...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Društvo / Obrazovanje

Stručne prakse u Nemačkoj

13.10.2016.

Konkurs za Program stipendija nemačke privrede za obavljanje stručnih praksi u Nemačkoj trenutno je otvoren! To znači da možete da odete na nekoliko meseci u Nemačku i da radite u jednim od najboljih kompanija.

.

Konkurs je namenjen studentima osnovnih i master studija, kao i diplomcima sa prvim radnim iskustvom. Studenti ekonomskih i inženjerskih nauka, tehnologije, poljoprivrede i novinarstva imaju priliku da se od juna sledeće godine upoznaju sa organizacijom, procesima i funkcionisanjem uspešnih nemačkih kompanija radeći na praksi u trajanju od tri do šest meseci u preduzećima i institucijama u Nemačkoj.

Novinarka Sanja Kljajić bila je u na praksi u kompaniji Deutsche Welle u redakciji na srpskom jeziku. Tu je bila četiri meseca i trebalo je da prevodi tekstove sa engleskog na srpski.

"Nije stvar toga šta će vam neko dati, nego i šta vi tražite od te prakse i iskustva svih kolega koji su bili sa mnom na generaciji, i kasnije drugih alumnista, jesu da od prakse dobijete onoliko koliko vi želite. Ja sam tražila da radim analitičke, istraživačke priče i moj posao se uglavnom na kraju svodio na to – više na autorski, novinarski rad, a manje na prevođenje zbog čega sam i otišla tamo", kaže Sanja za O radio.

Taj program sa nemačkim institucijama radi Fondacija Zoran Đinđić, a program se ne završava vraćanjem u svoju državu. Postoji alumni klub koji zapravo radi!

"Taj alumni klub ima svoja zvanična okupljanja dva puta godišnje - radimo na usavršavanju jedni drugih, organizujemo predavanja iz oblasti u kojima smo stručni i osim tih kontakata sa mladim, uspešnim ljudima u svojim profesijama, imamo i kontakte sa matičnim firmama u Nemačkoj u kojima smo bili, ali i sa nemačkim predstavnicima u Srbiji. To uvek otvara mogućnost ne samo za nova zaposlenja, već i za napredovanje u profesiji kojom se bavite", kaže Sanja Kljajić.

Konkurs je otvoren do 11. novembra, a više o Programu, uslovima i načinu konkurisanja možete pronaći na www.djindjic-stipendienprogramm.org.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Konkurs za praksu po meri

Svi zainteresovani mladi sa invaliditetom sa teritorije Beograda, Novog Sada, Niša, Subotice, Zrenjanina i Šapca mogu da se prijave na…

.

Radna praksa za mlade sa invaliditetom

Forum mladih sa invaliditetom poziva sve zainteresovane mlade sa invaliditetom sa teritorije Beograda, Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Niša i Šapca…

.

Vebinar o studentskim razmenama i praksama

Nacionalni Eurodesk centar, u okviru Informativnog centra Fondacije Tempus, a kao deo Time to Move kampanje, organizuje vebinar namenjen studentima…

.

Plaćena praksa za studente novinarstva

Fondacija Slavko Ćuruvija otvorila je Konkurs za učešće u programu plaćenih praksi za studente novinarstva kojim poziva studente i studentkinje novinarstva…

.

Plaćena praksa u Erste banci

Erste banka je otvorila konkurs za plaćenu praksu u njihovom IT timu. Na plaćenu praksu mogu da se prijave studenti…

.

Plaćena praksa u NIS-u

Naftna industrija Srbije otvara poziv za prijavu studenata na sedmu sezonu konkursa za plaćenu praksu "NIS Calling".

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo