...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Studenti razmišljaju i izvan okvira softvera

09.01.2017.

Više od deset studenata trenutno pohađa preduzetničke treninge u Idealab-u, prostoru Univerziteta u Novom Sadu namenjen razvijanju studentskih ideja. Oni uče kako da razviju ideju, ispitaju tržište, naprave biznis model, šta je timski rad, digitalni marketing i koji su pravni i poslovni aspekti poslovanja.

.

Da bi mogli da prisustvuju tim treninzima i kasnije i koriste prostor Idealaba koji ima i 3D skener i štampač, morali su da imaju dovoljno zanimljive ideje. Nevena i Biljana sa Tehnološkog fakulteta uvidele su da se tržište craft pivara brzo razvija, znaju proces proizvodnje piva i tehnologiju, ali im upravo ovakav trening nedostaje.

"Došle smo na ideju o proizvodnji pivskog kvasca, pošto smo videle da su kraft pivare postale popularne u poslednje vreme i da ih se sve više novih pojavljuje na tržištu kod nas. Na radionicama koje su neke od njih držali su istakli da imaju problem sa nabavkom pivskog kvasca, zato što se niko u Srbiji ne bavi tom proizvodnjom i to je bila naša ideja, da upravo sa tim dođemo ovde", objašnjava nam Nevena Đokić.

Aleksandra Mirković koja studira anglistiku rešila je svoje znanje da pretoči u aplikaciju i pokuša da nauči korisnike onome što gramatika engleskog jezika ne može.

"Moja ideja je da napravim aplikaciju koja bi unapređivala proces učenja engleskog jezika, znači ne samo da detektuje osnovne stvari, da se ubace glagoli u prošlo ili buduće vreme, nego da zaista cilja probleme kada više gramatika ne pomaže standardne knjige, znači gde gramatika zakazuje. Postoje pravila, ali šta se dešava u kontekstu, zaista? Kada naučim ove stvari kako ću dalje da razvijam ideju, moji dalji koraci su da nađem programere koji bi to stvarno radili. Za sada već okvirno kreiram bazu podataka koje su to problematične konstrukcije i primeri", kaže Aleksandra.

studenti film radionica jpg

Student elektronike Dejan Grubišić ima ideju koja bi sportistima i rekreativcima mnogo pomogla!

"Radi se o proizvodu, tačnije o patikama koje bi punile baterije prilikom hodanja. To je ideja koja postoji već nekoliko godina, ali ja bih tu ugradio još neki pametni sistem koji bi merio i intenzitet jačine koraka, odnosno silu i poziciju na koju se tačno oslanjate prilikom hoda, pa bi se po tome moglo proračunati da li vi zapravo šetate, hodate, skačete i koliko kalorija pri tome sagorevate u odnosu na intezitet sile", kaže Dejan.

Kako bi tu ideju razvio potrebno je da nabavi komponente, napravi elektronsku šemu, napiše softver, ali i proda proizvod. Za to mu je potreban tim, za koji se nada da će naći u Idealab-u ili na nekom od fakulteta. Tako razmišljaju i Marijana Topo i Nikolina Šešlija, koje razvijaju kutijicu za slušalice sa mehanizmom za njihovo uvlačenje i pakovanje.

"Kad prođemo kroz ove radionice, onda ćemo da vidimo sa kim ćemo se možda još povezati da se to napravi. Najverovatnije ćemo konkurisati na nekim konkursima, videli smo da postoje u gradu za žene u preduzetništvu ili nešto slično, ali ono što nama suštinski nedostaje jeste ta metodologija, priprema – kako mi sad sa tom idejom koju imamo možemo da dođemo do finalnog proizvoda. Zato ovo nama jako koristi", kaže Marijana.

Iskusni preduzetnici i asistenti na fakultetima kažu da su za uspešan proizvod potrebni entuzijazam i dobar tim, ali i da su greške česte i to je sasvim u redu. Predlažu da one iskusnije vučete za rukav i uvek ih pitate za bilo šta što vam nije jasno.

Sagovornici sa preduzetničkim iskustvom još ranije predložili su nam nekoliko sajtova za mlade preduzetnike. To su Startit.rs gde preduzetnici preporučuju knjige i alate, Entrepreneur.com, koji daje savete, uvide, profile i vodič za pokretanje biznisa i Worldata.com koji daje podatke o mikroekonomskim i makroekonomskim pokazateljima svake države.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Besplatna akademija preduzetništva

Besplatna Akademija preduzetništva koju organizuje Asocijacija za afirmaciju kulture pod pokroviteljstvom NCR Fondacije, otvorila je konkurs za četvrtu generaciju u…

.

Besplatna konferencija za studente "Ja, preduzetnik"

U MTS Dvorani će 4. maja biti održana konferencija pod nazivom "Ja, preduzetnik - studentima". Konferencija ima za cilj da…

.

Prijavi se za četvrti Forum mladih lidera

Studentski parlament Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo organizuje četvrti Forum mladih lidera koji će se održati u subotu…

.

Besplatna Akademija preduzetništva

Asocijacija za afirmaciju kulture organizuje besplatnu Akademiju preduzetništva namenjenu mladima koji žele da se odvaže i pokrenu svoju biznis, a…

.

Biznis mladih i nove ideje imaju budućnost

Ostanak mladih u Srbiji, ili čak povratak onih koji su krenuli u potragu za boljim životom van granica naše zemlje,…

.

Besplatne radionice o socijalnom preduzetništvu

Novosadski edukativni centar i Centar za razvoj preduzetničkog ekosistema organizuju seriju besplatnih radionica za mlade u periodu od 29. novembra…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo