...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Društvo / Obrazovanje

Seksualno neznanje

13.03.2015.

   Internet i mnoštvo informacija koje tamo možete pronaći učinili su da mladi uopšte nemaju potrebe da se na bilo koji način informišu o sigurnom seksu ili o seksualno prenosivim bolestima. S druge strane, otvoreni su i žele da saznaju odgovore čak i na škakljiva pitanja. Slična situacija je i sa učenicima Srednje tehničke škole u Somboru. Kao deo projekta o reproduktivnom zdravlju i kod njih su u toku radionice na tu temu.

.

   Radionice su nastale kao posledica istraživanja Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu u kojem je utvrđeno da su srednjoškolci, a naročito drugi razredi, najproblematičniji jer nemaju osnovna znanja o tome kako da se zaštite u seksualnom odnosu. Projekat obuhvata 81 obučenog edukatora u 64 škole u čitavoj Vojvodini. 

   U susret potrebi za uvođenjem seksualnog obrazovanja u svim srednjim školama u Srbiji sve su aktuelnije radionice o reproduktivnom zdravlju na kojima učenici mogu na zanimljiv način da saznaju sve što ih zanima o seksu, seksualno prenosivim bolestima i kontracepciji. Pedagog u Srednjoj tehničkoj školi Daniela Vlaisavljević, koja i drži ove radionice, kaže da su učenici slabo informisani ali da su i više nego otvoreni da saznaju sve što ih zanima.

   “Deca su jako zainteresovana i najviše radimo na prevenciji. Ne vredi da im govorimo šta da rade kada se problem već dogodi, već kako da taj problem spreče. Poenta je da mi njih informišemo, a ne podstičemo”, izjavila je za O radio pedagog Vlaisavljević.

   “Ima konkretnih pitanja i deca su otvorena mnogo više nego što smo mi mislili da će biti otvorena”, dodala je ona.

   Šta je vaginalni kondom ili kako se infekcije šire, samo su neka od pitanja koje učenici postavljaju na ovim radionicama. Kako još njihov pedagog kaže, nekada ostaju i posle radionica kako bi se još raspitali. Za radionice kažu da su interesantne i da privlače pažnju, što je generalno dobro, jer je zaključak cele priče da je učenicima potrebna osoba na koju mogu da se oslone.

   Učenica drugog razreda ove škole Lidija Đuran kaže da su joj ove radionice zabavne, ali i informativne.

   “Nije dosadno i možemo mnogo stvari da naučimo. Sve možemo da saznamo, od bolesti do vrsta kontraceptivnih sredstava”, rekla je ona.

   “I ovako ima mnogo mladih koji ostanu u drugom stanju. Mnogo je devojaka koje su devedeset deveto godište, pa ostanu trudne, što zaista nije u redu”, dodala je Lidija.

   Kako bi se u potpunosti informisali, Sekretarija je za ove potrebe osmislilo i priručnik. Kada je reč o roditeljima, profesori u ovoj školi tvrde da nisu dobili ni jednu primedbu te da roditelji smatraju kako su radionice pre svega korisne. Ipak, ove radionice su samo jednokratan projekat, dok bi čitav problem pre svega rešio kompletan predmet posvećen ovom gorućem problemu. 

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Na mladima je da se bore, a na meni da ih podržim

U Srbiji je dobio, verovatno, sve nagrade za glumu koje postoje. Glumio je u preko 80 predstava, u desetine filmova,…

.

Smotani heroji su najbolji heroji

"Najpopularniji filmovi su klasici, to je opšta kultura, to se zna", "Tarantino uvek", "Ma samo Marvel", neki su od odgovora…

.

Kubu svako treba da doživi bar jednom

Kada kažemo Kuba, koje su vam prve asocijacije? Prelepi gradovi, savršene duge plaže i ljudi koji plešu na ulicama? Međutim,…

.

Prijave za Zanateku do šestog decembra

Novi kreativni program za mlade "Zanateka" ima za cilj ima okupljanje mladih oko ideje inovativnog pristupa u očuvanju tradicije, upoznavanje…

.

Novi sajt i aplikacija za peti rođendan!

Slavimo peti rođendan Oradija! U ovih pet godina bilo je svega: uspona, padova, pobeda, poraza, dolazaka, odlazaka, suza i smeha...…

.

Kako mladi vide bicikliste?

Novosadska biciklistička incijativa, u saradnji sa Školom za dizajn "Bogdan Šuput", organizuje izložbu radova mladih umetnika na temu "Kako vidiš…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo