...
TRENUTNO12:00 - 14:00Pre podne na O radiju

Društvo / Obrazovanje

Studentski krediti popularniji od stipendija

04.03.2020.

Studenti predstavljaju jednu od najosetljivijih društvenih grupa kada su finansije u pitanju i tokom studiranja im je često potrebno više novca. Mnogi se zbog toga odlučuju da konkurišu za studentske kredite i stipendije. Brojne porodice teško uspevaju da sakupe novac da svoje dete pošalju na studije, pa stipendije i krediti postanu dobar oblik finansiranja.

.

Stipendija je među studentima poželjnija od kredita, ne vraća se, ali je neophodno imati visok prosek ocena da bi se uopšte moglo konkurisati. Studentski kredit, sa druge strane, treba vratiti ukoliko se ne postigne odgovarajući prosek, što predstavlja jedan od osnovnih razloga zbog kojih se studenti ne odlučuju da konkurišu za ovaj vid državne pomoći.

Visina kredita je zamišljena i određena tako da pokriva smeštaj u domu, ishranu u studentskoj menzi i mesečnu cenu gradskog prevoza. 

Da stipendija pomaže u troškovima studiranja, kao i da deo preostalog novca može da se izdvoji za sebe, tvrdi studentkinja Filozofskog fakulteta Vanja Velisavljev.

"U zavisnosti od toga koliku stipendiju dobijem, odnosno, koliko nam isplate u toku jednog meseca, novac trošim na kiriju i na račune, pošto živim privatno. Ako nam isplate dve, onda ostatak novca potrošim za neke lične potrebe, počastim se", navodi Vanja.

ffstudenti jpg

Sa druge strane, studentkinja novinarstva Tamara Jevtović koristi studentski kredit i ističe da joj je to dodatni podsticaj za učenje, kako bi se oslobodila obaveze vraćanja kredita.

"Najčešće ga trošim na hranu, garderobu i sve ostale svakodnevne troškove života. Predstavlja mi veliku motivaciju za učenje da bih ga zadržala i isto tako da ne bih morala da ga vraćam u nekim kasnijim godinama", kaže Tamara.

Oko 11.700 studenata u zemlji koristi pravo na kredit. To pravo imaju jedino studenti državnih univerziteta i visokih škola i to samo oni koji su na budžetu, dok samofinansirajući studenti nemaju mogućnosti za ovaj vid državne pomoći.

Administratorka dokumenata na Fakultetu tehničkih nauka Marijana Radišić kaže da se više studenata odlučuje za uzimanje kredita u odnosu na stipendije, bez obzira na to da li moraju da ga vrate ili ne, jer su uslovi za dobijanje kredita povoljniji nego što je to slučaj sa stipendijom.

"Prosek za dobijanje stipendije je veći i onda studenti možda ne mogu da postignu taj prosek, pa uzimaju kredit. Što se tiče vraćanja, postoje propozicije koje im predstavljaju određenu obavezu i ukoliko ne formiraju prosek od 8.50, oni moraju da ga vrate. To im možda stvara pritisak, ali bez obzira na to ipak uzimaju kredite", kaže naša sagovornica.

studenti

Obaveza otplate duga u slučaju studenata ne odlaže se duže od 18 meseci po isteku roka trajanja studija, a u slučaju zapošljavanja, obaveza stiže u roku od mesec dana. Međutim, postoje i načini kako bi dug mogao da bude "oprošten". Ukoliko je student završio fakultet u roku, bez izgubljene godine, pritom ostvario prosek od 8.50 i više, oslobađa se obaveze vraćanja kredita u punom iznosu.

Zakon o učeničkom i studentskom standardu, kada je o stipendijama i kreditima reč, ne razlikuje studente koji studiraju u mestu prebivališta od onih koji su došli na studije iz nekog drugog mesta. I jedni i drugi imaju pravo na ovaj vid pomoći, pa i da budu oslobođeni vraćanja kredita ili stipendije ako imaju prosek ocena iznad 8.50, iako su troškovi studiranja pridošlica veći od onih koji su "na svom terenu".

Zbog dodatnog truda koji je neophodan uslov da bi se dobila stipendija, veći je procenat studenata koji se opredeljuje za studentske kredite bez obzira na uslove njegovog vraćanja. Zbog toga je motivacija studenata za postizanje odgovarajućeg uspeha u toku školovanja važna, jer na taj način sebi obezbeđuju odgovarajuću materijalnu podršku.

Katarina Bojanić

Možda te još zanima:

.

Učenje teže posle korone

Ispitni rokovi uveliko su počeli. Međutim, posle dva meseca pauze, studentima nije lako da se ponovo vrate svojim rutinama i…

.

Strah od povratka postoji

Polako vraćanje u normalu znači i fakultetske obaveze za studente tokom junskog ispitnog roka. Studenti koji su iz Bosne i…

.

Deo studenata traži da se preispita odluka o pokretanju nastave

Proces ponovnog otvaranja fakulteta je u toku, međutim, pojedini studenti su izrazili nezadovoljstvo načinom na koji se ova odluka sprovodi.…

.

Povratak obavezama neće biti lak

Bliži se dan kada će studenti konačno moći da se vrate u domove i na fakulete, koji su sa uvođenjem…

.

Od 15. maja studenti mogu da se vrate u domove

Novosadski studenti koji imaju potrebu da se vrate u dom treba da dostave potvrdu sa svog fakulteta Službi smeštaja Studentskog…

.

Važan je provod, o riziku se ne razmišlja

Gotovo celu Srbiju obišle su fotografije novosadskog keja punog smeća. Veče uoči ukidanja vanrednog stanja, na ovom mestu mogla se…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Radio Gruvanje

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo