...
TRENUTNO16:30 - 16:45Tehnologija

Društvo / Obrazovanje

Tepisi ne služe samo za skupljanje prašine

18.12.2018.

U moru pametnih telefona, dva studenta Fakulteta tehničkih nauka napravili su takođe nešto pametno, s razlikom što od njihovog proizvoda ne možete da postanete zavisni. U pitanju je pametni tepih za koji su osvojili i nagradu na nacionalnom takmičenju za najbolju studentsku ideju u 2018. godini.

.

Više o ovoj temi poslušajte u plejeru:


Pametni tepih je najbolja studentska ideja za 2018. godinu koju su osmislila dva studenta Fakulteta tehničkih nauka. Željko Popović i Vladimir Vincan, studenti IV godine Energetike, elektronike i telekomunikacija pobedili su u konkurenciji od više od 150 učesnika. Da bi se razumela složenost i značaj ovog takmičenja, Vladimir Vincan ispričao nam je kako je izgledao ceo proces.

"Ovo takmičenje se sastoji iz više faza, gde bi trebalo da u svakoj fazi uradiš neki deo, napraviš biznis model, napraviš kratak video snimak u kom prikazuješ svoje marketinške veštine kao i da osmisliš kako ćeš da zaradiš novac na toj ideji. Sastoji se iz četiri faze i bilo je 54 timova sa više od 150 učesnika. U finalu je učestvovalo 10 timova, a morali smo pred petočlanim timom da predstavimo našu prezentaciju", rekao je Vladimir Vincan.

"Pametan tepih" neće imati samo jednu namenu. Željko Popović objasnio je koja je budućnost ove ideje u praksi.

"Namena našeg uređaja je da konvertuje mehaničku energiju čovekovog hoda u električnu i naš uređaj bi služio za napajanje nekih manjih elektronskih uređaja, naravno punio bi baterije, iz baterije bi se napajali i neki manji elektronskih uređaji. Dodatna pogodnost za naš uređaj je što bismo u njega ugradili adresabilne LED trake i on bi  bio svojevrsan LED ekran. On bi se ugrađivao u podove, na primer, na ulaze velikih tržnih centara, škola, fakulteta, aerodroma i slično. Zbog tih LED traka on bi bio u mogućnosti da navodi kupce u tržnim centrima do željenih prodavnica, ali i da u slučaju opasnosti, kao što su na primer požari i isparenja otrovnih gasova, vodi ljude ka izlazu.", objasnio je Željko Popović. 

ideja jpg

Pored Željka i Vladimira, na takmičenju su učestvovale 54 ekipe. Zbog ovoliko ideja na jednom mestu, pitali smo naše sagovornike koje su im ideje još zazvučale zanimljivo.

Vladimir: Meni se dopala ideja dve devojke iz Novog Pazara koje su osmislile narukvicu koja se automatski aktivira ako se davite u vodi i služi kao spasilački prsluk.

Željko: Meni je bila zanimljiva tema rentijer, to je ideja ekipe iz Beograda koja je osmislila platformu za rentiranje predmeta poput kamera, konzola i slično. To su jednostavno skupi uređaji koji stoje kod kuće i skupljaju prašinu, pa zašto ih onda ne biste iznajmili.

Pored učestvovanja na takmičenjima, Željko svoje znanje koristi i van fakulteta. 

"Volimo taj preduzetnički duh i imam jednu ideju još od srednje škole, a to je muzička kutija. Prvu muzičku kutiju sam napravio za devojku kao prototip, kasnije sam shvatio da postoji veliko interesovanje za tim. Kada sam došao na fakultet i proširio svoje znanje unapredio sam mehanizam muzičke kutije koja je u osnovi elektronika. Dakle, kutija radi na baterije, ona može da reprodukuje apsolutno bilo koju pesmu, glas ili melodiju. Dodatna pogodnost je što je moguće pesmu promeniti u svakom trenutku", objasnio je Željko Popović. 

Iako je Željkova i Vladimirova pobednička ideja još uvek samo ideja, prototip možemo da očekujemo uskoro.

"Kao što sam naziv takmičenja govori to je takmičenje u idejama odnosno u kreiranju održivog biznisa. Tako da naša ideja je još u fazi prototipa na kojem aktivno radimo. Naš cilj je da do kraja januara završimo taj prototip da možemo reći da naš uređaj ispunjava naša očekivanja", rekao je Željko Popović.

Takmičenje za najbolju studentsku ideju pokrenuto je u okviru Erasmus+ projekta sa ciljem da promoviše preduzetničku kulturu u okviru studentske populacije, da im pomogne oko transfera inovativnih ideja u proizvode ili usluge na tržištu čime bi se poboljšao nacionalni socio-ekonomski ambijent, kao i da ih ohrabi i obezbedi im neophodno znanje i veštine za pokretanje sopstvenog biznisa.

Svetlana Paramentić 

Možda te još zanima:

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Frankofona pričaonica u Novom Sadu

Francuski institut i EU info point u Novom Sadu, pozivaju vas na frankofonu pričaonicu pod nazivom “Francophonie - Frankofonija” koja…

  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo