...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Društvo

Onlajn medije nemoguće kontrolisati tokom izborne tišine

21.04.2016.

Ukoliko vam je dosta predizborne kampanje, konačno možete da odmorite, jer u ponoć počinje izborna tišina. Ipak, političkim parolama nećete moći da pobegnete na svemogućem internetu.

.

Predizborna kampanja polako se završava, a izborni dan sve je bliži. U nedelju ćete imati priliku da glasate za izbornu listu koja vam najviše odgovara, a od ponoći moći ćete da uživate u izbornoj tišini.

Izborna tišina podrazumeva da političke stranke ne smeju organizovati stranačke skupove, a medijima je zabranjeno emitovanje bilo kakvih političkih poruka. Takođe je zabranjeno slanje SMS poruka biračima, kao i postavljanje propagandnog materijala na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

Istraživač Novosadske novinarske škole Stefan Janjić objašnjava da se koncept izborne tišine promenio upravo zbog interneta. Primetno je da u Srbiji određene stranke neguju upravo novi – online model komunikacije sa biračima.

"Mislim da izborna tišina kakvu smo do sada poznavali, može biti zaboravljena i može se smatrati staromodnim konceptom zbog toga što možemo da utičemo na javne servise i novine, ali ne možemo da utičemo na društvene mreže", rekao je naš sagovornik i dodao da je internet gotovo nemoguće kontrolisati tokom izborne tišine.

stefan janjic

Stefan Janjić

Janjić je učestvovao u monitoringu medija na prethodnim izborima i kako kaže, neregularnosti uvek ima, pa tako i ova godina sigurno neće biti izuzetak. On navodi da su stranke pri vlasti uvek u boljem položaju tokom predizborne kampanje jer mogu da koriste javne funkcije u cilju promocije političkih ideja.

"Mi smo se bavili proučavanjem javnih servisa i tu se zaista poštuje izborna tišina, ali mogu se primetiti prikrivena oglašavanja", rekao je Janjić. Kao primer on navodi da samo u tri od prethodnih 18 dana premijer Aleksandar Vučić nije otvorio neku fabriku i to je, kako on kaže, klasičan primer državnog marketinga.

Mladi politikolog Azem Stormjanov naglašava da se izborna tišina mora poštovati, jer je zakonom propisana kao i da potencijalno može loše da utiče na birača.

"Povreda izborne tišine može imati posledice. Posledice po operatera, u slučaju ako je kablovska televizija može se ugasiti program tog kanala na odredjeno vreme, takodje postoji i finansijska kazna ali to sve utvrdjuju sudovi", izjavio je Azem za O radio.

Prema njegovim rečima, nadzor nad kršenjem tišine može sprovoditi izborna komisija, ali to mogu biti pojedinci i osobe koje učestvuju u izborima.

Izborna tišina u Srbiji traje tri dana, dok u Slovačkoj traje najduže – sedam dana. U većini zapadnih zemalja izborna tišina uopšte ne postoji. Stefan Janjić navodi da pozitivnih modela izborne tišine nema mnogo. Kao najpozitivniji primer on navodi Španiju i Francusku, gde političari u toku izborne tišine mogu da otvaraju fabrike, ali u tom slučaju u medijima ne sme biti njihove fotografije. Političari mogu biti prisutni, ali se ne mogu promovisati.

Lea Kotlica

Možda te još zanima:

.

Meta formira tim za borbu protiv obmanjujućih AI sadržaja pred EU izbore u junu

Vlasnik Fejsbuka i Instagrama, kompanija Meta, saopštila je da će formirati tim za borbu protiv obmanjujućih sadržaja u oblasti veštačke…

.

Vote 16 - prilika za demokratičnije društvo

Petnaestogodišnja Lorina kaže bi glasala sledeće godine na izborima. Zašto je to važno? Sa jedne strane jer to ne može, nema…

.

Predizborna kampanja ne nudi rešenja za mlade

Poruke koje su političke partije i koalicije u predizbornoj kampanji uputile mladima uglavnom su deklarativne, ali ne nude se konkretna…

.

Mladi nisu toliko apatični koliko drugi misle

Raspisani su vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori za 17. decembar. Svaki put kada se izbori raspišu kreće priča o…

.

Izbori na Filozofskom prošli uz incidente i policiju

Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu protekli su uz incidente i policiju. Do sukoba je došlo u…

.

Izbori na Filozofskom fakultetu dovedeni u pitanje, na potezu nadležni

Predstavnici organizacije "Studentska reakcija" najavili su, nakon današnjeg sastanka sa dekanicom Filozofskog fakulteta Ivanom Živančević Sekeruš, da će podneti krivične…

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo