...
TRENUTNO15:00 - 16:00Radio Gruvanje

Društvo / Obrazovanje

Upisuju novinarstvo zbog ljubavi

18.04.2015.

Prema aktuelnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, trenutno je nezaposleno 1.149 novinara, međutim ne postoje precizniji podaci o tome koliko je zaposleno medijskih radnika u Srbiji. Istraživanje koje je sprovedeno u okviru Partnerstva za razvoj medija u Jugoističnoj Evropi kažu da ovog broja novinara, njih 650 godišnje završi fakultet, ali da se ne zna gde oni završe.

.

Uprkos poražavajućem podatku za novinarsku profesiju, ljubav prema pisanju očigledno ne oseća krizu, pa je i ove godine velika zainteresovanost za novinarstvo na Filozofskom fakultetu.  Asistentkinja na Odseku za žurnalistiku Jelena Kleut potvrđuje da je žurnalistika oblast koja se studira jer se voli, a ne zato što možda ima ili nema posla. 

studentizurnalistike png

Foto: Puna učionica ljubitelja novinarstva

"Treba reći da je program žurnalistike koncipiran široko, budući da se nude i opšti predmeti kao što su ekonomija, filozofija, sociologija i istorija. Iskustvo pokazuje da diplomirani studenti novinarstva dobro završavaju master programe iz nekih drugih oblasti što može biti jedan od razloga zašto se bira žurnalistika", objasnila je profesorka Kleut.

Pretežno gimnazijalci, ali i oni koji jednostavno vole da pišu bili su na konsultacijama sa predstavnicima Odseka za medijske studije u okviru "Otvorenih vrata". Kako još kaže profesorka Kleut program žurnalistike se prilagođava savremenim trendovima, a ove godine je stigla i akreditacija novih predmeta.

"Novi predmeti su uvedeni upravo zbog promene u društvu i medijima, a buduće studente očekuje veb odnosno internet dizajn, internetsko novinarstvo i društvene mreže i mnogi drugi", rekla je profesorka Kleut.

Na pitanje da li baš zbog ljubavi prema pisanju žele da upišu žurnalistiku, odgovori srednjoškolaca su bili očekivani. Dok se neki samo u tome pronalaze, drugi se razmišljaju između toga da li da se možda ipak opredele za neke prirodne nauke koje su možda profitabilnije danas.

Poslušajte šta su rekli u anketi.

U okviru „Otvorenih vrata“ na Filozofskom fakultetu srednjoškolci su se pored žurnalistike najviše interesovali za anglistiku i psihologiju. 

 

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Da li znate gde je Senjac?

Slovačka, iako nam je veoma blizu, kao i Austrija, nije stekla toliku popularnost u našoj zemlji. Retko koji stanovnik Srbije…

.

TestMaker može da ti olakša učenje

Kako je ispitni rok u jeku, aplikacije koje pomažu u učenju su traženije nego inače. TestMaker je jedna od onih…

.

Telefon - glavni neprijatelj u ispitnom roku

Da li vam se dešavalo da, kada treba puno da učite za ispitni rok, uhvatite sebe kako na Instagramu prelistavate na…

.

Bali vredi svaki dinar

Indonežansko ostrvo Bali oduvek je mamilo turiste svojom raskošnom i netaknutom prirodom. Teško da postoji osoba na ovom svetu koja…

.

Veštačka praksa je potrebna obrazovanju

Tim studenata iz Novog Sada nedavno je osvojio prvo mesto na međunarodnom takmičenju u inovacijama u obrazovanju, održanom u Pekingu.…

.

Oni koji uče dva meseca pred ispit ipak postoje!

Svakom studentu je na reč januar prva asocijacija ispitni rok i kako uklopiti praznike i odmaranje sa gomilom ispita koje…

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Radio Gruvanje
  • 16:00 Reflektor
  • 17:00 Popodne na O radiju

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo