.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Obrazovanje

Upisuju novinarstvo zbog ljubavi

18.04.2015.

Prema aktuelnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, trenutno je nezaposleno 1.149 novinara, međutim ne postoje precizniji podaci o tome koliko je zaposleno medijskih radnika u Srbiji. Istraživanje koje je sprovedeno u okviru Partnerstva za razvoj medija u Jugoističnoj Evropi kažu da ovog broja novinara, njih 650 godišnje završi fakultet, ali da se ne zna gde oni završe.

.

Uprkos poražavajućem podatku za novinarsku profesiju, ljubav prema pisanju očigledno ne oseća krizu, pa je i ove godine velika zainteresovanost za novinarstvo na Filozofskom fakultetu.  Asistentkinja na Odseku za žurnalistiku Jelena Kleut potvrđuje da je žurnalistika oblast koja se studira jer se voli, a ne zato što možda ima ili nema posla. 

studentizurnalistike png

Foto: Puna učionica ljubitelja novinarstva

"Treba reći da je program žurnalistike koncipiran široko, budući da se nude i opšti predmeti kao što su ekonomija, filozofija, sociologija i istorija. Iskustvo pokazuje da diplomirani studenti novinarstva dobro završavaju master programe iz nekih drugih oblasti što može biti jedan od razloga zašto se bira žurnalistika", objasnila je profesorka Kleut.

Pretežno gimnazijalci, ali i oni koji jednostavno vole da pišu bili su na konsultacijama sa predstavnicima Odseka za medijske studije u okviru "Otvorenih vrata". Kako još kaže profesorka Kleut program žurnalistike se prilagođava savremenim trendovima, a ove godine je stigla i akreditacija novih predmeta.

"Novi predmeti su uvedeni upravo zbog promene u društvu i medijima, a buduće studente očekuje veb odnosno internet dizajn, internetsko novinarstvo i društvene mreže i mnogi drugi", rekla je profesorka Kleut.

Na pitanje da li baš zbog ljubavi prema pisanju žele da upišu žurnalistiku, odgovori srednjoškolaca su bili očekivani. Dok se neki samo u tome pronalaze, drugi se razmišljaju između toga da li da se možda ipak opredele za neke prirodne nauke koje su možda profitabilnije danas.

Poslušajte šta su rekli u anketi.

U okviru „Otvorenih vrata“ na Filozofskom fakultetu srednjoškolci su se pored žurnalistike najviše interesovali za anglistiku i psihologiju. 

 

Nataša Šaru

.
Još jedan On the record festival je iza nas. Nakon višednevnih tribina, radionica i dodela nagrada za najbolje studentske radove,…
.
Ako ste se ikada zapitali kako izgleda spoj umetnosti, nauke i muzike odgovor na to ima Borko Basarić. On je zajedno sa ilustratorkom…
.
Kucanje u drvo da ne čuje zlo, crven končić oko ruke protiv uroka, šipčenje okolnim ulicama zbog crnih mačaka i apsolutno izbegavanje…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?