...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Povratak obavezama neće biti lak

13.05.2020.

Bliži se dan kada će studenti konačno moći da se vrate u domove i na fakulete, koji su sa uvođenjem vanrednog stanja prestali da rade. U predhodna skoro dva meseca, akademci su morali da se priviknu na novu realnost. Amfiteatre su zamenile internet platforme, a zbog zatvaranja studentskih domova mnogi su morali da se vrate u rodne gradove ili potraže neki privremeni smeštaj.

.

Već krajem maja studente očekuje povratak obavezama - neki fakulteti već tada planiraju ispitne rokove, dok će drugi prvo organizovati nadoknadu praktične nastave. Studentkinja Filozofskog fakulteta Anja Gak smatra da je najveći problem u tome što su se studenti odvikli od učenja.

"Na Filozofskom su zaista uveli mnogo rokova. Mi inače nemamo julski rok, ali je to sada uvedeno. Tu je i nadoknada aprilskog, koja će biti krajem maja, a čeka nas i junski rok. U suštini imamo i vremena i rokova zaista se može položiti veći deo ispita. Problem je u tome što smo se tokom ove pauze potpuno odvikli od učenja i izgubili radne navike. Vodili smo se time da imamo vremena za sve i da će ovo da potraje. Niko nije mogao da nasluti kada će se vanredno stanje završti pa smo se oslobodili i relaksirali", kaže Anja i dodaje da će joj povratak u realnost punu obaveza biti teži nego što je očekivala.

zainteresovani studenti vire kroz prozor jpg

Čini se da je studentima završnih godina ili onima na master studijama malo lakše. Kako kaže studentkinja Nađa Jovanović, ona u ovom semestru nije imala predavanja, ali joj nedostaje grad u kome studira.

"Toliko mi je nedostajao spoljni svet i stvarni život, da čak sada i da imam predavanja i vežbe jedva bih čekala da se vratim, samo da imam utisak da se sve vratilo u normalu i da sam ponovo među ljudima. Što se tiče izolacije i boravka u rodnom gradu, on mi nije prijao, pošto volim gužvu i užurbanost. Zbog toga mi uopšte nije prijalo da dva meseca boravim u Valjevu gde smo svi bili zatvoreni", rekla je Nađa.

Jedna od onih koji su se vratili u rodno mesto je i Anja Lalović, koja je ova dva meseca provela na selu. Njoj, sa druge strane, nije bilo toliko dosadno.

"Radila sam svašta kreativno na ovom 'odmoru' ali sam se na taj način potpuno odvikla od obaveza. Jesam čitala, jesam crtala, jesam se bavila svime, ali to nije bilo ništa obavezno, tako da će biti teško navići se na predavanja. Baš mi je prijao ovaj boravak kod kuće, osećala sam se kao da sam u osnovnoj školi, jer su sve drugarice iz osnovne opet bile ovde", kaže Anja.

autobuska2 jpg

Povratak u Novi Sad neće biti jednostavan...

Student Marko Apostolović smatra da je povratak iz rodnog grada u studentske domove i iznajmljene stanove upravo ono što će studentima najteže pasti.

"Proces povratka na fakultete će biti komplikovan, jer je većina studenata otišla. Sa druge strane, posle dva meseca, verovatno su se svi već navikli na rad preko interneta", smatra Marko i dodaje da studente ništa nije sprečavalo da uče tokom vanrednog stanja, jer je vremena bilo sasvim dovoljno.

Ipak, tu su i oni poput Aleksandra Rajčića koga nastavak akademske godine uopšte ne zabrinjava.

"Što se tiče povratka na fakultete, ne znam kako će to funkcionisati, niti se previše interesujem. Kada sa najviše instance jave da treba da se vratimo, mislim da će se svi vratiti bez pogovora. Studente, kada se radi o spremanju ispita, mogu da podelim na dve grupe - one kojima je studiranje išlo i pre korone i koji su učili i spremali sve te ispite i koji će to lagano položiti, a drugoj grupi pripadam ja i to su studenti kojima je sve uvek isto", objašnjava Aleksandar.

Povratak studenata na fakultet neće biti tako jednostavan jer će morati da poštuju sve preventivne mere koje odrede državni organi. Te mere podrazumevaju nošenje maski i rukavica, ali i ograničenja u broju ljudi koji mogu boraviti u jednoj zatvorenoj prostoriji. To će značiti i nov način organizacije ispita ili labaratorijskih vežbi, na koji će studenti morati da se naviknu.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Učenje teže posle korone

Ispitni rokovi uveliko su počeli. Međutim, posle dva meseca pauze, studentima nije lako da se ponovo vrate svojim rutinama i…

.

Strah od povratka postoji

Polako vraćanje u normalu znači i fakultetske obaveze za studente tokom junskog ispitnog roka. Studenti koji su iz Bosne i…

.

Deo studenata traži da se preispita odluka o pokretanju nastave

Proces ponovnog otvaranja fakulteta je u toku, međutim, pojedini studenti su izrazili nezadovoljstvo načinom na koji se ova odluka sprovodi.…

.

Od 15. maja studenti mogu da se vrate u domove

Novosadski studenti koji imaju potrebu da se vrate u dom treba da dostave potvrdu sa svog fakulteta Službi smeštaja Studentskog…

.

Važan je provod, o riziku se ne razmišlja

Gotovo celu Srbiju obišle su fotografije novosadskog keja punog smeća. Veče uoči ukidanja vanrednog stanja, na ovom mestu mogla se…

.

Sazrevanje na koncertima

Uvek postoji vreme za pravi rokenrol. Taman kada su objavljene sve domaće i regionalne liste najboljih albuma u prošloj godini,…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo