...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music Mix by Majkić

Društvo / Obrazovanje

Tepisi ne služe samo za skupljanje prašine

18.12.2018.

U moru pametnih telefona, dva studenta Fakulteta tehničkih nauka napravili su takođe nešto pametno, s razlikom što od njihovog proizvoda ne možete da postanete zavisni. U pitanju je pametni tepih za koji su osvojili i nagradu na nacionalnom takmičenju za najbolju studentsku ideju u 2018. godini.

.

Više o ovoj temi poslušajte u plejeru:


Pametni tepih je najbolja studentska ideja za 2018. godinu koju su osmislila dva studenta Fakulteta tehničkih nauka. Željko Popović i Vladimir Vincan, studenti IV godine Energetike, elektronike i telekomunikacija pobedili su u konkurenciji od više od 150 učesnika. Da bi se razumela složenost i značaj ovog takmičenja, Vladimir Vincan ispričao nam je kako je izgledao ceo proces.

"Ovo takmičenje se sastoji iz više faza, gde bi trebalo da u svakoj fazi uradiš neki deo, napraviš biznis model, napraviš kratak video snimak u kom prikazuješ svoje marketinške veštine kao i da osmisliš kako ćeš da zaradiš novac na toj ideji. Sastoji se iz četiri faze i bilo je 54 timova sa više od 150 učesnika. U finalu je učestvovalo 10 timova, a morali smo pred petočlanim timom da predstavimo našu prezentaciju", rekao je Vladimir Vincan.

"Pametan tepih" neće imati samo jednu namenu. Željko Popović objasnio je koja je budućnost ove ideje u praksi.

"Namena našeg uređaja je da konvertuje mehaničku energiju čovekovog hoda u električnu i naš uređaj bi služio za napajanje nekih manjih elektronskih uređaja, naravno punio bi baterije, iz baterije bi se napajali i neki manji elektronskih uređaji. Dodatna pogodnost za naš uređaj je što bismo u njega ugradili adresabilne LED trake i on bi  bio svojevrsan LED ekran. On bi se ugrađivao u podove, na primer, na ulaze velikih tržnih centara, škola, fakulteta, aerodroma i slično. Zbog tih LED traka on bi bio u mogućnosti da navodi kupce u tržnim centrima do željenih prodavnica, ali i da u slučaju opasnosti, kao što su na primer požari i isparenja otrovnih gasova, vodi ljude ka izlazu.", objasnio je Željko Popović. 

ideja jpg

Pored Željka i Vladimira, na takmičenju su učestvovale 54 ekipe. Zbog ovoliko ideja na jednom mestu, pitali smo naše sagovornike koje su im ideje još zazvučale zanimljivo.

Vladimir: Meni se dopala ideja dve devojke iz Novog Pazara koje su osmislile narukvicu koja se automatski aktivira ako se davite u vodi i služi kao spasilački prsluk.

Željko: Meni je bila zanimljiva tema rentijer, to je ideja ekipe iz Beograda koja je osmislila platformu za rentiranje predmeta poput kamera, konzola i slično. To su jednostavno skupi uređaji koji stoje kod kuće i skupljaju prašinu, pa zašto ih onda ne biste iznajmili.

Pored učestvovanja na takmičenjima, Željko svoje znanje koristi i van fakulteta. 

"Volimo taj preduzetnički duh i imam jednu ideju još od srednje škole, a to je muzička kutija. Prvu muzičku kutiju sam napravio za devojku kao prototip, kasnije sam shvatio da postoji veliko interesovanje za tim. Kada sam došao na fakultet i proširio svoje znanje unapredio sam mehanizam muzičke kutije koja je u osnovi elektronika. Dakle, kutija radi na baterije, ona može da reprodukuje apsolutno bilo koju pesmu, glas ili melodiju. Dodatna pogodnost je što je moguće pesmu promeniti u svakom trenutku", objasnio je Željko Popović. 

Iako je Željkova i Vladimirova pobednička ideja još uvek samo ideja, prototip možemo da očekujemo uskoro.

"Kao što sam naziv takmičenja govori to je takmičenje u idejama odnosno u kreiranju održivog biznisa. Tako da naša ideja je još u fazi prototipa na kojem aktivno radimo. Naš cilj je da do kraja januara završimo taj prototip da možemo reći da naš uređaj ispunjava naša očekivanja", rekao je Željko Popović.

Takmičenje za najbolju studentsku ideju pokrenuto je u okviru Erasmus+ projekta sa ciljem da promoviše preduzetničku kulturu u okviru studentske populacije, da im pomogne oko transfera inovativnih ideja u proizvode ili usluge na tržištu čime bi se poboljšao nacionalni socio-ekonomski ambijent, kao i da ih ohrabi i obezbedi im neophodno znanje i veštine za pokretanje sopstvenog biznisa.

Svetlana Paramentić 

Možda te još zanima:

.

Zadovoljavamo formu, ali do suštine nismo stigli

Teatar dobrih vibracija, koji je samo jedan od programa udruženja građana Vera ljubav nada prvenstveno je bio zamišljen kao sekcija za…

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Četiri dana rada, tri odmora - daleki san za Srbiju

Postoji li šansa da Srbija ikada uvede četvorodnevnu radnu nedelju ili bar skraćeno radno vreme? Ovo je pitanje dominiralo ekonomnskim…

.

Digitalizacija - DA, hologramski nastavnici - još uvek NE

Kao ni druge oblasti, koje se vremenom menjanju, usavršavaju i napreduju, tako ni obrazovanje ne sme da stagnira. Metode, tehnike…

.

Džez je sloboda

"Džez nigde nije mejnstrim" i "Džez je muzika koja se dešava u momentu" reči su profesionalnog muzičara Andrije Gavrilovića iz…

.

Telefon - glavni neprijatelj u ispitnom roku

Da li vam se dešavalo da, kada treba puno da učite za ispitni rok, uhvatite sebe kako na Instagramu prelistavate na…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo