...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Majkić

Društvo / Obrazovanje

Seksualno neznanje

13.03.2015.

   Internet i mnoštvo informacija koje tamo možete pronaći učinili su da mladi uopšte nemaju potrebe da se na bilo koji način informišu o sigurnom seksu ili o seksualno prenosivim bolestima. S druge strane, otvoreni su i žele da saznaju odgovore čak i na škakljiva pitanja. Slična situacija je i sa učenicima Srednje tehničke škole u Somboru. Kao deo projekta o reproduktivnom zdravlju i kod njih su u toku radionice na tu temu.

.

   Radionice su nastale kao posledica istraživanja Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu u kojem je utvrđeno da su srednjoškolci, a naročito drugi razredi, najproblematičniji jer nemaju osnovna znanja o tome kako da se zaštite u seksualnom odnosu. Projekat obuhvata 81 obučenog edukatora u 64 škole u čitavoj Vojvodini. 

   U susret potrebi za uvođenjem seksualnog obrazovanja u svim srednjim školama u Srbiji sve su aktuelnije radionice o reproduktivnom zdravlju na kojima učenici mogu na zanimljiv način da saznaju sve što ih zanima o seksu, seksualno prenosivim bolestima i kontracepciji. Pedagog u Srednjoj tehničkoj školi Daniela Vlaisavljević, koja i drži ove radionice, kaže da su učenici slabo informisani ali da su i više nego otvoreni da saznaju sve što ih zanima.

   “Deca su jako zainteresovana i najviše radimo na prevenciji. Ne vredi da im govorimo šta da rade kada se problem već dogodi, već kako da taj problem spreče. Poenta je da mi njih informišemo, a ne podstičemo”, izjavila je za O radio pedagog Vlaisavljević.

   “Ima konkretnih pitanja i deca su otvorena mnogo više nego što smo mi mislili da će biti otvorena”, dodala je ona.

   Šta je vaginalni kondom ili kako se infekcije šire, samo su neka od pitanja koje učenici postavljaju na ovim radionicama. Kako još njihov pedagog kaže, nekada ostaju i posle radionica kako bi se još raspitali. Za radionice kažu da su interesantne i da privlače pažnju, što je generalno dobro, jer je zaključak cele priče da je učenicima potrebna osoba na koju mogu da se oslone.

   Učenica drugog razreda ove škole Lidija Đuran kaže da su joj ove radionice zabavne, ali i informativne.

   “Nije dosadno i možemo mnogo stvari da naučimo. Sve možemo da saznamo, od bolesti do vrsta kontraceptivnih sredstava”, rekla je ona.

   “I ovako ima mnogo mladih koji ostanu u drugom stanju. Mnogo je devojaka koje su devedeset deveto godište, pa ostanu trudne, što zaista nije u redu”, dodala je Lidija.

   Kako bi se u potpunosti informisali, Sekretarija je za ove potrebe osmislilo i priručnik. Kada je reč o roditeljima, profesori u ovoj školi tvrde da nisu dobili ni jednu primedbu te da roditelji smatraju kako su radionice pre svega korisne. Ipak, ove radionice su samo jednokratan projekat, dok bi čitav problem pre svega rešio kompletan predmet posvećen ovom gorućem problemu. 

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Mladi su najbolji organizatori događaja za mlade

U okviru TAKT festivala mladi su ove godine mogli da učestvuju i na radionicama koje su držali stručnjaci iz Mađarske,…

.

U omladinskim centrima se stiče neformalno obrazovanje

Omladinski centri su prostori namenjeni mladima, gde oni stiču zanja, veštine i iskustva, što doprinosi njihovom ličnom, profesionalnom i društvenom…

.

Rad na pomirenju u regionu je ključan

Velimir Milošev je nedavno izabran za jednog od 30 mladih evropskih ambasadora iz zemalja Zapadnog Balkana. U narednih godinu dana,…

.

Mladi gube poverenje u EU, institucije i demokratiju

Nedavno je objavljen novi Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji koji već nekoliko godina priprema Krovna…

.

Pandemija dodatno pogoršala položaj mladih

Međunarodni dan mladih Srbija je ove godine dočekala uz nekoliko starih problema koji muče ovdašnju omladinu. Nedostatak posla, apolitičnost i želja da…

.

Korona i psiha: Ne tražiti krivca u pojedincu

Mladi su u sve većem fokusu kada je u pitanju kovid 19. U javnosti se često pominju kao uzrok sve…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo