.
Trenutno
IN teen
 Treći program Radija RTV
Društvo

Opasna novogodišnja rasveta i otvorene bandere

28.11.2018.

Iz godine u godinu, svedoci smo priče da je nekog psa prodrmala struja dok je njuškao oko kablova novogodišnje rasvete. Ni ova godina nije izuzetak i zbog toga smo ovoj temi posvetili novo izdanje emisije "U kakvoj zemlji želim da živim".

.

Proteklog vikenda, društvenim mrežama počela je da kruži priča o psu Paji koga je u beogradskom parku Manjež udarila struja nakon njuškanja lampiona novogodišnje rasvete. Paja je mali pas, ima sedam kila i vlasnici su ga odgovorno držali na povodcu. Srećom, Paja je dobro.

Njegovi vlasnici odlučili su da upozore sugrađane na opasnost, pa je priča preko društvenih mreža stigla i do medija.

Emisiju "U kakvoj zemlji želim da živim" poslušajte u plejeru ispod:

Nadležni u Beogradu su tada odgovorili da su putem medija upoznati sa slučajem, da je oprema sertifikovana na naponski rad od 24 volta i da je bezbedna, kao i da jedino ako neko namerno ošteti opremu ona može biti nebezbedna.

Iz Komunalne policije medijima je stiglo zvanično saopštenje u kom stoji da pas na javnoj površini mora imati brnjicu i da su vlasnici odgovorni za to što se desilo. U istom saopštenju stoji i da opasnog psa sme izvoditi samo punoletno lice i to na povodniku, sa zaštitnom korpom na njušci, a vlasnik sa sobom mora da ima potvrdu za psa izdatu u skladu sa posebnim propisom.

Pitanje je kako bi saopštenje izgledalo da je na oštećene kablove naišlo malo dete. Sezona je zimskih radosti, prvi sneg je pao, deca će se igrati u parkovima koji su isprepletani mrežom novogodišnje rasvete.

otvorenarasveta jpg

Slična situacija desila se i u Novom Sadu, ali ne zbog novogodišnje rasvete, nego zbog neispravne bandere u blizini koje je koker Kolja prodrman strujom.

"Kolja je išao u šetnju sa mojim mužem, koji mi se uvek smeje kada mu kažem da ne pušta psa da prilazi banderama. Struja ga je udarila dok je piškio. Bandera je bila zatvorena, ali izgleda da uzemljenje nije dobro. Par dana pre toga komentarisala sam sa prijateljima da mi nije jasno kako je svaka druga bandera u centru otvorena. Ili uopšte nemaju poklopce ili su poklopci delimično otvoreni. U Dunavskom parku ih ima dosta. Komentarisala sam kako to nije normalno i kako neko dete može da strada. Upravo se tako nešto dogodilo mom psu" rekla je za O radio Milana Šukić, Koljina vlasnica.

kolja jpg

"Ova tema se aktuelizuje pred Novu godinu, jer su psi, ali i sugrađani, tada više izloženi kablovima. Međutim to se događa čitave godine zbog bandera koje nisu zaštićene. U SPANSU nismo imali slučaj da nam se vlasnici direktno obraćaju, već smo za te slučajeve čuli iz medija. Mislim da tih slučajeva ima i više, ali ne izlaze svi u javnost. A tu su najugroženiji napušteni, ulični psi. Za te slučajeve nikada nećemo čuti jer nisu pod nadzorom", kaže Milena Brkljačić iz udruženja SPANS. 

koljinabandera jpg

Bandera u čijoj je blizini Kolja nastradao, a koja se nalazi u Pionirskoj ulici

Oba psa koje je prodrmala stuja su srećom dobro, a Milena je objasnila da strujni udar može biti veoma opasan za njih zbog male telesne mase.

Još jedan od problema je taj što građani nisu sigurni kome bi trebalo da se obrate za pomoć ili da prijave neispravnu instalaciju. Prva pomisao svih je naravno Elekrovojvodina, zatim nekadašnji Zavod za izgradnju grada, odnosno Uprava za građevinsko zemljište i investicije, a onda i komunalna policija. Ipak, adresa na koju u tim slučajevima možemo da se obratimo je JP Stan.

otvorenabandera jpg

O radio je iz Stana dobio samo nezvaničan odgovor da sve prijave koje imamo možemo uputiti preko njihovog kol centra besplatnim pozivom na broj 0800 300 330. Oni kako kažu izlaze na teren po prioritetu hitnosti. Ako je u pitanju kvar izlaze na teren iste noći, a ako je u pitanju poklopac bandere onda prioritet ima centar grada. Ipak, u najužem centru grada, oko Dunavskog parka, svaka treća bandera nema poklopac i kablovi vire iz nje, ili je taj poklopac smaknut zbog priključaka novogodišnje rasvete.

banderailopov jpg

Takođe, ni jedan električar kome smo se obratili nije želeo da nam kaže da li je način na koji je novogodišnja rasveta priključena bezbedan ili ne, jer kako kažu, ne žele da osuđuju rad svojih kolega.

Alma Kovčić

.
Omladinski kreativni centar OKCe i Opšta škola "Nikola Tanurdžić" organizuju početni kurs grčkog jezika za mlade od 18 do 30…
.
Povremena konzumacija nekog energetskog pića neće ni malo naškoditi vašem organizmu, ali bi redovna mogla da vas košta zdravlja…
.
Iako je napredak u tehnici veštačkog osvetljenja doneo velike koristi društvu, preterana i pogrešna upotreba svetla je i uzročnik…
Program
Kalendar događaja
Maj 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?