...
TRENUTNO06:00 - 12:00Music mix by Marko

Društvo / Obrazovanje

Povratak obavezama neće biti lak

13.05.2020.

Bliži se dan kada će studenti konačno moći da se vrate u domove i na fakulete, koji su sa uvođenjem vanrednog stanja prestali da rade. U predhodna skoro dva meseca, akademci su morali da se priviknu na novu realnost. Amfiteatre su zamenile internet platforme, a zbog zatvaranja studentskih domova mnogi su morali da se vrate u rodne gradove ili potraže neki privremeni smeštaj.

.

Već krajem maja studente očekuje povratak obavezama - neki fakulteti već tada planiraju ispitne rokove, dok će drugi prvo organizovati nadoknadu praktične nastave. Studentkinja Filozofskog fakulteta Anja Gak smatra da je najveći problem u tome što su se studenti odvikli od učenja.

"Na Filozofskom su zaista uveli mnogo rokova. Mi inače nemamo julski rok, ali je to sada uvedeno. Tu je i nadoknada aprilskog, koja će biti krajem maja, a čeka nas i junski rok. U suštini imamo i vremena i rokova zaista se može položiti veći deo ispita. Problem je u tome što smo se tokom ove pauze potpuno odvikli od učenja i izgubili radne navike. Vodili smo se time da imamo vremena za sve i da će ovo da potraje. Niko nije mogao da nasluti kada će se vanredno stanje završti pa smo se oslobodili i relaksirali", kaže Anja i dodaje da će joj povratak u realnost punu obaveza biti teži nego što je očekivala.

zainteresovani studenti vire kroz prozor jpg

Čini se da je studentima završnih godina ili onima na master studijama malo lakše. Kako kaže studentkinja Nađa Jovanović, ona u ovom semestru nije imala predavanja, ali joj nedostaje grad u kome studira.

"Toliko mi je nedostajao spoljni svet i stvarni život, da čak sada i da imam predavanja i vežbe jedva bih čekala da se vratim, samo da imam utisak da se sve vratilo u normalu i da sam ponovo među ljudima. Što se tiče izolacije i boravka u rodnom gradu, on mi nije prijao, pošto volim gužvu i užurbanost. Zbog toga mi uopšte nije prijalo da dva meseca boravim u Valjevu gde smo svi bili zatvoreni", rekla je Nađa.

Jedna od onih koji su se vratili u rodno mesto je i Anja Lalović, koja je ova dva meseca provela na selu. Njoj, sa druge strane, nije bilo toliko dosadno.

"Radila sam svašta kreativno na ovom 'odmoru' ali sam se na taj način potpuno odvikla od obaveza. Jesam čitala, jesam crtala, jesam se bavila svime, ali to nije bilo ništa obavezno, tako da će biti teško navići se na predavanja. Baš mi je prijao ovaj boravak kod kuće, osećala sam se kao da sam u osnovnoj školi, jer su sve drugarice iz osnovne opet bile ovde", kaže Anja.

autobuska2 jpg

Povratak u Novi Sad neće biti jednostavan...

Student Marko Apostolović smatra da je povratak iz rodnog grada u studentske domove i iznajmljene stanove upravo ono što će studentima najteže pasti.

"Proces povratka na fakultete će biti komplikovan, jer je većina studenata otišla. Sa druge strane, posle dva meseca, verovatno su se svi već navikli na rad preko interneta", smatra Marko i dodaje da studente ništa nije sprečavalo da uče tokom vanrednog stanja, jer je vremena bilo sasvim dovoljno.

Ipak, tu su i oni poput Aleksandra Rajčića koga nastavak akademske godine uopšte ne zabrinjava.

"Što se tiče povratka na fakultete, ne znam kako će to funkcionisati, niti se previše interesujem. Kada sa najviše instance jave da treba da se vratimo, mislim da će se svi vratiti bez pogovora. Studente, kada se radi o spremanju ispita, mogu da podelim na dve grupe - one kojima je studiranje išlo i pre korone i koji su učili i spremali sve te ispite i koji će to lagano položiti, a drugoj grupi pripadam ja i to su studenti kojima je sve uvek isto", objašnjava Aleksandar.

Povratak studenata na fakultet neće biti tako jednostavan jer će morati da poštuju sve preventivne mere koje odrede državni organi. Te mere podrazumevaju nošenje maski i rukavica, ali i ograničenja u broju ljudi koji mogu boraviti u jednoj zatvorenoj prostoriji. To će značiti i nov način organizacije ispita ili labaratorijskih vežbi, na koji će studenti morati da se naviknu.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Novosadski studenti traže da ostanu u domovima

Novosadski studenti traže da im se omogući da ostanu u domovima i da se ukine ekonomska cena za boravak u…

.

Studenti iz Novog Sada sinoć na ulicama, protest i danas

Studenti u Novom Sadu sinoć su izašli na ulice, u znaku solidarnosti sa beogradskim kolegama koji su protestovali posle najave da…

.

Akademska čestitost na testu

Usled nedostatka vemena, volje ili želje, studenti neretko pribegavaju kupovini seminarskih radova. To je primetno najviše sada, kada su ispitni…

.

Ništa gore od pokvarenog laptopa

Kod mnogih studenta laptopovi su zamenili listanje literature. Kako se u proteklih nekoliko meseci ceo proces studiranja preselilo na internet,…

.

U novosadskim domovima nema straha od korone

U novosadskim studentskim domovima nema prijavljenih slučajeva koronavirusa, izjavio je za Oradio zamenik direktora službe smeštaja Studentskog centra u Novom…

.

Vraćanje novca daleko da bi se čekalo

Novac velikog broja studenata ostao je zarobljen u turističkim agencijama, usled otkazivanja apsolventskih ekskurzija. Sada su se pojavile nove informacije…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 06:00 Music mix by Marko
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo