.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Društvo / Obrazovanje

Protiv treme za javni nastup

28.02.2015.

   Ako zbog treme imate poteškoće sa javnim nastupanjem, radionica "Trema i javni nastup" je jedno od rešenja kako da prevaziđete ovaj problem. Ove subote Centar za kognitivni razvoj ArsAndrea je u ponudi imao upravo ovu radionicu koju je predvodio diplomirani psiholog Aleksandar Jakovljević.

.

   Kako je mladi psiholog objasnio, trema je jedan od oblika anksioznosti, a javni nastup ne podrazumeva samo pričanje pred većim brojem ljudi, već i rad u manjoj grupi.

   "Anksioznost bilo koje vrste se najbolje rešava izlaganjem. Na primer, kod muzičara se preporučuje da što više nastupaju jer će se na takav način navići na te situacije i steći će veštine. Osim izlaganja, važna je priprema - da osobe sebi unapred ne prave negativan ishod, već da se fokusiraju na sam zadatak", objašnjava Jakovljević.

   Najčešće imamo tremu usled iracionalnog uverenja da treba svima da se dopadnemo. Tada se više fokusiramo na to kako će nas neko doživeti nego kako ćemo uraditi posao zbog kojeg smo tu gde smo. 

   "Potrebna je i priprema teksta, kao i fizička priprema. To se preporučuje pre nastupa, a kada prođe, potrebno je napraviti analizu nastupa", ovo su neki od saveta koje nudi Aleksandar.

   Centar za kognitivni razvoj ArsAndrea skoro svake nedelje u ponudi ima zanimljive radionice. Kako biste uvek bili u toku, pratite obaveštenja na njihovoj zvaničnoj fejsbuk stranici. Učešće na ovakvim radionicama je 800 dinara i broj mesta je ograničen. Sledeće subote će se održati radionica o kontroli besa koju će voditi diplomirani psiholog Vuk Kockar. Rezervišite učešće na vreme kako ne biste propustili radionicu i, recimo, bili besni.

Lea Radlovački

.
Ako ste se ikada zapitali kako izgleda spoj umetnosti, nauke i muzike odgovor na to ima Borko Basarić. On je zajedno sa ilustratorkom…
.
Kucanje u drvo da ne čuje zlo, crven končić oko ruke protiv uroka, šipčenje okolnim ulicama zbog crnih mačaka i apsolutno izbegavanje…
.
Novosadski ogranak Erazmus studentske mreže pozvao je sve aktivne studente da se priključe ovoj organizaciji kao volonteri i iskoriste…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?