...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo

Oduzeti instrumenti pre početka svirke

01.09.2015.

U novosadskom lokalu "Kriva Marta" policija je bendu Green line oduzela instrumente pre nego što je njihov nastup uopšte počeo, zbog navodne prevelike buke. Po rečima jednog od članova benda Vladimira Nikolića instrumenti su im oduzeti oko 23 sata u subotu.

.

"Upalo je nekoliko policajaca, komunalaca, obezbeđenje, inspektorka zadužena za kontrolu buke i policijski inspektor. Nakon toga su nam oduzeli instrumente iako svirka još nije počela, što znači da nismo pravili buku", rekao je Nikolić i dodao da im je rečeno da su došli da prekontrolišu nivo buke, videli da su im pojačala upaljena i da su spremni da naprave eventualno prekoračenje buke.

Iako po Zakonu o javnom redu i miru Srbije policajci imaju ovlašćenje da oduzmu muzičarima instrumente, Vladimir nije dobio kaznu jer u policiji ne postoji član zakona po kom su napravili prekršaj i nije imenovan postupajući istražni sudija, pa samim tim nisu imali razlog da zadrže instrumente duže nego što jesu. Instrumenti su bendu Green Line vraćeni posle dva dana.

Bojan Petković, vlasnik novosadskog lokala "Gerila", koji je česta meta policijske kontrole, za O radio je izjavio da su pojedini lokali "zabranjeni za komunalnu policiju", te da zapravo iz "vrha policije stižu naređenja koje će lokale oni posećivati u toku noći". Kako je naveo, upravo to je razlog zašto, uprkos glasnoj muzici, pojedini lokali nastavljaju da rade uobičajeno, bez obzira što je buka identična.

U julu 2014. policija je u "Gerili" već prekinula nastup benda Killo Killo Banda, na opšte negodovanje okupljenih i to pre isteka radnog vremena lokala. Petković je dodao da policija, kada izađe na teren, često ne postupa u skladu sa Zakonom.

"Policija je vrlo nevoljno reagovala u datoj priči. U prošlogodišnjem slučaju kada su oduzeti instrumenti bendu Killo killo Banda, policija je bila kriva i to zbog jednog pojedinca u policiji koji je bio poprilično nekulturan. Oni jednostavno imaju naređenja i po njima rade. Ja nemam kome da se žalim jer generalno te zakone tumači ko kako hoće", rekao je Petković za O radio.

Da podsetimo, prvi protest "Muzika za buđenje" održan je povodom otimanja opreme i instrumenata u tri lokala u ulici Laze Telečkog u novembru 2013. godine, na Trgu Slobode. Na tom protestu deo novosadskih muzičara oštro je osudio postupak policije i njihovih nalogodavaca. Nažalost, od tada se situacija nije mnogo promenila, pa se muzičari i dalje susreću sa istim problemima.

O radio će u narednom periodu kontaktirati policiju za dodatne informacije u vezi sa ovim slučajem.

Lea Kotlica

Možda te još zanima:

.

Nema izmeštanja ulice Laze Telečkog

Po novosadskim kuloarima već neko vreme kruži priča kako će ulica Laze Telečkog u najmanju ruku biti zatvorena od 23…

.

Kuku Meme (4)

Serijal Kuku Meme

.

Robo-pas ipak na ulicama Njujorka, uprkos kritikama da je jeziv i distopijski

Zvaničnici Njujorka predstavili su tri nova policijska uređaja visoke tehnologije, uključujući robotskog "psa" kojeg su kritičari nazvali "jezivim" još pre…

.

Soko zove orla

Organi reda i pametni telefoni: Enkripcija s predumišljajem

.

Bezimena kuhinja za ljude iz Džungle

Te zime je ledio Dunav, a ja sam sa migrantima hodao po Beogradu i njihovom kampu. Na mestu današnjeg "Beograda…

.

Zbunjujuća nova odluka o kućnom redu

Početkom godine u Novom Sadu doneta je nova gradska odluka o kućnom redu u stambenim zgradama - uveden je upravnik…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo