...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Studenti idu na Praško kvadrijenale

06.02.2015.

   Studentski konkurs za Praško kvadrijenale, najznačajniju svetsku manifestaciju posvećenu scenografiji, scenskom dizajnu, arhitekturi i prostoru u scenskoj umetnosti, završen je i izabrano je petnaestoro studenata iz Srbije koji će tamo izlagati svoje radove.

.

   Ranijih godina su najbolji studenti bili birani, a ove godine je prvi put bio raspisan konkurs koji je bio organizovan u dva kruga, kako kaže direktor projekta "Nacionalni nastup Srbije na Praškom kvadrijenalu 2015" Dragana Vilotić.

   - Ideja je da se sve radi zajedno i ovde u Srbiji, i u Pragu. Oni koji su prošli prvi krug konkursa učestvovali su u radionici sa rediteljem Oliverom Frljićem, u kojoj su kroz određene teme radili u grupama i upoznali se. Metod rada na radionici je specifičan za Frljića, koji je studente sproveo i kroz njegov način razmišljanja, objasnila je Dragana Vilotić deo procesa odabira studenata.

   Ovogodišnja tema je "Politika i procesi" i za Srbiju je izabrana Kafkina kuća u centru Praga, u kojoj se nalazi galerijski prostor i nekoliko etaža, pa će prostor za studentsku postavku biti ispod onog za nacionalnu. Jedan od radova "Produkcija revolucije" koji je osmislio tim iz Novog Sada sa studija Scenske arhitekture, tehnike i dizajna i Arhitekture prošao je konkurs.

   - Rad se odnosi na prostor u kom se dešava, taj pristup se zove "site specific". Želeli smo da adekvatnije odgovorimo na temu politike i procesa i odlučili da ispitamo kako može da dođe do promene u društvu. U kontekstu scenskog dizajna nama je najsmislenije da napravimo scensku simulaciju te promene i režiramo revoluciju u prostoru Kafkine kuće, pa bi proces proizvodnje umetničkog dela postao eksponat sam za sebe, rekao je Vladan Perić, jedan od četiri autora rada "Produkcija revolucije".

   Od 18. do 28. juna studenti sa Scenske arhitekture, tehnike i dizajna i Arhitekture iz Novog Sada, Primenjene umetnosti iz Beograda i Arhitektonskih fakulteta iz Beograda i Kragujevca izlagaće svoje radove.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Konkurs za najbolje studentske radove

Univerzitet u Beogradu je raspisao Konkurs za najbolji naučno-istraživački i stručni rad studenata u 2023. godini.

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Javni poziv za umetnike

Studentski kulturni centar Novi Sad raspisuje javni poziv za umetnike za prijavu projekata i umetničkih radova na osnovu Konkursa za finansiranje…

.

Heroji u zelenoj boji

U okviru petogodišnjeg projekta "Zajedno za životnu sredinu", Mladi istraživači Srbije pozivaju aktiviste za zaštitu prirode, koji su organizovani kroz neformalne grupe…

.

Nagradni video konkurs za srednjoškolce

Delegacija Evropske unije i ove godine organizuje nagradni video konkurs "Evropa i ja" za srednjoškolce, koji je otvoren do 1.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo