...
TRENUTNO16:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Društvo / Obrazovanje

Work&Travel se nastavlja, odložen polazak studenata

31.03.2020.

Vanredna situacija otvorila je mnoštvo pitanja za studente, u nekoliko sfera. Jedna od njih je i Work & Travel program, kroz koji različite agencije šalje studente u Ameriku, obično u maju ili početkom juna, u zavisnosti od nekoliko faktora. Pomenuti meseci su blizu, a situacija u Americi se, kada je u pitanju korona virus, ne razlikuje od Evrope.

.

U pokušaju da stupimo u kontakt sa nekoliko agencija koje nude Work & Travel programe, jedino se odazvala Work & Travel Group. Neda Dobrilović iz ove agencije kaže da se, prema zvaničnim izjavama kompanija koje su pokrovitelji programa iz Amerike, program nastavlja. Kako ona kaže, u ovoj agenciji se trude da kompletiraju svu potrebnu dokumentaciju za odlazak studenata. Novina je da se početak programa ipak pomera.

"Polazak jeste odložen za dve, tri nedelje i verujemo da pre prvog juna studenti neće krenuti, što generalno nije loše, s obzirom na to da sezona u Americi počinje tek tada. Čuli smo u izjavama predsednika Trampa, pre nekoliko dana, da su neka njegova predviđanja da će se situacija stabilizovati negde pred kraj aprila, kako u Americi, tako i u svetu. Dobra stvar je što u Americi sada kreću kampanje da Amerinkanci svoje leto provedu u Americi, da ne idu nigde sa strane, što će podržati njihovu ekonomiju. Na osnovu toga predviđaju uspešnu letnju sezonu", rekla je Neda Dobrilović.

Student Stefan Dmitrašinović koji se prijavio na Work & Travel program agencije Karavan, slaže se sa našom sagovornicom. On kaže da je jedini problem u tome što su svi dalji koraci, za sada, zamrznuti.

"Naša agencija, kao i američka tela koja se bave našim programom, mišljenja su da će se program održati, samo je problem u tome što su svi dalji koraci zamrznuti, poput kupovina karata, viziranja. Moja agencija nas obaveštava kad god bude nekih novosti, ali je to za sada ono što znamo. Što se tiče odustajanja, sve zavisi do kog koraka ste stigli. Ako ste, kao ja, kupili kartu i ako odustanete samovoljno, nećete dobiti povraćaj novca, ako ste već rezervisali datume viziranja gubite 160 evra", rekao je Stefan za Oradio.

putovanje jpg

Takođe, pored povraćaja novca, postoji veliki broj drugih opcija koje se mogu desiti, kaže Stefan. Zbog toga studenti ne znaju kako da se postave. Stefan je takođe naveo primere mogućih scenarija.

"Recimo, problem je što je država Njujork najzaraženija, a mi uglavnom dolazimo preko aerodroma koji je u Njujorku. Možda će biti zatvoren početkom juna, kako već ide stanje. Kao što je, na primer, moguće da odemo tamo i da sezona bude loša, ili da nam otkažu letove, ili da će biti pomereno. Izgleda da će se sve održati, samo će biti pomereno, pa nek svako proceni da li mu vredi da uopšte ide", smatra Stefan.

Sa druge strane, Neda Dobrilović iz agencije Work & Travel Group kaže da među studentima koji su deo njihovog programa, nema panike i odustajanja.

"Nadam se da će tako da potraje do kraja i da ćemo uspešno dočekati prvi jun i prve odlaske. Naravno, niko ne zna kakav će nas scenario zadesiti, ali što se tiče trenutne situacije, program se normalno nastavlja. Verujem da će se kroz nekih mesec dana vrlo jasno ocrtatai čitava situacija i da ćemo svi znati na čemu smo", navodi Neda.

Međutim, postoje i oni koji nisu optimističnog mišljenja. Student Nemanja Janošev koji se takođe prijavio na program, misli da ga ipak neće biti.

"Poslednjih nekoliko dana razmišljam o tome, s obzirom na to da moram da isplaniram svoje leto i već sam video sebe tamo, međutim, mislim da od toga neće biti ništa. Mislim da će Amerikanci da obustave sve te programe, tako da će agencije biti u velikom problemu da isprate sve otkaze studenata", rekao nam je Nemanja.

Za sada, iz informacija naših sagovornika, Work & Travel program nastavlja sa svojim procesom, samo će biti pomeren odlazak za nekoliko nedelja. No, preporuka je da studenti budu u komunikaciji sa svojim agencijama kako bi pazili na svoje finansije i bili spremni na različite ishode.

S.P.

Možda te još zanima:

.

Zahlađenje na muke stavlja i kafedžije i goste

Nova mera Kriznog štaba, koja se odnosi na rad ugostiteljskih objekata glasi da radno vreme može da traje do 23…

.

Fizička distanca - mana i prednost online školovanja

Uveliko su krenule nove školske i akademske godine. Ove jeseni propraćene su izmenjenim sistemom nastave. Zbog pandemije, većina predavanja se…

.

Realna cena maski je ona pre korone

Sećate li se onog perioda karantina i "pikova", kada su jednokratne maske koštale i po 120 dinara? I kada je…

.

Muzikom se procesuiraju emocije

Deveti TAKT Fest se završio proteklog vikenda, a pobednik je Filip Marić. Iako je u takmičarski deo prošao sa pesmom…

.

Psi koji otkrivaju koronavirus

U okviru finskog pilot-projekta za rano otkrivanje koronavirusa kod ljudi, raspoređeni su psi po aerodromu u Helsinkiju. Tokom četiri meseca…

.

Mladi optimistično gledaju na život posle pandemije

Centar za bihejvioralnu genetiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu sproveo je istraživanje o reakciji građana na izolaciju zbog pandemije korona…

  • 14:00 Žali se upravi vodovoda
  • 15:00 90 u 60
  • 16:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo