...
TRENUTNO16:30 - 16:45Tehnologija

Društvo / Obrazovanje

Počela škola, biće novina za srednjoškolce

01.09.2015.

Počela je nova školska 2015/16 godina. Pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš iskoristio je priliku da svima poželi uspešan rad i mnogo novog znanja. U Vojvodini je prema njegovim rečima u školu danas krenulo više od 200 hiljada đaka.

"Tačno 233 hiljade dece i đaka, toliki je broj onih koji su danas krenuli u školu u Vojvodini. Procenjujemo da imamo oko 730 više učenika koji su krenuli u srednju školu za razliku od prošle godine", kazao je Njilaš.

.

Na početku nove školske godine zaista je turbulentno. Osim što su najavljeni novi mogući štrajkovi prosvetara, Ministarstvo obrazovanja najavilo je i novi sistem ocenjivanja, bodovanja male mature za upis u srednje škole i povećanje discipine u srednjim školama.

Naime, biće uveden upisni prag za četvorogodišnje škole, što znači da će đaci koji ne skupe 50 bodova moći da upišu samo trogodišnje srednje škole. Do sada su osnovci mogli da steknu maksimalno 100 bodova, tako što su sve petice iz prethodnog školovanja donosile 70 poena, dok su testovi iz srpskog jezika, matematike i kombinovanog testa nosili još 30 bodova (10 po testu).

Na pitanje kako će ove nove odredbe biti sprovođenje u Vojvodini, Njilaš je za O radio rekao da je to u nadležnosti Ministartsva, a da će se Sekretarijat starati da sve bude sprovođeno po zakonu.

"Pošto je to nadležnost ministarstva, zadatak Pokrajine će biti da to sve prati i da pazi na to da sve bude što kvalitetnije urađeno u okvirima zakona i sistema koji je utvrđen od strane republike", rekao je Njilaš.

Ono gde Pokrajina ima ključnu ulogu biće poboljšanje nastave na manjinskim jezicima, sa posebnim akcentom na predmet Srpski jezik kao nematernji, i udžbenicima za isti. Kako je Njilaš objasnio, sadašnje stanje u ovoj oblasti je takvo da učenici imaju poteškoća sa srpskim jezikom, da ga ne nauče adekvatno, posebno u onim sredinama gde većina stanovnika govori manjinskim jezicima.

"Posle, zbog ovog problema sa udžbenicima i nastavnim planom za učenje srpskog jezika kao nematernjeg, učenici imaju problema na fakultetima. Tu treba radikalne promene da se izvrše i te promene su u toku, ali dosta sporo idu. Tu mi iz Pokrajine želimo da ubrzamo i pospešimo taj proces", rekao je Njilaš.

U Ministarstvu kazu da će za nekoliko dana izaći i novi pravilnik za ocenjivanje srednjoškolaca, a ministar Srđan Verbić rekao je tokom posete jednoj od najstarijih škola u Srbiji, "23. oktobar" u Golubincima kod Stare Pazove, da će on imati najveću ulogu u vraćanju integriteta nastavnicima.

"Nakon 20 godina, za nekoliko dana biti objavljen pravilnik o ocenjivanju u srednjim školama. Novi način ocenjivanja neće biti drastično drugačiji, ali će veoma značiti za autoritet nastavnika. Pravilnik će postati priručnik nastavnicima i imaće neke nove alate za ocenjivanje. To znači da će svakom nastavniku biti mnogo lakše ako se oslanja na priručnik i može da odbrani integritet za ocenu koju je dao učeniku i da ne podleže pritiscima", objasnio je Verbić.

Dragi omladinci, O radio vam želi srećnu novu školsku godinu!

M.L.

Možda te još zanima:

.

Vebinar o započinjanju karijere

Sajt Startuj.com u okviru Regionalnog sajma poslova organizuje vebinar na temu "Kako da na pravi način STARTUJeš karijeru?" koji će…

.

Kombinovana predavanja i obavezne maske na fakultetima

Odvijanje nastave na univerzitetima u Srbiji ove godine odvijaće se po tri predviđena modela. Prvi je klasična nastava, kao i…

.

Srednjoškolci kao autori i kustosi

Povodom titule Omladinske prestonice Evrope, Galerija Matice srpske odlučila je da novosadskim srednjoškolcima pruži priliku da sami kreiraju izložbu od…

.

Počelo emitovanje programa na O radiju

Program radija posvećen je mladima i temama koje su za njih značajne i zanimljive

.

Muzička dobrodošlica na oradio.rs

Prvo su bile ideje, pa da li je izvodljivo, pa početak organizacije, pa ko-sta-kako-gde, pa odbrojavanje, pa početak!

.

Konkurs za program #Zeleneideje

Trag fondacija je otvorila konkurs programa Foruma za zelene ideje, a namenjen je udruženim građanima koji žele da primenjuju uspešne poslovne…

  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Šta se kuva?

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo