoro nastaviti svoje putovanje i otići na Kipar gde sam komotno mogla da koristim svoju britansku karticu bez dodatnih troškova", navodi ona.

roming

Mnogi operateri građanima Srbije nude različite roming pakete pa tako za boravak, na primer, u Crnoj Gori možete da kupite paket koji vam omogućava da deset dana koristite net bez dodatnih troškova. Pre nego što krenete na godišnji odmor dobro se raspitajte kod vašeg operatera šta je uključeno u te pakete, kako vas kod kuće kasnije ne bi dočekalo neprijatno iznenađenje u poštanskom sandučetu.

Više o romingu poslušajte u emisiji U kakvoj zemlji želim da živim na podkastu O radija.  

Alma Kovčić

.
Iako je napredak u tehnici veštačkog osvetljenja doneo velike koristi društvu, preterana i pogrešna upotreba svetla je i uzročnik…
.
Prema analizama i studijama koje ja radila Svetska zdravstvena organizacija, svaka četvrta osoba u toku svog života boluje od nekog…
.
Događaj nazvan "Upwork Huddle" biće održan u subotu 25. maja od 18 časova u Startit centru. Namenjen je svima koji rade ili žele…
Program
Kalendar događaja
Maj 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?