...
TRENUTNO16:10 - 16:20Album nedelje

Društvo / Obrazovanje

Smanjenje školarina nije milostinja već realnost

22.10.2020.

Nakon protesta u kojima su se studenti izborili za ostanak u domovima i nakon još jednog dobijenog ispitnog rokam, studenti u Srbiji trenutno apeluju na Ministarstvo prosvete da smanji školarine za 30 odsto. U toku je potpisivanje online peticije, koja do sada ima oko 20.000 potpisnika. Kako se navodi, akademska budućnost mnogih je dovedena u pitanje usled pandemije.

.

Foto: printskrin peticije

U peticiji se takođe navodi i da je cela situacija uticala na roditelje mnogih studenata koji finansiraju svoju decu. Osim toga, neizvesnost zbog korone je dodatni pritisak. Oni studenti sa kojima smo mi razgovarali, slažu se se da školarine treba da budu 30 odsto manje.

"Očigledna je potreba, čim je toliko njih potpisalo peticiju. Smanjilo bi troškove i bilo bi sugurno od pomoći da se ona prihvati. Nije bitno da li je u pitanju budžet ili samofinansiranje."

"Apsolutno smtram da je smanjenje od 30 odsto na mestu. Bila sam student na samofinansiranju i nelogično je da se obrazovanje uopšte plaća. A onda i da se toliko plaća. Mislim da treba da se napravi neki sistem gde je svima dobro. I tim ljudima koji su na fakultetima, ali ne baš da se 'dere koža' sa leđa studentima. Iz svog primera znam da nije uopšte zanimljivo raditi i studirati i razmišljati o tome šta ćeš danas jesti, pogotovo studentima koji su došli iz drugih gradova, koji još imaju i kirije."

besplatno obrazovanje png

Foto: pexels.com

"Mislim da je u interesu svih nas da se smanje troškovi. Tim novcem možemo da iskoristimo i potrošimo ga u neke druge pametne svrhe i uspomene. Ja sam na budžetu i skupo mi je ovo van fakulteta, smeštaj i hrana. Mogu da zamislim kako je onima koji su na samofinansiranju."

"Mnogo roditelja nema da plati školarinu, a to ne znači da njihova deca ne treba da se školuju. Ovo je odlična akcija i mnogima će pomoći. Dosta njih nema stanove, iznajmljuju. Smanjenje troškova bi omogućilo školovanje mnogima."

Već sredinom maja je više od 80 odsto svetskih univerziteta smanjilo školarinu, a kako se navodi u obrazloženju peticije, studenti ne traže milostinju, već realnost. Fakulteti tokom letnjeg semestra nisu radili, te su na primer, troškovi komunalija znatno manji.

Anketu možete poslušati u plejeru, a možete je i pogledati na našim društvenim mrežama. 

J. Božić

Možda te još zanima:

.

Pokrenut portal studentskerazmene.rs

Događajem pod nazivom “Spremi se za Studentske razmene” započeo je rad portala posvećenogupravo ovoj vrsti mobilnosti mladih i studenata.

.

Napiši reportažu - konkuriši za nagradu

Fondacija "Biljana Bosnić Ognjenović“ pozvala je studente i profesionalne novinare da konkurišu za nagradu za najbolju tekstualnu ili video reportažu…

.

Robotičari iz Novog Sada osvojili Evropu

Tim „Mi“, koji su činili studenti novsadskog Fakulteta tehničkih nauka, osvojio je ovogodišnje evropsko prvenstvo u robotici „Eurobot 2022“ koje…

.

Tajna privlačnosti IT sektora za studente

Prema najnovijim istraživanjima, većina studenata prilikom upisivanja fakulteta, odlučuje se za IT iz jednog razloga, a to je zarada. Iako…

.

Bez dodatnih rokova za studente koji se odluče za Work & Travel

Sve je veći broj studenata koji se opredeljuju  za rad u Americi u periodu od maja do oktobra preko Work…

.

Clean Code radionica

Radionica pod nazivom “Clean Code and Intro to Spring Boot”, u organizaciji studentske organizacije BEST Niš i kompanije Prime Software,…

  • 15:40 O tome se priča
  • 15:50 Leto na O radiju
  • 16:10 Album nedelje
  • 16:20 Leto na O radiju
  • 16:40 Vredi pročitati

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo