.
Trenutno
Music mix
Društvo / Obrazovanje

Prema LAP-u novi Omladinski centar

19.02.2015.

   Javna rasprava o Nacrtu Lokalnog akcionog plana za mlade Grada Novog Sada za naredne četiri godine trajaće do 23. februara. Knjigu Lokalnog akcionog plana (LAP) možete naći na sajtu sio.novisad.rs.

.

   Lokalni akcioni plan politike za mlade Grada Novog Sada je dokument koji donosi Skupština Grada Novog Sada, a kojim se uređuje obrazovanje mladih, zapošljavanje, zdravlje, kultura i slobodno vreme, volonterski rad i aktivizam, bezbednost, informisanje, zaštita životne sredine i održiv razvoj te socijalna politika prema mladima.

   U oblasti zapošljavanja predviđeno je da se podižu kapaciteti znanja, informisanost i svest mladih o tome kako mogu sami da doprinesu svom zapošljavanju ili samozapošljavanju.

   - Prepoznali smo da u privredi postoje ljudi koji su spremni da na razne načine pomognu nezaposlenim mladima – savetovanjem, mentorstvom, nekad čak i finansijski ili praksom u njihovim firmama koji će im kasnije otvoriti neka vrata, tako da mislimo da bi trebalo više da se podstiče ta vrsta saradnje, rekla je Jelena Vukičević, saradnica članice komisije za zapošljavanje.

   - Javna rasprava treba duže da traje, kako bismo radili na promociji kod mladih, zainteresovali ih da dođu i daju svoj komentar. Mi iz različitih udruženja znamo o čemu se radi, a oni kojih se LAP zaista tiče, njegovi direktni korisnici, nisu na pravi način dobili priliku da kažu šta misle, rekao je Damir Bojić iz Udruženja mladih za društveni aktivizam i dodao da je sa prošlim akcionim planom bio problem u primeni, a da je sada više urađeno da plan bude delotvoran i praktičan.

   Član komisije za bezbednost mladih Marko Trifković kaže da je u novom nacrtu ostalo isto ono što je u skladu sa nacionalnom strategijom, a to su problemi kriminala, nasilja i saobraćajnih nezgoda.

   - To je jedini Lokalni akcioni plan koji je prepoznao nove bezbednosne izazove, a to su požari i opasnosti na javnom mestu i poplave, pa bi se trebalo baviti kriznim menadžmentom. Dali smo kao preporuku da se više pažnje posveti prigradskim i praktičnim aktivnostima i naročito da se bave socijalnim veštinama, dodao je Trifković.

   Najavljeno je i osnivanje gradskog Omladinskog centra, preko kog će biti izdvojena posebna suma novca za velike projekte od milion dinara, kaže član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar. To bi bio centar koji će pored prostora gde će mladi moći da sprovode određene aktivnosti, biti i savetodavni centar sa informacijama o sprovođenju programa, konkurisanju sa projektima i slično.

   - Ostalo je da vidimo kako će se centar organizovati. Mogao bi da bude institucija poput Turističke organizacije grada, ali mislim da je mnogo bolje da to bude projektno angažovana organizacija, odnosno da se osnuje kao kuća mladih, gde će organizacije koje ostvaruju određene aspekte LAP-a moći da sprovode deo aktivnosti, a mladi koji nisu formalno organizovati moći da predstave svoje ideje za ostvarivanje projekata, rekao je Svilar.

   Knjigu LAP-a možete naći i na sajtu novisad.rs, a svoje predloge i sugestije možete poslati na lapns2015 [at] gmail.com.

Jasna Žugić

.
Probna vozačka dozvola moći će da traje i do četiri godine, kaže pravilnik novog Zakona o bezbednosti saobraćaja. Ovo je jedna…
.
Sve više studenata u Srbiji ima želju da studira ili svoje veštine unapredi u inostranstvu, ali studenti, uglavnom, nisu dovoljno…
.
Još jedan On the record festival je iza nas. Nakon višednevnih tribina, radionica i dodela nagrada za najbolje studentske radove,…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?