...
TRENUTNO11:00 - 12:00Y2K

Društvo / Obrazovanje

Zašto studenti upisuju fakultete koje ne vole?

27.01.2020.

Gotovo svaki čovek mašta da ceo život radi posao koji voli. Međutim, sve češća pojava je da se mladi odlučuju da studiraju nešto što ih ne interesuje i čime ne žele da se bave kasnije. Razlozi za to su različiti. 

.

Jedan od razloga je to što mladi odluče da upišu neki fakultet samo zato što su roditelji tako rekli. Maša, bivša studentkinja Više pedagoške škole, kaže da joj je najveća želja bila da studira ruski jezik, ali da se na kraju predomislila zbog uticaja porodice.

"Upisala sam fakultet koji ne volim zato što sam na samom početku htela da upišem ruski i onda su me nekako roditelji sputali i govorili da je bolje da upišem Višu pedagošku, jer ima više budućnosti u tome. Ja sam ih, nažalost, poslušala", objašnjava Maša.

Za razliku od nje, Vladimir je upisao fakultet koji ne voli samo zbog toga da  bi imao pravo na dom. Fudbalska karijera ga je dovela u Novi Sad i ovo je bio idealan način da jeftino živi u gradu.

"Upisao sam Višu poslovnu zato što je prijemni bio lak, a hteo sam da budem u domu. To je bio najlakši način da budem na budžetu i da ostvarim pravo na dom. Prioritet mi je fudbal, a ne fakultet", navodi Vladimir.

Postoje i slučajevi kada studenti tek u toku studiranja shvate da ne vole svoj fakultet. To se dogodilo Nikolini, studentkinji Žurnalistike, koja i pored te činjenice nije odustala od školovanja, jer, kako kaže, ovaj smer je veoma lak.

"Žurnalistiku sam upisala jer mi se dopala, ali sam nakon prve godine studiranja promenila celokupnu sliku o svemu tome. Nastavila sam da studiram iz prostog razloga što sam videla da je fakultet veoma lak i da se lako završava", kaže Nikolina.

biblioteka ucenje

Na pitanje da li misle da troše uzaludno godine učeći nešto što ne vole, odgovori su različiti. Maša navodi da se bezbroj puta pokajala što je izabrala baš taj fakultet i što nema hrabrosti da odustane, dok su Vladimir i Nikolina našli motivaciju da i pored toga završavaju fakultet.

"Bilo mi je, iskreno, mučenje da studiram nešto što ne volim i hiljadu puta sam se zapitala zašto ja u stvari to studiram. Jako je teško studirati ono što ne voliš, jer prvenstveno ne vidiš nikakvu perspektivu u tome. Ne vidiš želju da bi ti to mogao da radiš kada završiš fakultet", objašnjava Maša.

"Mislim da nije, jer sam u isto vreme završavao fakultet i igrao fudbal. Možda se posle fudbalske karijere budem posvetio tom poslu", dodaje Vladimir.

"Želim da završim nešto što sam započela, tako da ne smatram da traćim godine time što završavam nešto što ne volim, tj. ono čime neću da se bavim u budućnosti", navodi Nikolina.

ucenje5 jpg

Najveći problem leži u činjenici da su oni zauzeli mesto nekome ko zaista želi time da se bavi. Nažalost, malo ko od njih ikada pomisli na to. Vladimir navodi da nikada nije razmišljao o tome i da je najvažnije da se svako bori za sebe.

"Nikada nisam razmišljao o tome da li sam zauzeo nekome mesto, trudio sam se da sebi i svojim roditeljima svedem troškove na minimum kako bih olakšao život tokom studiranja. Mislim da svako treba da se bori za sebe", objašnjava Vladimir.

Svako ima pravo da odluči šta će studirati, bez obzira na to koji su razlozi za to. Međutim, možda bi trebalo da se zapitamo da li je ipak veća borba za sebe ukoliko odlučimo čime želimo da se bavimo i šta zaista želimo da studiramo. 

M. M.

Možda te još zanima:

.

Šta nakon srednje škole?

Tempus fondacija organizuje vebinar za srednjoškolce pod nazivom "Šta nakon srednje škole - koraci u izboru studijskog programa".

.

Studiranje u Americi

U ponedeljak 25. marta i utorak 26. marta, od 17 časova, gosti Američkog kutka Novi Sad biće savetnici iz Međunarodnog…

.

Studentski standard u procepu između želja i mogućnosti

Rast inflacije u poslednjih par godina ostavio je traga i na svakodnevne troškove života studenata. Rat u Ukrajini i globalna…

.

Studiraj u Nemačkoj, Austriji ili Švajcarskoj

Ukoliko želiš da studiraš na engleskom jeziku u najrazvijenijim evropskim zemljama i da tako osiguraš svoju budućnost, poseti sajam pod…

.

Jedan profil za sve sajtove Infostud grupacije

Infostud grupacija uvela je jedinstveni Infostud profil koji će ti omogućiti pristup poslodavcima na svim njihovim sajtovima.

.

Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji u petak, 26. januara od…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo