...
TRENUTNO13:30 - 13:45Pesma dana

Društvo

Odbrana od krađe ideja

17.02.2017.

Često govorimo o inovacijama, idejama, novim rešenjima za probleme i slično. Međutim, mnogi se plaše da će im ideje neko ukrasti, pa ne žele da ih dele sa drugima. Kako da zaštitite svoje ideje?

.

Apsolvent Elektrotehnike Lazar Jovanović osmislio je sistem za daljinsko navodnjavanje parcela, ali koje ne funkcioniše preko interneta, već putem SMS-a. Baš zato što na svojoj parceli nema ni priključak za struju, a kamoli internet, bilo mu je potrebno rešenje koje će raditi na drugačijem principu. Lazar je svoju ideju testirao i usavršavao i rešio je da taj proizvod patentira u Zavodu za intelektualnu svojinu.

"Iskreno da kažem, prvo nisam bio siguran zašto da patentiram i koje su prednosti tog procesa. Međutim, kad sam malo istraživao tu tematiku, razgovarao sa ljudima koji su malo bolje upućeni u to, shvatio sam da ipak treba patentirati, zbog toga što je to jedina stvar koja sprečava da na tržištu neko vaš proizvod eksploatiše, odnosno da ima ekonomsku korist od njega", kaže Lazar.

Ukoliko želite neko rešenje da prodajete i da se zaštitite od krađe tehničkog rešenja proizvoda, možete da podnesete patentnu prijavu. Postupak patentiranja traje između dve i četiri godine, u zavisnosti od toga u kojoj je oblasti prijavljeni patent. Zavod za intelektualnu svojinu ispituje da li rešenje opisano u prijavi postoji bilo gde u svetu. 

"Čitav proces je za početnike konfuzan i težak, ne što se tiče papirologije, nego sastavljanja patentne prijave. Ko nema iskustva, malo je teško, međutim ljudi u Zavodu za intelektualnu svojinu su prijatni i dosta su mi pomogli – dali su mi neke primere, uputili me na šta da obratim pažnju i šta da uradim. Tako da sam uspeo sve to da uradim sam, mada se preporučuje da se patent prijavi uz pomoć stručnog lica. Postoje advokati koji se time bave, ali možete i sami", kaže Lazar. 

zavod za intelektualnu svojinu png

Ukoliko ne zaštitite svoj proizvod može da se desi da ga neko kupi, rastavi, napravi isti takav proizvod i prodaje ga po nižoj ceni, što bi vaš biznis verovatno uništilo. Mogu da se zaštite patenti, žigovi, dizajn i književna, naučna i umetnička dela.

"Prvo treba da se razluči koje pravo intelektualne svojine je u pitanju. Patentom mogu da se štite nova tehnička rešenja. Ideja kao takva ne može da se štiti, već to mora da bude izraz ideje kroz patentnu prijavu, znači da je to prvo tehničko rešenje, a jedan od uslova za zaštitu patenta jeste da to rešenje bude novo. Znači da nije bilo dostupno javnosti ranije, bilo kojim putem – upotrebom, prodajom na tržištu, objavom u naučnim radovima i slično", kaže Danijela Zlatić Šutić iz Edukativno informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu.

Postupak patentiranja traje između dve i četiri godine, u zavisnosti od toga u kojoj je oblasti prijavljeni patent. Nakon osam meseci od podnošenja patentne prijave, dobija se izveštaj o stanju u određenoj oblasti. Na osnovu tih dokumenata možete da odlučite da li ćete da nastavite sa procedurom ili ne, nakon čega sledi suštinsko ispitavanje da li rešenje opisano u prijavi već postoji.

"Patent je teritorijalno pravo i ima važnost na teritoriji na kojoj se pokreće postupak za zaštitu. Ukoliko želite da zaštitite patent i van teritorije Srbije, obično je postupak da se podnese prijava u svojoj zemlji i u roku od 12 meseci možete za isto rešenje da podnesete prijavu u nekoj drugoj državi. Ne postoji svetski patent, ali postoje olakšani načini kako da se procesuiraju postupci za međunarodnu zaštitu", kaže Zlatić Šutić.

Patentiranjem proizvoda dobijate monopol nad tim proizvodom. Monopol se daje da se spreči da bilo ko iskorišćava zaštićeni pronalazak bez dozvole nosioca prava. Svrha jeste komercijalno iskorišćavanje, a kako nam kaže Danijela Zlatić Šutić – nekad nedostaje karika – da onaj ko je došao do nekog pronalaska i patentirao ga, treba da nađe način kako da to komercijalizuje na tržištu. 

Kako nam kažu iz Zavoda za intelektualnu svojinu, godišnje ima oko 250 prijava za zaštitu pronalazaka. Ako želite da se raspitate za konkretno rešenje, posetite sajt www.zis.gov.rs.

Poslušajte i audio prilog:

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Gde ne možeš pravo, posadi tečno drvo

Pre par godina jedno tečno drvo postavljeno je u Makedonskoj ulici u Beogradu, ispred opštine Stari grad. Nedavno su postavljena…

.

Zavod za intelektualnu svojinu nagrađuje najbolje patente

Otvoren je konkurs za takmičenje za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2020. godinu. Takmičenje organizuje Zavod…

.

Pametnom majicom protiv bolesti pluća

Pametni telefoni su samo osnova. Upoznaj pametnu majicu.

.

Kako zaštiti patente i obezbediti novac

Ako želiš da razviješ startup, a imaš poteškoća sa sakupljanjem potrebnog kapitala, ili te zanimaju načini na koje možeš da zaštitiš svoju ideju i njene…

.

Samsung patentirao pametni prsten

Patent je odobren 23. avgusta i predstavlja metod za korisnike koji omogućava kontrolisanje uređaja uz pomoć gestikulacija rukom. 

.

Kina druga po broju patenata

Kina je pretekla Japan i zauzela drugo mesto u svetu po broju patentnih prijava podnetih Svetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu…

  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo