...
TRENUTNO10:45 - 11:00Prava stvar

Društvo / Obrazovanje

Radni dan programera: stres i zahtevni klijenti

03.03.2016.

Oni ne čekaju na posao, prosek plate im je daleko viši od ostalih zanimanja u Srbiji, a mogu i da računaju na bonuse za praznike. Tretiraju ih kao u evropskim firmama. Sada vam je već jasno da je reč o programerima.

.

IT industrija u Srbiji, a naročito u Novom Sadu ne prestaje da se širi i u ovom momentu je reč do pet hiljada zaposlenih, a mesta ima još. Zahvaljujući tome, i ove godine je najavljena velika gužva među srednjoškolcima koji žele da upišu IT smerove na Fakultetu tehičkih nauka. Ono što je dobra vest jeste da su u Novom Sadu juniori (početnici) najplaćeniji u zemlji i prosečna plata im iznosi 917 evra, potvrđuju analize Startit portala. Istraživali smo kako zaista izgleda posao programera i kako danas izgleda dinamika njihovog posla.

Posao snova kako bi ga mnogi van IT industrije opisali, ne sastoji se samo iz kliznog radnog vremena, plaćenih team buildinga, prazničnih bonusa i visokih plata. Programere koje smo uhvatili u pauzama ispisivanja kodova ispričali su nam kako zapravo izgleda njihov radni dan i da zbog brojnih obaveza nije ni čudo što ih podstiču bonusima i putovanjima. Većina njih kaže da neprekidno postoji pritisak da se ostane u toku sa promenama koje se stalno dešavaju u ovoj industriji, potom neprekidno učenje i strpljivi razgovori sa zahtevnim klijentima.

To nam je potvrdio i Igor Dostanić koji tek nešto više od godinu dana radi u Execomu. Prema njegovim rečima, prednosti ovog posla prate i neka odricanja.

"Ceo život i stalno mora da se uči. Nema onog momenta da posle fakulteta stanete sa učenjem. Moraju se pratiti trendovi nove paradigme, koncepti. Moraš biti u koraku sa tim. To opet zahteva odricanje i gubitak slobodnog vremena" , bio je iskren Igor.

execom jpg

Predavanja u Execomu, učenja nikada dosta 

Kao neko ko je skoro počeo da radi, kaže da za sada odoleva izazovima i da nema poteškoća.

"Radim na projektu sa kolegama koji su tu već godinama, pa i ne dobijam neke preteške zadatke. Za sada mi ne pada teško ni razgovor sa klijentima, mada verujem da će to sve biti izazov u budućnosti", rekao je Igor.

Sa druge strane, kao olakšavajuću okolnost Igor vidi stalno menjanje projekata. Nove klijente, nove sfera rada i nove kolege vidi kao stalno menjanje firme, zbog čega mu ne može biti dosadno.

"Posao je tri u jedan – izazovan, dinamičan i kreativan. Pre upisa na na fakultet predznanje nije potrebno, jer se tamo kreće bukvalno od nule", poručio je Igor srednjoškolcima.

Sa njim se slaže i developer u firmi Levi9 Nikola Mirkov, koji kaže da mu je najveće zadovoljstvo u poslu kada izdejstvuje nešto kreativne slobode.

"Najveće zadovoljstvo imam kada komponente projekta mogu da raspoređujem kako ja želim, naravno ta sloboda mora biti kompromis u skladu sa projektom i timom sa kojim se radi", objašnjava Nikola.

"Dobar programer mora biti kreativan, mora razumeti sisteme i pristup sistemima", naglašava ovaj developer koji kaže da programiranje daje i moć budući da se oživljavaju potencijali tehnologije.  

Dodatan i prekovremenan rad nije uvek prisutan i zavisi od želje developera koji imaju klizno vreme za svoj rad. Nikola potvrđuje i da u Leviju nema pritiska na programere. Ipak skreće pažnju da se klijenti moraju posebno paziti.

levi9 jpg

Radna atmosfera u Levi9

Prema Startitovom istraživanju developeri najčešće radna mesta menjaju zbog potrebe za sticanjem novih znanja i iskustva.

Znanje i iskustvo nisu jedino važni programerima, tu je i sreća na radnom mestu ali i zdrav život, odnosno zdrava atmosfera i komunikacija među kolegama. Iz firme Vega IT nam kažu da svoje zaposlene podstiču da kodiraju, ali i da vežbaju u oblližnjoj teretani. 

U pauzama napornog kodiranja i komunikacije sa klijentima, softvare developer iz ove firme Saša Novaković inače ponosan nosilac titule "Cheaf happines officer" (CHO) ispričao je kako izgleda njegov dan i šta je potrebno za dostizanje dobrog raspoloženja među kolegama.

"Moj dan počinje sa kafom i mejlovima. Odgovoriš klijentima da ćeš im rešiti probleme. Ako je neko hitno rešava se prvo to. Klijenti su jako teški. Ima ih svakakvih i sa njima treba umeti jer svako od njih zahteva da to juče bude gotovo".

sasavega jpg

Saša na svom radnom mestu

Saša je imao inicijativu da baš zbog toga olakša radni dan kolegama i reši ih stresa.

"To su neke sitnice, ali će recimo ulepšati zaposlenima dan. To može biti doručak na poslu, koji će dočekati zaposlene. Potom, neke stvari koje bi animirale zaposlene kao što su skečevi preko skajpa, sklekovi iz zezanja. Sada smo uveli to da projekte pokrećemo unutar firme gde se sami zaposleni javljaju i rade na svojim karijerama", ispričao je Saša.

Više o iskustvima programera i uslovima koje ove firme nude, ali i to zašto bi možda trebalo da počnete praksu baš kod njih čim upišete fakultet, možete saznati na sajmu poslovnih mogućnosti i stručnih praksi KONTEH na Fakultetu tehničkih nauka 16. i 17. marta.

 

Nataša Šaru (natasasaru@gmail.com)

 

Možda te još zanima:

.

Ostajemo bez ad blokera?

Ad bloker je jedna od najkorisnijih stvari na pretraživačima, s obzirom na to da nam pomaže da se rešimo dosadnih…

.

Jedna video igra na dan

Modernim ljubiteljima video igara sve je teže da izdvoje više vremena za ovu aktivnost, pa se zbog toga odlučuju na igre koje…

.

Novi Microsoft Clippy

Ako se sećate one male spajalice koja vam je pomagala pri korišćenju Microsoft Office-a onda vašoj sreći neće biti kraja.…

.

Besplatne radionice o mrežnim sistemima

Besplatne radionice o mrežnim sistemima za studente informacionih tehnologija i developere organizuje Execom! Učesnici će tokom tri meseca naučiti šta…

.

Susret programera i developera u Novom Sadu

Kompanija Mainstream u subotu 26. septembra u prostorijama Heineken pivare u Novom Sadu organizovace drugi "mDay", događaj namenjen web developerima…

.

Prijavite se za programerski hakaton

Studentsko takmičenje u programiranju, 5 dana na Javi, počinje sledećeg utorka (24. novembra) i održava se onlajn. Studenti će imati…

  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo