...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Organska proizvodnja teška i isplativa

03.05.2016.

Popularnost organske proizvodnje i proizvoda sve više raste i na ovim prostorima, iako je taj procenat i dalje vrlo nizak. Ali osim na pijacama, organske proizvode sada možemo kupovati i online, zahvaljujući mladim entuzijastima koji se sve više upuštaju u ovu proizvodnju čime obezbeđuju sebi profitabilan ostanak na selu, zdravu hranu i zaštićenu prirodnu okolinu. Raspitali smo se kako i zbog čega biste već sutra mogli da se upustite u organsko uzgajanje ili proizvodnju.

.

Foto: organicnet.co

Organska proizvodnja može biti komplikovana samo za one koji se sa tim nikada ranije nisu sreli, niti učili nešto o tome u školi. Potrebno je saznati nešto o agroekološkim merama i tehnikama koji se tiču poljoprivrede, a koje možete pronaći na internetu.

"Svi mladi treba da pročitaju Zakon o organskoj o poljoprivredi, jer je on taj koji reguliše kako se mora raditi. Odmah potom uzmite parče zemlje od svojih roditelja i probajte da započnete bio baštovanstvo. To podrazumeva da vaše povrće ili začinsko bilja raste prirodno. Probajte ukus, saznajte kako nešto istinski ima ukus i izgled, naučite sve o tom uzgajanju i onda se upustite u organsku proizvodnju", objasnila je profesorka iz oblasti organske proizvodnje Branka Lazić.

Kada je reč o samoj organskoj proizvodnji u Srbiji, prema rečima većine stručnjaka, ona se nedovoljno novčano podstiče i zahteva zaista mnogo rada i ulaganja, zbog toga nije ni čudo što se organskom proizvodnjom bave uglavnom mladi. Jedan od njih je i mladi agronom iz Pivnica, Mirko Vlček, koji je već postao poznat u organskoj poljoprivredi usled online prodaje svojih proizvoda.

organskiproizvodjaci jpg

Foto: Organsko povrće - Pivnice

"Na ideju organske proizvodnje smo došli kada smo razmišljali čime ćemo se baviti. Tada smo naišli na ideju organske proizvodnje i odmah smo znali da je to to. Znali smo da je to sklop ekologije, zaštite prirodnih resursa i ekonomskih ambicija koje mogu da zadovolje. To je jednostavno biznis gde ono što znaš naplatiš, a ono što ne znaš platiš", ispričao je Mirko ranije za Radio Novi Sad.

Prema njegovim rečima, mladi se teško odlučuju da uopšte započnu nešto ovog tipa, jer je inače teško biti sam u ovom biznisu, pa stoga savetuje udruživanje.   

"U selu imamo 'Ekološko udruženje seoskog turizma i razvoja' gde se okupljamo sarađujemo i družimo. Delimo poslove, neko je zadužen za prodaju, neko za zaštitu, jer sam je jako teško, a nije čak ni zabavno", rekao je Mirko.

Osim što je država sa najsrećnijim ljudima na svetu, Danska je i zemlja sa visokim procentom organske proizvodnje mleka, voća, povrća i drugih namirnica. Tamo se finansijski podržavaju svi koji žele da se bave organskom proizvodnjom, a osvešćeno je i 55 odsto Danaca koji svakog dana kupuju organske proizvode, potvrđuje novinarka Radio – televizije Vojvodine Branka Baličević, koja je bila u poseti danskim farmama.

"Danska na sve načine podstiče organsku proizvodnju. Inače istorija organske proizvodnje u Danskoj je duga 30 godina. Organsku proizvodnju tamo pomažu bukvalno sve institucije posvećene hrani i proizvodnji", rekla je ona.

Saznali smo i da Danska podstiče organsku proizvodnju i kod mladih tako što učenici pohađaju organske škole gde dolaze sa željom da jednog dana otvore svoje organske farme.

"U okviru te škole se nalazi poljoprivredna škola i škola organske proizvodnje gde je jedini uslov upisa da ste završili osnovnu školu. Kada vidite te đake nikada ne biste pomislili da oni žele da budu poljoprivrednici ili farmeri, budući da stvarno izgledaju isuviše urbano za osobe koje bi želele time da se bave", ispričala je Branka.

U Srbiji se za organske proizvode u proseku izdvoji jedan evro, dok je u Danskoj to 200 evra godišnje po osobi. Osim slabije kupovne moći, u Srbiji su građani manje osvešćeni po pitanju vrednosti organskih proizvoda. Ipak, o sve većoj popularnosti organske proizvodnje, ali i organskih proizvoda, svedoče i incijatori jedne od prvih organskih online pijaca OrganicNet. Predstavnica ove online društvene tržnice Dragana Grbić kaže da se ljudi sve više interesuju za kupovinu, a da se mladi sve više uključuju u proizvodnju.

organskiluk jpg

 Foto: Organicnet.co

"Mladi proizvođači nam se sami javljaju, daju predloge i promovišu svoje proizvode, dok do starijih mi nekako dolazimo. Osim toga što bih pozvala mlade da počnu da se bave organskom proizvodnjom, na našem portalu mogu dobiti i sve informacije koje se tiču započinjanja organske proizvodnje i dobijanja sertifikata, dakle, sav taj edukativni deo", izjavila je Dragana.

OrganicNet u budućnosti planira proširenje, a već imaju nagoveštaja da će se loša statistika od jednog potrošenog evra na organsku hranu u Srbiji promeniti. Sa druge strane, optimistični su i kada je u pitanju pokretanje proizvodnje organskih proizvoda jer se uzdaju u mlade koji će naposletku uvideti svoju šansu u tome.

Nataša Šaru (natasasaru@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

Konkurs za program #Zeleneideje

Trag fondacija je otvorila konkurs programa Foruma za zelene ideje, a namenjen je udruženim građanima koji žele da primenjuju uspešne poslovne…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo