...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Ulica poligon za mlade i umetnost

24.11.2016.

Street Art projekat nastao je sa idejom da se mladima, bez roditeljskog staranja i mladima koji žive i rade na ulici, pruži mogućnost da kroz uličnu umetnost, grafite i muziku, nauče da crtaju i sviraju, ali i da izrađuju instrumente. Pored toga što se druže, zabavljaju i uče, važan deo projekta je i da shvate kako svoje znanje i iskustvo da nadograde i prošire kako bi bili u mogućnosti da od toga i zarade.

.

Momci i devojke iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici kao i oni koji koriste usluge Svratišta za decu sa ulice, ali i svi ostali mladi zainteresovani za uličnu umetnost, čine ekipu koja uči da crta grtafite i svira na peruanskom udaračkom instrumentu kahonu. Podloge za crtanje grafita i instrumente na kojima sviraju sami su izradili. Projekat sprovodi Udruženje građana Košnica, a volonter ovog udruženja Aleksandar Šukić kaže da je naročito važan element socijalnog preduzetništva.

"Kada smo osmišljavali ovaj projekat poenta je bila da mladi nauče nešto, ali i da shvate da to mogu da primene u životu, da li silom prilika ili zato što vole, ali da nauče nešto od čega mogu i da zarade. Otud pričamo o socijalnom preduzetništvu, jer su oni učili o obradi drveta i proizvodnji, a sve kroz ove dve vrste umetnosti – grafite i muziku. Shvatili su nešto osnovno, kako se recimo obrađuje drvo za ovu vrstu instrumenta, koji su napravljeni po svim mogućim standardima i zaista može da se svira na njima, nije kobajagi", objašnjava on.

kosnica1 jpg

Kroz kreativan rad i učenje tajni zanata, mladima je predstavljena alternativna, urbana i moderna umetnost, koja nije mejnstrim i sa kojom se ne mogu često sresti u medijima. Pored ovoga, kako objašnjava psiholog Milorad Delić, ideja je da steknu i emocionalne veštine.

"Sem što uče da sviraju, oni uče i da spozanju svoja osećanja i zajedničke ritmove, da se osete međusobno i da se stvori vid zajedništva, a isto tako da se razmenjuju iskustva između te dece koja jesu u određenim institucijama i onih koja nisu. Dok sviramo, pokušavamo da svoje emocije izrazimo kroz instrument, da druga deca uhvate ritam i emociju nekog pojedinca i da se tako stvori doređena grupna kohezija. Nemamo ideju da menjamo svet ovim, već je ideja da ulepšamo svet tim divnim mladim ljudima", objašnjava Milorad.

kosnica4 jpg

Da u ovome uspevaju, potvrđuju i komentari učesnika radionica, a jedna od njih, Valerija Vekonj kaže da joj je crtanje zanimljivije od muzike, a znatiželja je vukla da se oproba i u jednoj i u drugoj umetnosti.

"Muzička radionica mi se sviđa jer sam to oduvek želela bar da probam, da vidim kako ide. Ako mi se svidi možda ću i nastaviti to da radim. Grafiti mi se sviđaju jer nikad nisam crtala sprejevima, ovo mi je prvi put, ali ko zna, možda se budem i ozbiljnije bavila time", kaže ona, a s njom je saglasna i njena prijateljica Natalija Petrović.

"Više mi leže radionice grafita, jer to znam od ranije, no sviranje mi je zanimljivo jer nikad nisam svirala u kutije, prvi mi je put i jako mi se sviđa", kaže Natalija.

Jedan od učesnika, Mladen Pavlović, dodaje da su radionice veoma korisne i kreativne.

"Na radionici grafita svašta smo crtali, učili kako se koristi sprej, bojili. Meni je crtanje zanimljivije i sad sam se mnogo bolje uvežbao. Što se tiče muzike, ovo je prvi put da čujem za kahon, a drago mi je što smo ih sami bojili i šmirglali, a sada na njima sviramo. Mislim da bi svako ovo trebalo da proba", dodaje Mladen.

kosnica5 jpg

Uroš Štrboja koji vodi radionice grafita kaže da su svi zainteresovani da probaju, svima je zanimljiv sprej i rado crtaju, ali je važno objasniti im da i tu postoje pravila gde i kako može da se crta. Za muzički deo radionica zadužen je Đura Ernst koji ima dugogodišnje sviračko iskustvo.

"Cilj radionice nije samo da se pripremimo za nastup, već da kroz ove ritmove i perkusiju, iako smo totalno različiti, uspemo da ni iz čega napravimo nešto. Kroz ritam, pa čak i galamu, ciku i vrisku, podstičemo mlade da izraze svoju kreativnost, što jeste cilj. A kako im držim pažnju? Pa pošto oni ciče i vrište, onda ja moram da vrištim, ali iz dobrih namera, tako da oni to odmah prihvate, a i vidi se po njima da je sve u redu. Čim oni imaju osmeh na licu znači da se razumemo, na obostrano zadovoljstvo", kaže Đura.

Mladi koji žele da se priključe projektu, druže sa svojim vršnjacima i nauče da sviraju kahon mogu doći svakog vikenda, tokom narednih mesec dana, od 13 do 17 časova, u klub Fabrika novosadskog Studentskog kulturnog centra, koji se nalazi u Kineskoj četvrti. Grafiti su iscrtani i taj deo projekta je završen, no u Fabrici će se održavati muzičke radionice, odnosno učesnici će vežbati da sviraju kahon. Kako zvuče, moći će da se čuje na nastupu na platou Spensa, 23. i 24. decembra.

Jovana Zdjelarević 

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Vebinar o omladinskim razmenama

Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar pod nazivom “Putuj u inostranstvo kroz omladinske razmene”. Vebinar je namenjen mladima od 13…

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Preduzetnički klub mladih o turizmu

Treća preduzetnička priča u okviru programa “Preduzetnički klub mladih” koji se realizuje svakog četvrtka tokom marta meseca u Američkom kutku…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo