...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Majkić

Društvo / Obrazovanje

Pokrenuti biznis – hrabrost ili ludost?!

19.11.2019.

Marko Popić i Nikola Samardžija, studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, pokrenuli su firmu koja se bavi izradom mobilnih aplikacija za različite kompanije. Trenutno posluju sa nekoliko stranih firmi, ističu da već sada mogu lepo da žive od svog rada i da veoma uspešno usklađuju studiranje i posao.

.

Više o ovoj temi poslušajte u studentskoj emisiji Pokretač 


Čime se tačno bavi vaša firma?

Marko: Bavimo se razvojem mobilnih aplikacija, odnosno, razvijamo aplikacije za ajfone i android uređaje. Takođe, bavimo se nekim nativnim tehnologijama. Koristimo, u nekom stručnom slengu, tehnologije koje su bliže IOS-u, tj. ajfonima. Imamo odvojene timove koji rade posebno aplikacije za ajfone i posebno aplikacije za androide.

Sama ideja da započnete biznis je bila veoma hrabra. Šta ste sve morali da uložite kako biste pokrenuli to?

Marko: Prvenstveno vreme. Recimo, postojao je period kada sam ja obavljao dve prakse istovremeno i uz to imao ispitni rok. To je bio period koji oduzima zaista mnogo vremena, ali je bio i jedan od lepših u mom životu, jer sam osetio da napredujem. Takođe, moraš i da postaneš odgovoran za neke stvari.

Koliko je teško uskladiti studiranje, razvijanje firme i društveni život? Da li je moguće sve te stvari uklopiti, a da nijedna komponenta tvog života ne gubi?

Nikola: Smatram da je moguće. Uz organizaciju svog vremena možemo da ukombinujemo te stvari. Na jedan način dok radimo, družimo se. Opet, na drugi način, dok radimo, dobijamo neke nove veštine koje možemo da iskoristimo na fakultetu.

Kako izgleda taj vaš jedan radni dan u sklopu studiranja?

Marko: Ustaneš ujutru, napraviš kafu, malo radiš, onda odeš malo na fakultet, tamo stekneš neko novo iskustvo, ili primeniš ono što si naučio. Završiš fakultet, okupiš se sa ekipom sa kojom radiš, radite malo svi zajedno, posle odeš na trening i tako uklopiš sve stvari koje treba. Na kraju uveče, ako preostane vremena, izlaziš.

Nikola: Zaista može da bude dinamično. Svaki dan se razlikuje i zbog obaveza na fakultetu i zbog nekih drugih aktivnosti.

markoinikola jpg

Kako je reagovala vaša okolina? Da li ste dobili podršku od profesora?

Nikola: Dosta dugo profesori nisu znali da radimo, niti da imamo naš posao. U zadnje vreme gledamo da se oglasimo što više i da ostvarimo neke saradnje sa profesorima, u smislu prenošenja tog znanja i poboljšanja našeg posla.

Marko: Dosta profesora nam je u nekim momentima izlazilo u susret da neke obaveze možemo da završimo ranije. Svesni su da imamo posla i ne zahtevaju da sada moramo da "razvlačimo" neke projekte, jer naš fakultet je dosta koncipiran na projektima. Izašli su nam u susret da možemo te projekte da uradimo pre roka, kako bismo se posle posvetili poslu. Svesni su toga i svesni su kvaliteta i da smo te kvalitete stekli zapravo kroz posao. Tako da su to prednosti dok se studira i radi u isto vreme.

Koliko uspešno funkcioniše vaša firma? Znamo da ste na početku i da je za sve to rano. Ali koliko ste uspešno realizovali tu ideju?

Nikola: Tokom tog perioda, od kako smo krenuli, imali smo dosta i uspona i padova. Uvek smo gledali da nađemo najbolje rešenje. Smatram da je cilj našeg poslovanja da identifikujemo probleme, kako klijenta tako i ove interne, da ih rešimo i da na taj način napredujemo što više.

Koliko broji članova taj vaš tim?

Marko: Trenutno nas je šestoro, međutim, imamo spoljne saradnike i imamo dizajnera koji radi sa nama. Oni su tu kada su nam potrebne druge tehnologije, ili kada je potrebno da se usluga dizajna dostavi klijentu. U tim momentima nas ima više, ali osnovni tim je nas šestoro.

markopopic jpg

Koja je vaša poruka studentima koji imaju želju da pokrenu neki svoj biznis, ali se jednostavno plaše?

Nikola: Smatramo da je potrebno napraviti prvi korak i gledati da on bude manji. Mi smo napravili taj prvi korak tako što smo otišli na praksu i trudili se da od tada što više napredujemo i što više fokusiramo na konačni cilj.

Marko: Dodao bih još da su bitni i ljudi oko vas. Definitivno jedan od prvih koraka da pronađeš i pogledaš ljude oko sebe koji sigurno znaju nešto više nego ti i da pitaš kolege na fakultetu. To su definitivno saveti kako upoznati neke ljude i krenuti sa prvim korakom sa svojim poslom. Ono što bih još voleo da dodam jeste upravo to da, kada studiraš ne moraš da budeš samo student, jer prosto, kada radiš ono što studiraš, nećeš morati da učiš to što studiraš, jer ćeš imati praktično znanje koje ćeš moći da primeniš i na fakultetu.

Milijana Mićunović

fotografije: privatna arhiva

Možda te još zanima:

.

Kombinovana predavanja i obavezne maske na fakultetima

Odvijanje nastave na univerzitetima u Srbiji ove godine odvijaće se po tri predviđena modela. Prvi je klasična nastava, kao i…

.

Novosadski studenti traže da ostanu u domovima

Novosadski studenti traže da im se omogući da ostanu u domovima i da se ukine ekonomska cena za boravak u…

.

Studenti iz Novog Sada sinoć na ulicama, protest i danas

Studenti u Novom Sadu sinoć su izašli na ulice, u znaku solidarnosti sa beogradskim kolegama koji su protestovali posle najave da…

.

Akademska čestitost na testu

Usled nedostatka vemena, volje ili želje, studenti neretko pribegavaju kupovini seminarskih radova. To je primetno najviše sada, kada su ispitni…

.

Ništa gore od pokvarenog laptopa

Kod mnogih studenta laptopovi su zamenili listanje literature. Kako se u proteklih nekoliko meseci ceo proces studiranja preselilo na internet,…

.

U novosadskim domovima nema straha od korone

U novosadskim studentskim domovima nema prijavljenih slučajeva koronavirusa, izjavio je za Oradio zamenik direktora službe smeštaja Studentskog centra u Novom…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo