...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Pripremna nastava za faks od 40 do 100 evra

03.03.2015.

   Mart je stigao, a do prijemnih ispita ima nešto više od tri meseca. Fakulteti se već od decembra spremaju za nove studente, kada počinje raspitivanje srednjoškolaca. Oni koji su propustili Sajam obrazovanja gde bi dobili sve neophodne informacije, i o samoj pripremi za prijemne, uvek mogu pozvati fakultete i informisati se o svemu u vezi sa prijemnim ispitima.

.

   Na trenutno najpopularnijem fakultetu, Fakultetu tehničkih nauka, Marketing tim je spremio sve adekvatne informacije, a u toku je i priprema za prijemne ispite iz matematike i predmete za smer arhitektura. Predstavnica Marketing tima FTN-a Tijana Pokrajac kaže da je interesovanje za same pripreme veliko, i da budući studenti dolaze najčešće zbog priprema za prijemni test iz arhitekture.

    “Pripremna nastava na arhitekturi se organizuju za predmete prostorna kompozicija i slobodnoručno crtanje. Oni su zamišljeni kao jednomesečni moduli pa kandidati mogu da se prijave svake prve subote u mesecu. Takođe, organizuje se i priprema iz scenske arhitekture, tehnike i dizajna. Sve te informacije se mogu pronaći na sajtu fakulteta ili na Fejsbuku”, rekla je Pokrajac za Oradio.

   Kada je reč o pripremama iz matematike koja je u sklopu prijemnog za više smerova, ona se održava tokom 40 časova, svake subote. Ovog vikenda počinje drugi termin, te svi kandidati koji su zainteresovani mogu da dođu tačno u podne. U junu će biti organizovani i ubrzani časovi, kažu na FTN-u. Časovi pripreme iz matematike koštaju 12.500 dinara, dok je cena priprema za arhitekturu 4.500 dinara po predmetu. Detaljnije informacije odlično organizovani FTN daje i preko Fejsbuk grupe – Biću student FTN 2015.

    Pored FTN-a, i većina ostalih fakulteta naplaćuje ove pripreme. Slična je situacija i na Filozofskom fakultetu, gde se održavaju pripreme za upis na psihologiju, koji je ujedno i najpopularniji smer na ovom fakultetu. Sekretarka Odseka za psihologiju zadužena za davanje informacija budućim studentima Jasna Milošević, kaže da su ove pripreme korisne pre svega za one koji žele da ponove gradivo iz psihologije potrebno za prijemni.

   “Mi smo veoma fleksibilno osmislili ove pripreme i maturanti mogu da se opredele za četiri različita dana i dva različita termina, u okviru kojih će prelaziti pojmove iz psihologije i, u suštini, ponavljaće gradivo iz srednje škole”, kazala je Milošević.

   Zainteresovani maturanti se za ove pripreme mogu javiti putem mejla psiholog@ff.uns.ac.rs, gde će i dobiti sve informacije potrebne za plaćanje ovih priprema. One koštaju 6.000 dinara za četiri termina.

   Sa druge strane, na Prirodno matematičkom fakultetu časovi priprema su oduvek bili besplatni, a kako PR ovog fakulteta Saša Rakić kaže, one će i ostati besplatne. Iako su časovi počeli još u decembru, zainteresovani studenti se mogu uvek javiti profesorima na fakultetu i saznaju sve što ih zanima.

   Pored toga što se organizuju pripreme na fakultetima, na društvenim mrežama se mogu pronaći i grupe sa aktuelnim informacijama ali i studenti sa svojim vrednim iskustvom. Iskustvo drugih, dobra procena težine ispita i vredno učenje sigurna su formula za upad na budžet.

 Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

Prijemni ispiti na novosadskom univerzitetu krajem juna i početkom jula

Prijava kandidata u prvom upisnom roku za osnovne i integrisane studije biće 24, 25. i 26. juna, dok će prijemni…

.

Moguće odlaganje prijemnih ispita na fakultete

Zbog vanredne situacije maturanti još uvek ne znaju termine u kojima će polagati prijemne ispite za fakultete, koji se svake…

.

Pripreme za studije žurnalistike

Forum studenata novinarstva Evrope - FEJS Srbija organizuje besplatne pripreme za prijemni ispit za studije žurnalistike u Novom Sadu. Pripreme…

.

Poslednji korak pre samostalnog života

Nakon završenih prijava za prijemne ispite na fakultetima, ove godine na Filozofskom fakultetu najveća zainteresovanost bila je za smer psihologije,…

.

Fakulteti nude zanimljive programe, interesovanje veliko

Većina maturanata počela je sa pripremama za prijemni ispit za fakultet. Oni koji su još neodlučni ili oni kojima su…

.

Nedelja otvorenih vrata Akademije umetnosti

Akademija umetnosti u Novom Sadu od 27. februara do 3. marta organizuje manifestaciju pod nazivom "Nedelja otvorenih vrata" u sva…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo