...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Društvo

Oprezno na mrežama - lopovi prate kad niste tu

18.06.2018.

Počinje sezona godišnjih odmora, a sa njom i sezona pljački praznih stanova. Uvek su nam govorili: proverite da li ste zaključali kuću, ostavite neko svetlo upaljeno, ostavite ključ komšijama ili prijateljima da spuštaju i podižu roletne da bi izgledalo kao da je neko ipak kod kuće, a poslednjih godina aktuelno je još jedno upozorenje: ne objavljuj ništa na društvenim mrežama dok se ne vratiš kući.

.

Niko toliko pažljivo ne prati tehnologiju kao lopovi. To potvrđuju i priče o povećanom broju provala u stanove čiji su vlasnici otišli na godišnji odmor i o tome obavestili svoje prijatelje, ali i sve ostale, na društvenim mrežama.

Eksperti za bezbednost na internetu upozoravaju na to da mi, kroz opcije čekiranja i slanja fotografija, otkrivamo kriminalcima da smo dovoljno daleko i da slobodno mogu da stupe u akciju i poharaju naše prazne stanove i kuće.

Nesvesno otkrivanje podataka koje koriste nezvani gosti najviše se događa na najposećenijim društvenim mrežama Fejsbuk, Instagram i Tviter. Upravo na ovim stranicama trebalo bi povesti više računa o tome kakve fotografije i informacije postavljamo.

 letovanje1 jpg

Stručnjaci kažu da nikako ne bi trebalo da koristimo opciju čekiranja. Takođe, ne bi trebalo da postavljamo fotografije svih članova porodice jer, ako neko fali na fotografiji, to može da znači i da je taj neko ostao da čuva kuću. Prilikom postavljanja slika ne bi trebalo ostaviti podešavanje na javno, a takođe nije dobro upisivati ni lokaciju na kojoj je fotografija snimljena. Čak i da vi ne upišete lokaciju, veliki broj telefona i fotoaparata ima opciju geotagovanja, pa se vaša trenutna lokacija može pročitati iz metapodataka fotografija koje objavljujete.

Na Facebooku i Instagramu možete da filtrirate ko će videti vaše postove, dok na Tviteru može da vas prati ko god hoće, pa bi obaveštenja o dešavanjima sa letovanja posebno trebalo da izbegavamo na ovoj mreži.

Bojana Tabaković iz Zrenjanina je na žalost doživela da joj neko pohara stan dok je na godišnjem odmoru i kaže da je to grozno iskustvo, posebno kada počnete da razmišljate o tome da je neko kopao po vašoj intimi, ali je svesna da su društvene mreže verovatno bile signal lopovima.

"Dva tri sata pre pljačke nas je rođak tagovao na Fejsbuku, pa je bilo jasno da nismo u Zrenjaninu. Policija kaže da je vrlo moguće da je ova pljačka imala veze sa društvenim mrežama", kaže Bojana

Ona dodaje da ipak nije promenila svoje ponašanje na društvenim mrežama.

"U principu ne stavljam mnogo informacije o tome gde se krećem, ali imam tu maniju da neke momente stavim na fejs, i to radim zbog sebe, da bi mi ostala neka uspomena", kaže sagovornica Oradija.

 letovanje3 jpg

Koliko je opasno objavljivanje fotografija sa letovanja, toliko je nezgodno i ako odjednom nestanete sa društvenih mreža na deset dana. Ako ste korisnik koji redovno kači fotke ili često kačite statuse, pa vas odjednom nema, odnosno počnete da koristite mreže na nestandardan način, to takođe može biti signal lopovima da nemate neta, odnosno da verovatno niste kod kuće.

Ono što stručnjaci za bezbednost na inetrnetu preporučuju kada ste na odmoru jeste korišćenje svih društvenih mreža, kao da nismo odsutni. Ne bi trebalo deaktivirati nalog ili se odjednom ne pojavljivati na mrežama.

Emisiju O tome se priča u kojoj smo pričali o ovoj temi možete preslušati na podkastu O radija. 

Alma Kovčić

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo