...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Zašto studenti upisuju fakultete koje ne vole?

27.01.2020.

Gotovo svaki čovek mašta da ceo život radi posao koji voli. Međutim, sve češća pojava je da se mladi odlučuju da studiraju nešto što ih ne interesuje i čime ne žele da se bave kasnije. Razlozi za to su različiti. 

.

Jedan od razloga je to što mladi odluče da upišu neki fakultet samo zato što su roditelji tako rekli. Maša, bivša studentkinja Više pedagoške škole, kaže da joj je najveća želja bila da studira ruski jezik, ali da se na kraju predomislila zbog uticaja porodice.

"Upisala sam fakultet koji ne volim zato što sam na samom početku htela da upišem ruski i onda su me nekako roditelji sputali i govorili da je bolje da upišem Višu pedagošku, jer ima više budućnosti u tome. Ja sam ih, nažalost, poslušala", objašnjava Maša.

Za razliku od nje, Vladimir je upisao fakultet koji ne voli samo zbog toga da  bi imao pravo na dom. Fudbalska karijera ga je dovela u Novi Sad i ovo je bio idealan način da jeftino živi u gradu.

"Upisao sam Višu poslovnu zato što je prijemni bio lak, a hteo sam da budem u domu. To je bio najlakši način da budem na budžetu i da ostvarim pravo na dom. Prioritet mi je fudbal, a ne fakultet", navodi Vladimir.

Postoje i slučajevi kada studenti tek u toku studiranja shvate da ne vole svoj fakultet. To se dogodilo Nikolini, studentkinji Žurnalistike, koja i pored te činjenice nije odustala od školovanja, jer, kako kaže, ovaj smer je veoma lak.

"Žurnalistiku sam upisala jer mi se dopala, ali sam nakon prve godine studiranja promenila celokupnu sliku o svemu tome. Nastavila sam da studiram iz prostog razloga što sam videla da je fakultet veoma lak i da se lako završava", kaže Nikolina.

biblioteka ucenje

Na pitanje da li misle da troše uzaludno godine učeći nešto što ne vole, odgovori su različiti. Maša navodi da se bezbroj puta pokajala što je izabrala baš taj fakultet i što nema hrabrosti da odustane, dok su Vladimir i Nikolina našli motivaciju da i pored toga završavaju fakultet.

"Bilo mi je, iskreno, mučenje da studiram nešto što ne volim i hiljadu puta sam se zapitala zašto ja u stvari to studiram. Jako je teško studirati ono što ne voliš, jer prvenstveno ne vidiš nikakvu perspektivu u tome. Ne vidiš želju da bi ti to mogao da radiš kada završiš fakultet", objašnjava Maša.

"Mislim da nije, jer sam u isto vreme završavao fakultet i igrao fudbal. Možda se posle fudbalske karijere budem posvetio tom poslu", dodaje Vladimir.

"Želim da završim nešto što sam započela, tako da ne smatram da traćim godine time što završavam nešto što ne volim, tj. ono čime neću da se bavim u budućnosti", navodi Nikolina.

ucenje5 jpg

Najveći problem leži u činjenici da su oni zauzeli mesto nekome ko zaista želi time da se bavi. Nažalost, malo ko od njih ikada pomisli na to. Vladimir navodi da nikada nije razmišljao o tome i da je najvažnije da se svako bori za sebe.

"Nikada nisam razmišljao o tome da li sam zauzeo nekome mesto, trudio sam se da sebi i svojim roditeljima svedem troškove na minimum kako bih olakšao život tokom studiranja. Mislim da svako treba da se bori za sebe", objašnjava Vladimir.

Svako ima pravo da odluči šta će studirati, bez obzira na to koji su razlozi za to. Međutim, možda bi trebalo da se zapitamo da li je ipak veća borba za sebe ukoliko odlučimo čime želimo da se bavimo i šta zaista želimo da studiramo. 

M. M.

Možda te još zanima:

.

Povratak obavezama neće biti lak

Bliži se dan kada će studenti konačno moći da se vrate u domove i na fakulete, koji su sa uvođenjem…

.

Jesu li online predavanja budućnost studiranja?

Visoko obrazovanje, posle pandemije koronavirusa, očekuje ozbiljna transformacija. U poslednja dva meseca predavanja na fakultetima širom sveta našla su utočište…

.

Čije je naše znanje?

Šta je jedna od prvih stvari koju vas nauče kada krenete u školu? Da prepisivanje nije dozvoljeno. Ali avaj, ko…

.

Dan otvorenih vrata na FTN-u

Fakultet tehničkih nauka će u subotu 18. maja predstaviti svoje programe maturantima i svim drugim zainteresovanima za studiranje na najvećem…

.

Pripreme za studije žurnalistike

Forum studenata novinarstva Evrope - FEJS Srbija organizuje besplatne pripreme za prijemni ispit za studije žurnalistike u Novom Sadu. Pripreme…

.

Deo studenata traži da se preispita odluka o pokretanju nastave

Proces ponovnog otvaranja fakulteta je u toku, međutim, pojedini studenti su izrazili nezadovoljstvo načinom na koji se ova odluka sprovodi.…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo