...
TRENUTNO15:00 - 16:00Vaš DJ sat

Društvo / Obrazovanje

Online predavanja na fakultetima - Modernizacija ili robotizacija?

13.03.2018.

Trend širenja interesovanja za online učenje zahvatio je i Srbiju, mada ne u tolikoj meri kao što je to slučaj u razvijenijim zemljama. Fakultet informacionih tehnologija prvi je u Srbiji 2005. godine dobio dozvolu od Ministarstva prosvete za izvođenje nastave na daljinu. Neki od privatnih beogradskih fakulteta već su ušli u korak s vremenom i obezbedili online predavanja, dok novosadski studenti još uvek nisu u prilici da se susretnu sa ovim vidom obrazovanja.

.

Novosadski student prorektor, Miroslav Milošević, kaže kako iskorak ka uvođenju online predavanja mogu biti i audio prezentacije o kojima je on slušao na jednoj od konferencija. On navodi da je dobra strana online predavanja njihova praktičnost, ali ističe i da je živa reč veoma bitna.

Studenti Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu nisu oduševljeni ovom idejom, a Mladena Mikan, student prodekan na tom fakultetu, kaže da postoje predmeti iz kojih se predavanja ne bi mogla održavati online.

"Bar što se tiče naše poljoprivredne struke, mislim da bi se online predavanja mogla održavati i to nije loše, da idemo u korak sa tehnologijom, sa 21. vekom. Međutim, što se tiče vežbi, postoje mnogi usko stručni predmeti i vežbe, gde bismo zaista morali da radimo uživo", dodaje Mladena.

Prihvatanje nove tehnologije od strane starijih profesora i dalje je pitanje koje se redovno postavlja kada se govori o izvođenju online predavanja. Međutim, Ksenija Segedi, profesorica rusinistike na Filozofskom fakultetu ne vidi prepreku u tome. S obzirom na to da se svet brzo razvija, ona veruje u to da bi online učenje bio način na koji bi studenti mogli lakše da usvajaju gradivo. Naša sagovornica smatra i da je uvođenje novih tehnologija u nastavu jako dobro, prvenstveno zbog toga što su studenti mnogo više upućeniji u to.

online ucenje

"Mislim da im je na predavanju mnogo zanimljivije kada se sadržaj prezentuje putem novih tehnologija i na načine koji su njima bliži od uobičajenih table i krede. Mislim da je to na neki način način prevaziđeno, mada ja to još uvek koristim", zaključuje Ksenija .

Ovaj pojava zaživela je u susednoj Hrvatskoj. Jedna od onih koja je iskusila online predavanja, Mia Nadovski, studentkinja forenzike i nacionalne sigurnosti u Splitu, smatra kako su predavanja puno produktivnija uživo.

"Nisam za online predavanja, mislim da je uživo predavanje puno produktivnije, bolja je interakcija između profesora i studenata. Takođe, mislim da je online predavanje korisnije za neke izborne predmete, one koje same odaberemo, za proširenje znanja i afiniteta, a ne u sklopu redovne nastave. Mislim da fakulteti ne bi trebalo da se baziraju samo na online predavanjima, iako većina fakulteta, posebno privatni, ističu online predavanja kao neku konkurentsku prednost", dodaje Mia.

Mišljenja o online studiranju su i dalje podeljena, ali je činjenica da su sve popularnija, kako u svetu, tako i kod nas. Ono što za neke predstavlja hvatanje koraka sa modernizacijom, za druge ipak znači - još jedan način robovanja tehnologiji.

Prilog o ovoj temi možete preslušati u novom izdanju emisije "Pokretač" na podkastu Oradija.

Jelena Mirić

Možda te još zanima:

.

Pripremna nastava za polaganje prijemnog na PMF-u

Prirodno-matematički fakultet i ove godine organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita.

.

Nastavlja se predstavljanje fakulteta u SKC-u

U želji da pomogne mladima u izboru budućeg zanimanja, kao i da naglasi neophodnost ulaganja u znanje i usavršavanje, Studentski…

.

Ciklus predstavljanja fakulteta u SKC-u

U želji da pomogne mladima u izboru budućeg zanimanja, kao i da naglasi neophodnost ulaganja u znanje i usavršavanje, Studentski…

.

Fizička distanca - mana i prednost online školovanja

Uveliko su krenule nove školske i akademske godine. Ove jeseni propraćene su izmenjenim sistemom nastave. Zbog pandemije, većina predavanja se…

.

Studenti se (ne) pridržavaju mera zaštite

Nekolicina studenata na Univerzitetu u Beogradu pozitivna je na koronavirus. U Novom Sadu još nijedan slučaj nije dijagnostifikovan, međutim, fakulteti…

.

Izbor fakulteta nije lak posao

Za sve one maturante koji su rešili da nastave školovanje i upišu fakultete, glavna tema trenutno je prijemni ispiti. Tome…

  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo