...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

"Razlike" - prilika za iskorak iz tradicionalne umetnosti

19.06.2017.

Projekat "Razlike" novosadske Akademije umetnosti pruža mogućnost studentima, asistentima i profesorima likovnog, muzičkog i dramskog departmana da izađu iz svojih primarnih umetničkih oblasti, da rade zajedno i da prođu kroz ceo proces izrade umetničkog dela na način kako se to radi u okvirima savremene produkcije. Kako izgledaju umetnička dela nastala u "Razlikama" može se videti na izložbi u "Fabrici" novosadskog Studentskog kulturnog centra do srede 21. juna.

.

Kroz "Razlike" studenti i profesori susreću se s umetničkom praksom s kojom se ne susreću u redovnoj nastavi na svojim departmanima, koja je definisana studijskim programima. Pokretač ovog projekta profesor Goran Despotovski kaže da se u "Razlikama" ideje ostvaruju na način koji je specifičan za savremenu umetničku produkciju, a cilj "Razlika" je da se upravo takva produkcija podstakne.

"To nisu određeni zadaci koje student treba da ostvari, zadovolji i dobije pozitivnu ocenu, već se ovde radi o jednoj potpuno liberalnoj, otvorenoj situaciji. Projekat 'Razlike' ima osnovni i primarni cilj da pokaže studentima koliko je ulaganje u umetnost važno, znači taj produkcijski deo je veoma bitan. Mi želimo upravo time da ih stavimo u realnost kada je u pitanju savremena umetnička scena i da ima pokažemo umetničku praksu u kojoj nema cinculiranja kada je art u pitanju, nema kompromisa, odnosno na neki način ih uvek ima, ali istražujemo u kom smislu treba da ih ima ili nema", kaže on.

razlike5 jpg

Za učešće u projektu nema konkursa, važne su želja i ideja. Nakon prijavljivanja zajedničkim radom, konsultacijama i sugestijama profesori i studenti ideje istražuju i razvijaju dok se ne dođe do najboljeg načina za njihovo ostvarivanje. Upravo ova interakcija i zajednički rad višestruko su korisni za sve učesnike. Jedna od njih je i studentkinja završne godine slikarstva Jovana Čajović.

"Uvek je dragocen taj dijalog, ta razmena ideja, zato što s jedne strane profesori, spram svog iskustva, gledaju to iz jednog ugla, a mi iz nekog našeg. Zapravo mi suštinu, sam koren naše ideje uvek zadržimo, a profesori dodaju neke izmene na koje mi zapravo zaboravimo, a koje su bitne da zaokruže ceo rad. Oni su tu da procene kvalitet rada i da nas usmere", objašnjava ona.

razlike3 jpg

U sklopu "Razlika" studenti slikarstva mogu se baviti, recimo, muzičkim projektima, studenti dramskih umetnosti  slikarstvom, a studenti muzičkog departmana performansom. Granice između umetničkih oblasti brišu se, učesnicima se daje sloboda kombinovanja umetničkih tehnika i alata i ta mogućnost  jedan je od ključnih motiva za učešće. To potvrđuje Marko Tošić, apsolvent na master studijama slikarstva.

"Tokom studija slikarstva rešavamo slikarske probleme i to je još uvek, čak i na ovoj likovnoj akademiji koja je među savremenijima u Srbiji, više rad tradicionalnog tipa. Sada nove generacije pokušavaju da izlaze iz tih nekih zatvorenih okvira, a ova izložba jedinstvena je prilika za studente da izraze svoju kreativnost i inovativnost", kaže Marko.

razlike4 jpg

Sa njim je saglasna i Jovana.

"Zapravo uvek imamo prilike da izlažemo radove koje radimo na slikarstvu jer se tako se najviše razvijamo i imamo najveći broj takvih radova. Ali, s druge strane, imamo neke ideje koje su u nekom drugom mediju, recimo instalaciju ili performans i to nemamo priliku da izložimo. Mislim da je ovo fantastična priika da upravo to pokažemo drugim ljudima", dodaje Jovana.

Projekat "Razlike" teži da istakne, ali i pomiri razlike, podstiče iskorak iz okvira klasičnih medija, zanemaruje krutu akademsku podelu umetničkih disciplina i promoviše interdisciplinarnost i eksperimentisanje u umetnosti. Kako kaže profesor Despotovski, nekada su te razlike suptilne, unutrašnje razlike koje se javljaju u samom umetniku, a nekada su očigledne, društveno ili politički angažovane.

"O čemu se tu radi? Razlike u umetnosti uvek postoje, šta god se desilo, kada eksperimentišete sami sa sobom dešava se razlika i ona u tom smislu može biti potpuno sakrivena, minimalistička za nekog autora koji je prikazuje, a opet u drugom smislu ona može biti društveno odgovorna, aktivna, društveno-politička, svima nama prepoznatljiva. To zavisi od toga kako studenti razmišljaju, a na taj deo mišljenja ja najmanje želim da utičem", kaže on.

razlike1 jpg

Tokom proteklih 12 godina, koliko "Razlike" postoje, realizovano je 20 izložbi koje su zapažene van granica naše države. Međutim, pitanje budžeta uvek je najslabija, a najvažnija karika jer se finansiraju preko gradskih i pokrajinskih konkursa za savremeno stvaralaštvo. Profesor Despotovski kaže da na konkursima prolazi više folklora, zabave i svega ostalog nego savremenog stvaralaštva, te napominje da je to nedopustivo, naročito u kontekstu Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. godine. Kako zaključuje, pre svega treba uložiti u savremenu produkciju jer šta vrede galerije, ako u njima nema šta da se izloži. 

Fotografije s otvaranja izložbe pogledajte na ovom linku, a audio prilog poslušajte u plejeru:

Jovana Zdjelarević

Foto: Goran Despotovski

 

Možda te još zanima:

.

U čemu se razlikuju zaposleni i frilens programeri?

Bavljenje programiranjem u Srbiji je u sve većoj ekspanziji. Pored "redovno" zaposlenog programera, ne tako nova pojava je frilens programer,…

.

Goran Despotovski: Odvojiti zabavu od kulture

Profesor likovnog departmana Akdamije umetnosti u Novom Sadu, Goran Depotovski, jedan je od pokretača ideje zajedničkog projekta studenata i profesora…

.

Izložba: Razlike 2015

Završna izložba studenata i profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu održaće se u Studentskom kulturnom centru Fabrika 25. juna.

.

Da li smo u mreži ako smo na mreži?

Ubrzani tehnološki razvoj uslovio je niz pogodnosti koje koristimo na ličnom i poslovnom planu. Danas, u par sekundi možete saznati…

.

Nedeljni vodič od 6. do 12. novembra

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, za svakog po nešto.

.

Mlad čovek treba da prihvati sebe i bude svoj

Retko se mladim umetnicima pruža prilika da predstave svoje stvaralaštvo u obliku kojem žele i produkcijskim normama koje su neophodne.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo