...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Srpski studenti na razmeni i dalje u zaraženim zonama

17.03.2020.

Deo srpskih studenata koji su otišli na razmenu i dalje se nalazi u ugroženim predelima. Međutim, ima i onih koji su uspeli da se vrate u Srbiju pre zatvaranja granica. Sa nekima od onih koji su i dalje u inostranstvu razgovarali smo o tome da li se osećaju ugroženo i na koji način se održavaju predavanja.

.

Naši studenti nalaze se u Nemačkoj, Italiji, Španiji, Slovačkoj i Rusiji. Kristina Ostojić, iz Kancelarije za međunarodnu saradnju, kaže da su oni u kontaktu sa svim studentima i da su im savetovali da se pridržavaju preporuka univerziteta na kojima se nalaze. Ona tvrdi da još uvek ne postoji panika među studentima i da je trenutno sve pod kontrolom.

"Za sada, studenti koji su se javili zaista deluju vrlo racionalno i postupaju u skladu sa merama koje su preduzete u zemljama gde su oni trenutno na razmeni. Uopšte ne deluje da su uspaničeni, ali situacija se menja iz dana u dan. Međutim, verujem da će sve ostati pod kontrolom. Biće sve u najboljem redu na kraju. Naravno, svima smo savetovali da ostanu u kontaktu sa kancelarijama na njihovim univerzitetima, da slušaju preporuke i da budu obazriviji što se tiče međusobnih kontakata", objašnjava Kristina.

Trenutno najugroženija zemlja je Italija. Naši studenti nisu u mogućnosti da je napuste, jer su zatvorene granice. Studentkinja Anđela kaže da su sve obaveze na fakultetu stopirane i da se oni nalaze u svojevrsnom karantinu.

"Situacija u zemlji je prilično ozbiljna. Uvedene su preventivne mere, koje podrazumevaju izolaciju u stanu. Dozvoljeno je ići po namirnice i u apoteku po potrebi. Što se tiče fakultetskih obaveza, one su sve stopirane, kao i laboratorisjki i praktični rad, dok se predavanja održavaju onlajn. Trenutno, nažalost, nije moguće napustiti zemlju i vratiti se u Srbiju, jer su svi letovi otkazani, a granice zatvorene. Tako da smo do trećeg aprila sigurno u Italiji, a za posle ćemo videti, jer najavljuju poboljšanje situacije i promene u zabrani izlaska iz zemlje. Maksimalno poštujemo zakonske regulative i svakodnevno pratimo putem interneta nova uputstva", kaže Anđela.

korona jpg

U Španiji je situacija slična. Fakulteti su zatvoreni i sve se radi onlajn. Studentkinja Olivera kaže da dosta studenata neozbiljno shvata celu situaciju i da je upravo zbog toga bilo neophodno da država zabrani okupljanja.

"Uglavnom, studenti sa Balkana ne shvataju ovo previše ozbiljno, po mom mišljenju. Međutim, mislim da dokle god se preduzimaju adekvatne mere nema razloga za preteranu paniku. Bilo neophodno da se zatvore fakulteti i da se ograniče izlasci i okupljanja, jer se stvarno zaraza jako brzo širi, pogotovo među Erazmus studentima koji mnogo vremena provode zajedno, na žurkama su stalno. Čak iako nisi u direktnom kontaktu sa nekim, možeš da se zaraziš od njih. Nisu ni svi oprezni koliko si ti", navodi Olivera.

Za razliku od Olivere, Jelena je odlučila da se vrati iz Španije dok se ne zatvore granice. Kako kaže, trenutno se u ovoj zemlji virus širi veoma brzo i gotovo je sve zatvoreno, stoga, nije videla razlog da ostane.

"Broj zaraženih raste veoma brzo. U jednom danu 500 ljudi je obolelo. Zatvorili su fakultet i biblioteku, tako da me zaista ništa akademski ne veže za grad. Druga stvar, zatvoreni su, ne samo barovi, restorani i turističke atrakcije, već generalno sve sem apoteka i supermarketa i nije preporučljivo da se ide napolje, niti druži i ostvaruje bilo kakav socijalan kontakt. Iz tog razloga, pre nego što zvanično zatvore granice, odlučila sam da se vratim kući", objašnjava Jelena.

korona3 jpg

Kristina iz Kancelarije za međunarodnu saradnju isitiče da svakodnevno prate situaciju i da svi studenti mogu da se vrate u zemlju, ukoliko to žele. Ona dodaje i da neće postojati problem oko vraćanja stipendija.

"Studentima smo savetovali da se, ukoliko osećaju potrebu, vrate u Srbiju, naravno. Kako god da procene da je situacija, a ona se menja iz dana u dan. Tako da se i mi trudimo da pratimo sve korake i da budemo tu ukoliko neko ima neko pitanje. Neki studenti su se bojali da li će onda morati da vraćaju stipendiju, naravno da se to neće desiti. Erazmus plus je objavio da će biti doneta neka odluka u skladu sa situacijom u kojoj se nalazimo, jer je ipak reč o pandemiji", navodi Kristina.

Opšti savet za sve studente, bilo da se nalaze u inostranstvu ili u zemlji, je da poštuju savete Svetske zdrastvene organizacije, da izbegavaju okupljanja i da, ukoliko je to moguće, ostanu kod kuće. To je jedini način da se pandemija suzbije.

Milijana Mićunović

Foto: Unsplash

Možda te još zanima:

.

Postali smo imuni i na priču o koroni

Građani mahom ne haju za upozorenja o sve raširenijoj epidemiji kronavirusa. Ušli smo u četvrtu sezonu COVID pandemije, pojava novog…

.

Uspomene na "Lockdown"

Po mnogo čemu jedinstvena knjiga "Novosadski dnevnik izolacije" pojavila se u prodaji, a promocija je održana prošlog vikenda u knjižari…

.

Vredi pročitati: Dnevnik 2020.

Godina 2020. je, hteli to sebi da priznamo ili ne, ostavila traga u našim životima. Kako je te dane videlo…

.

Omladinski rad nakon korone: Projekata sve više, učesnika sve manje

Dve godine nakon početka pandemije omladinski sektor suočava se sa redovnim problemima u vanrednim okolnostima. Sa popuštanjem restriktivnih mera stari…

.

Pandemija postaje izgovor za sve naše promašaje i muke

Pandemija koronavirusa poremetila je sve. Pune dve godine određuje bezmalo sve naše poteze, planove, preslikava se u svakoj našoj težnji,…

.

U 2021. godini reagovali smo na vakcine, zagađenje i kulturu otkazivanja

U protekloj godini, od tema kojima smo se bavili u emisiji "Za i protiv", tri su se izdvojile po vašim…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo