...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Strah od povratka postoji

20.05.2020.

Polako vraćanje u normalu znači i fakultetske obaveze za studente tokom junskog ispitnog roka. Studenti koji su iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore moći će da se vrate u Srbiju, uz besplatno testiranje i sa dokazom da imaju obaveze u maju, poput ispitnog roka ili praktične nastave.

.

Na sastanku Dekanskog kolegijuma, kojem su prisustvovali i predstavnici Studentskog parlamenta i izneli probleme koji postoje zbog odlaganja nastave u prethodnom periodu, doneta je odluka o uvođenju nadoknade kolokvijuma za studente van granica Srbije koja će biti organizovana kada studenti budu mogli nesmetano da uđu u zemlju. Profesorima je upućena i preporuka za smanjenje obima gradiva prilikom polaganja ispita za sve studente. 

Student Dejan Tomić kaže da jedva čeka da se vrati na fakultet i nastavi sa obavezama. No, zbog same situacije i birokratskih stvari koje se moraju obaviti, oseća se malo anksiozno.

"Od tog testiranja, samog prelaska, do puštanja da se vratimo na normalu... Iskreno, zbunjen sam šta je sad normalan život i šta je dozvoljeno. Kada je kod nas policijski čas pomeren sa osam na deset, pa kad smo posle dva meseca ostali napolju posle osam, plašili smo se da ne budemo u problemu. Vanredne mere su ostavile taj posttraumatski sindrom, ali videćemo kako će se razvijati, nadam se da će sve ovo prestati što pre i da ćemo se vratiti u normalu, kako je bilo pre svega ovoga", rekao je Dejan za Oradio.  

Studentkinja Mihaela Bojić kaže da su studenti koji nisu iz Srbije morali da popune Google obrazac, kako bi bili zavedeni kao studenti iz inostranstva. Kako ona kaže, potrebno je tri dana da stigne rezultat i nakon toga mogu da napuste državu bez obaveze boravka u karantinu.

"Situacija je neisvesna i samim tim sam i ja sam malo nesigurna. Mere jesu krenule da popuštaju, ali to ne znači da ne postoji mogućnost njihovog vraćanja", kaže Mihaela.

studenti

Studentkinja Nina Vasiljević kaže da se veliki broj studenata prijavio i zbog toga ne znaju kada će doći na red i kada će test biti gotov.

"Iskreno, malo me plaši povratak u Srbiju. Uopšte ne znam kako će proći ispitni rokovi i ceo ovaj semestar. Imam osećaj da se ovo završilo previše iznenada i da nisam bila dovoljno spremna na to. Takođe, zbog toga nisam ni spremna na povratak, tako da mi je sve to malo strašno za sada", rekla nam je Nina. 

Sa druge strane, ima i onih koji ne osećaju nesigurnost i strahove kada je u pitanju povratak. Student Danilo Drvenica kaže da trenutno ne zna kada bi se vratio u Srbiju, ali da nema neka nova osećanja kada je u pitanju trenutna situacija

Povratak u studentski život nakon dva meseca u porodičnom okruženju ne može biti lak. Takođe, mentalna stabilnost zbog putovanja može biti različita. Ali ono što je zajedničko za sve jesu poštovanje mera kako bi usled dolaska u univerzitetski grad i među društvo bili što obazriviji kako prema sebi, tako i prema drugima.

S.P.

Možda te još zanima:

.

Novosadski studenti traže da ostanu u domovima

Novosadski studenti traže da im se omogući da ostanu u domovima i da se ukine ekonomska cena za boravak u…

.

Studenti iz Novog Sada sinoć na ulicama, protest i danas

Studenti u Novom Sadu sinoć su izašli na ulice, u znaku solidarnosti sa beogradskim kolegama koji su protestovali posle najave da…

.

Akademska čestitost na testu

Usled nedostatka vemena, volje ili želje, studenti neretko pribegavaju kupovini seminarskih radova. To je primetno najviše sada, kada su ispitni…

.

Ništa gore od pokvarenog laptopa

Kod mnogih studenta laptopovi su zamenili listanje literature. Kako se u proteklih nekoliko meseci ceo proces studiranja preselilo na internet,…

.

U novosadskim domovima nema straha od korone

U novosadskim studentskim domovima nema prijavljenih slučajeva koronavirusa, izjavio je za Oradio zamenik direktora službe smeštaja Studentskog centra u Novom…

.

Vraćanje novca daleko da bi se čekalo

Novac velikog broja studenata ostao je zarobljen u turističkim agencijama, usled otkazivanja apsolventskih ekskurzija. Sada su se pojavile nove informacije…

  • 16:00 Leto na O radiju
  • 17:20 Gost O radija
  • 18:00 Music Mix by Bea

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo