.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Obrazovanje

Protiv treme za javni nastup

28.02.2015.

   Ako zbog treme imate poteškoće sa javnim nastupanjem, radionica "Trema i javni nastup" je jedno od rešenja kako da prevaziđete ovaj problem. Ove subote Centar za kognitivni razvoj ArsAndrea je u ponudi imao upravo ovu radionicu koju je predvodio diplomirani psiholog Aleksandar Jakovljević.

.

   Kako je mladi psiholog objasnio, trema je jedan od oblika anksioznosti, a javni nastup ne podrazumeva samo pričanje pred većim brojem ljudi, već i rad u manjoj grupi.

   "Anksioznost bilo koje vrste se najbolje rešava izlaganjem. Na primer, kod muzičara se preporučuje da što više nastupaju jer će se na takav način navići na te situacije i steći će veštine. Osim izlaganja, važna je priprema - da osobe sebi unapred ne prave negativan ishod, već da se fokusiraju na sam zadatak", objašnjava Jakovljević.

   Najčešće imamo tremu usled iracionalnog uverenja da treba svima da se dopadnemo. Tada se više fokusiramo na to kako će nas neko doživeti nego kako ćemo uraditi posao zbog kojeg smo tu gde smo. 

   "Potrebna je i priprema teksta, kao i fizička priprema. To se preporučuje pre nastupa, a kada prođe, potrebno je napraviti analizu nastupa", ovo su neki od saveta koje nudi Aleksandar.

   Centar za kognitivni razvoj ArsAndrea skoro svake nedelje u ponudi ima zanimljive radionice. Kako biste uvek bili u toku, pratite obaveštenja na njihovoj zvaničnoj fejsbuk stranici. Učešće na ovakvim radionicama je 800 dinara i broj mesta je ograničen. Sledeće subote će se održati radionica o kontroli besa koju će voditi diplomirani psiholog Vuk Kockar. Rezervišite učešće na vreme kako ne biste propustili radionicu i, recimo, bili besni.

Lea Radlovački

.
Nije nepoznanica da kreativni mladi ljudi odustaju od svojih ideja zato što ne mogu da pronađu osobu ili organizaciju koja bi u…
.
Svake godine Fakultet tehničkih nauka (FTN) upiše oko 3.000 studenata na 90 studijskih programa. Katarina Ćoćić je ove godine…
.
U Novom Sadu nedavno je održana prva IT konferencija "VE:Conf From 0 to 1" u kojoj je učestvovalo dve stotine studenata i stručnjaka…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?