...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Za sopstveni biznis potreban entuzijazam, ostalo će doći

18.05.2016.

Kako da pokrenete svoj biznis? Imate ideju, ali je još uvek niste razradili? Mislite da će to biti sjajna stvar? To je odličan početak, jer iskusni preduzetnici kažu da su entuzijazam i vera u ideju nešto bez čega nema rezultata.

.

Neki problemi na koje mladi preduzetnici nailaze su definisanje adekvatnog biznis modela, odnosno šta je to što oni rade i šta taj biznis predstavlja za njih.

"Najbitnije je da daju odgovore sami sebi na pitanja: za koga radimo, šta radimo, ko će to da radi i na koji način ćemo to da uradimo. Takođe, bitno je i kako nastaje ceo biznis. Često nailazimo na to da nastaje iz nužde, odnosno nezadovoljstva osnivača situacijom u kojoj se trenutno nalazi i tu treba da razlikujemo one unutrašnje motive koji su istinski pokretači u odnosu na finansijske koji su na dugi rok neodrživi i vode u patološki problem same organizacije. Uz to, srazmeran je odnos između uloženog i preuzetog rizika sa posvećenošću samog osnivača", kaže program lider za startap kompanije iz Erste banke Sreten Vranić.

Trenutno kod nas postoji nekoliko programa podsticaja preduzetništva mladih, kao što su programi Superste, Centrifuga, Startup Weekend, takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju i slično. Tu su i poslovni inkubatori u većim gradovima, a jedan od onih koji je započeo svoj startap nakon takmičenja u predstavljanju biznis ideja jeste Andor Luhović koji već dve godine razvija aplikaciju Buscador.

"Prepreka je mnogo i konstantno ih ima, samo što su različite. Nakon što proizvod i ideja u nama sazri i napravimo nešto što može da se koristi, dolaze drugi problemi - kako doći do korisnika proizvoda, kako ih zadržati, kako zaraditi novac od toga. Pravimo mnogo grešaka i to je sasvim ok i normalno, te greške nas praktično uče i pokazatelji su da u stvari idemo napred. Ono što je možda najvažnije, a to je 'shameless'. Ego i ponos morate staviti u fioku, ostaviti kod kuće i cimati ljude, vući za rukav, tražiti da vam pokažu ono što znaju, da vam prenesu iskustvo koje su stekli na svom putu. Jedino tako možemo naučiti i napredovati", kaže Luhović za O radio.

U našem regionu je jedna od najbrže rastućih IT industrija, zato što su ulaganja najmanja, jer vam je potrebno znanje i računar. Kompanije posluju na dva načina – jedni rade outsourcing, odnosno prvo nastoje da nađu način kako da obezbede novac za razvoj sopstvenog proizvoda, a drugi odmah to rade, jer će razvoj svog proizvoda doneti benefit i pravi razvoj firmi, kaže direktor poslovnog inkubatora Inovacionog centra u Banja Luci Vladimir Ćorda.

"Ideje koje dobro prolaze na takmičenjima treba da su internacionalno orijentisane i skalabilne. To znači da sa određenim proizvodom možete da dođete do većeg broja kupaca sa ulaganjem istog napora, sa zapošljavanjem manjeg broja ljudi", kaže Ćorda.

sartup weekend jpg

Četvrti Startup Weekend u Novom Sadu

Takmičenja podrazumevaju da se biznis ideje predstavljaju, uz pomoć mentora razvijaju i na kraju da ih stručni žiri ocenjuje. Za dobru prezentaciju, odnosno "pičovanje" ideje potrebno je imati pozitivan stav i biti entuzijastičan.

"Ako osoba veruje to se oseća i vidi, ta osoba će sigurno realizovati ideju i gotovo da je svejedno šta priča. Treba im dozovoliti da pričaju što više o svojim idejama i ohrabrivati ih da je to nešto super, uz male dorade, da to može biti stvarno uspešno i onda nećemo imati problema. To je ono što tim koji se bavi podrškom preduzetništva u okviru kampusa, odnosno Univerziteta u Novom Sadu, to u stvari radimo – dajemo podršku onome što već postoji, a to je potencijal kod mladih, a ostalo su sve formalne stvari koje mogu ali i ne moraju dati rezultat. Bez vere i ubeđenja da je to super i baš za mene, nema realizacije", kaže asistentkinja na Ekonomskom fakultetu koja se bavi i podsticanjem preduzetništva Viktorija Petrov.

Entuzijazma i motivacije ne nedostaje na takmičenjima predstavljanja i razvijanja biznis ideja, pa je na nedavno održanom Startup Weekendu pobedio tim sa idejom povezivanja ljudi koji se rekreativno bave sportom.

"Naučio sam da je timski rad vrlo bitan i koliko god da volimo da budemo pametni, bez nekog dobrog mentora, nekoga ko će nam nešto pokazati – retko šta može da se postigne. Počeli smo sa jednom idejom koju su mentori totalno uništili, morali smo da uradimo jedan pivot i neke stvari jako brzo da rešimo. Posle Startup Weekenda shvatam da ne može da se bude spreman posle dva dana, jer toliko je pitanja, toliko je problema koje treba rešiti... Može se godinama raditi na tome", kaže Nikola Lajić iz pobedničkog tima Meet & Play.

Naši iskusniji sagovornici predlažu da posetite sajtove Startit.rs gde preduzetnici preporučuju knjige i alate, Entrepreneur.com, koji daje savete, uvide, profile i vodič za pokretanje biznisa i Worldata.com koji daje podatke o mikroekonomskim i makroekonomskim pokazateljima svake države.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Besplatna akademija preduzetništva

Besplatna Akademija preduzetništva koju organizuje Asocijacija za afirmaciju kulture pod pokroviteljstvom NCR Fondacije, otvorila je konkurs za četvrtu generaciju u…

.

Besplatna konferencija za studente "Ja, preduzetnik"

U MTS Dvorani će 4. maja biti održana konferencija pod nazivom "Ja, preduzetnik - studentima". Konferencija ima za cilj da…

.

Prijavi se za četvrti Forum mladih lidera

Studentski parlament Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo organizuje četvrti Forum mladih lidera koji će se održati u subotu…

.

Besplatna Akademija preduzetništva

Asocijacija za afirmaciju kulture organizuje besplatnu Akademiju preduzetništva namenjenu mladima koji žele da se odvaže i pokrenu svoju biznis, a…

.

Biznis mladih i nove ideje imaju budućnost

Ostanak mladih u Srbiji, ili čak povratak onih koji su krenuli u potragu za boljim životom van granica naše zemlje,…

.

Besplatne radionice o socijalnom preduzetništvu

Novosadski edukativni centar i Centar za razvoj preduzetničkog ekosistema organizuju seriju besplatnih radionica za mlade u periodu od 29. novembra…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo