...
TRENUTNO17:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Protiv treme za javni nastup

28.02.2015.

   Ako zbog treme imate poteškoće sa javnim nastupanjem, radionica "Trema i javni nastup" je jedno od rešenja kako da prevaziđete ovaj problem. Ove subote Centar za kognitivni razvoj ArsAndrea je u ponudi imao upravo ovu radionicu koju je predvodio diplomirani psiholog Aleksandar Jakovljević.

.

   Kako je mladi psiholog objasnio, trema je jedan od oblika anksioznosti, a javni nastup ne podrazumeva samo pričanje pred većim brojem ljudi, već i rad u manjoj grupi.

   "Anksioznost bilo koje vrste se najbolje rešava izlaganjem. Na primer, kod muzičara se preporučuje da što više nastupaju jer će se na takav način navići na te situacije i steći će veštine. Osim izlaganja, važna je priprema - da osobe sebi unapred ne prave negativan ishod, već da se fokusiraju na sam zadatak", objašnjava Jakovljević.

   Najčešće imamo tremu usled iracionalnog uverenja da treba svima da se dopadnemo. Tada se više fokusiramo na to kako će nas neko doživeti nego kako ćemo uraditi posao zbog kojeg smo tu gde smo. 

   "Potrebna je i priprema teksta, kao i fizička priprema. To se preporučuje pre nastupa, a kada prođe, potrebno je napraviti analizu nastupa", ovo su neki od saveta koje nudi Aleksandar.

   Centar za kognitivni razvoj ArsAndrea skoro svake nedelje u ponudi ima zanimljive radionice. Kako biste uvek bili u toku, pratite obaveštenja na njihovoj zvaničnoj fejsbuk stranici. Učešće na ovakvim radionicama je 800 dinara i broj mesta je ograničen. Sledeće subote će se održati radionica o kontroli besa koju će voditi diplomirani psiholog Vuk Kockar. Rezervišite učešće na vreme kako ne biste propustili radionicu i, recimo, bili besni.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Uznemirujuće pun mesec

Novosadska spisateljica Vitomirka Trebovac pre nekoliko dana objavila je treću zbirku pesama, za izdavačku kuću Lom. Nakon zbirke "Plavo u…

.

Neizvesna budućnost Crne kuće

Omladinski centar CK13 se u poslednje vreme suočio sa nesuglasicama između članova tog udruženja, koje su veoma brzo stigle i…

.

Saopštenje povodom napada na zgradu RTV

Zgrada Radio-televizije Vojvodine juče je bila predmet vandalskog i rušilačkog napada. U vreme kada ovaj Javni medijski servis daje značajan…

.

Remi: U redu je da kažeš "nisam dobro"

Vreme pandemije je nešto na šta ne možemo da utičemo, ali nas to ne sprečava da se izrazimo, budemo kreativni…

.

Bioskopi pred kolapsom

Bioskopi su prva kapitalna ekonomska žrtva koronavirusa u okviru filmske industrije. Snimanje filmova je delimično prekinuto, snima se samo ono…

.

Glumcu je teško bez kontakta s publikom

Kada se na Akademiji umetnosti u Novom Sadu upoznao sa lutkarstvom, vrlo brzo se pronašao u tome. Sada radi u…

  • 16:10 Gost O radija
  • 16:40 O tome se priča
  • 17:00 Music Mix by Bea

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo