.
Trenutno
Music mix
Društvo / Obrazovanje

Studentske razmene nude pregršt mogućnosti

20.02.2018.

Studentska razmena preko Erazmus programa postala je sve zastupljenija. S obzirom na to da je zimski semestar završen, neki studenti se vraćaju u Srbiju, dok neki kreću na razmenu kroz nekoliko dana ili su već otišli.

.

Mogućnost studiranja u drugoj državi preko Erasmus programa predstavlja izazov za studenta. Ovaj program donosi velike pogodnosti, poput upoznavanja novih ljudi, život u novoj sredini, kao i učenje o svojoj budućoj profesiji na neki novi način.

Student Pravnog fakulteta Jovan Mišković, koji je pre nekoliko dana otišao na razmenu u Italiju kaže da se odlučio na ovaj korak nakon posete drugu koji je prošle godine bio na razmeni u Pizi. 

"Kada mi je on pričao o njegovom životu u Pizi, takođe i o ogromnom iskustvu koje je dobio, rešio sam da se i ja prijavim. Aplicirao sam za Univerzitet u Palermu pošto mi se sviđa način života u Italiji, takođe mi se dopada njihova kultura", rekao je Jovan Mišković.

Ono što Jovan očekuje od ove razmene je niz novih, zanimljivih iskustava.

"Smatram da je ovo jedno veliko iskustvo, jer pored ispita koji će se priznati na matičnom univerzitetu, ovo je i velika promena u mom životu, jer šest meseci u drugom gradu, uz drugi jezik i sasvim druge ljude smatram kao veliki izazov za bilo koga. Možda je ta procedura oko apliciranja malo komplikovana, ali smatram da će se sve isplatiti. Preporučio bih svakome da se prijavi, jer ne može ništa da se izgubi, može samo da se dobije", rekao nam je Jovan.

razmene studenata

S druge strane, oni koji su se vratili pre nekoliko dana još sumiraju utiske. Studentkinja Filozofskog fakulteta Anja Lalović bila je na razmeni prošlog semestra u Belgiji. Kako ona kaže, mišljenje o programu zavisi isključivo od individualnog doživljaja osobe koja ode na razmenu.

"Zaista ne znam da li postoji išta loše kod Erasmusa. Ništa nije loše osim toga kako ga ti doživiš. Bio je jedan dečko koji stvarno nije mogao da podnese to što je daleko od kuće i upao je u depresiju. Erasmus pruža mnogo toga, a malo uzima", smatra Anja Lalović.

Za razliku od Jovana i Anje koji su izabrali zapadnu Evropu, studentkinja Filozofskog fakulteta Ana Subotić za nekoliko dana odlazi u Rumuniju. Na njenu odluku uticali su prijatelji koji su već bili na razmeni. Ana kaže da je razmena posebno značajna za one koje nisu iskustili samostalan život.  

razmene studenata

"Mislim da će mi pomoći u tome da se osamostalim, da ću naučiti nešto novo o sebi, da ću steći neka nova prijateljstva, upoznati veliki broj ljudi koji dolaze iz različitih delova Evrope. I naravno, naučiću nešto o svojoj budućoj profesiji, s obzirom na to da ću slušati predmete koji se tiču moje profesije. Mislim da će to biti jedno sjajno iskustvo", kaže Ana.

U svakom slučaju, naši sagovornici slažu se u jednom, a to je da Erasmus program treba iskoristiti i bar tokom jednog semestra otići u drugu državu. Najmanje pet meseci života u nekoj državi može doneti pregršt zanimljivih ljudi, događaja ali i napretka u svojoj budućoj profesiji.

Prilog o ovoj temi možete preslušati u emisiji "Pokretač", na podkastu Oradija.

Svetlana Paramentić

.
Kako izgleda preduzetništvo iz ženskog ugla tema je konferencije koja će biti održana u petak u Novom Sadu.
.
Manifestacija "Otvorena vrata" pod sloganom "Hemijski vikend –Saznaj. Nauči. Primeni." biće održana ove i naredne subote (8.…
.
Skoro svakog dana u raznim časopisima i portalima možemo videti naslove koji nam govore da mladi sve kasnije stupaju u brak ili…
Program
Kalendar događaja
Decembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
Anketa

Koliko institucije u Srbiji rade u interesu građana?