.
Trenutno
Pokretač
 Studentska emisija
Društvo / Obrazovanje

Online predavanja na fakultetima - Modernizacija ili robotizacija?

13.03.2018.

Trend širenja interesovanja za online učenje zahvatio je i Srbiju, mada ne u tolikoj meri kao što je to slučaj u razvijenijim zemljama. Fakultet informacionih tehnologija prvi je u Srbiji 2005. godine dobio dozvolu od Ministarstva prosvete za izvođenje nastave na daljinu. Neki od privatnih beogradskih fakulteta već su ušli u korak s vremenom i obezbedili online predavanja, dok novosadski studenti još uvek nisu u prilici da se susretnu sa ovim vidom obrazovanja.

.

Novosadski student prorektor, Miroslav Milošević, kaže kako iskorak ka uvođenju online predavanja mogu biti i audio prezentacije o kojima je on slušao na jednoj od konferencija. On navodi da je dobra strana online predavanja njihova praktičnost, ali ističe i da je živa reč veoma bitna.

Studenti Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu nisu oduševljeni ovom idejom, a Mladena Mikan, student prodekan na tom fakultetu, kaže da postoje predmeti iz kojih se predavanja ne bi mogla održavati online.

"Bar što se tiče naše poljoprivredne struke, mislim da bi se online predavanja mogla održavati i to nije loše, da idemo u korak sa tehnologijom, sa 21. vekom. Međutim, što se tiče vežbi, postoje mnogi usko stručni predmeti i vežbe, gde bismo zaista morali da radimo uživo", dodaje Mladena.

Prihvatanje nove tehnologije od strane starijih profesora i dalje je pitanje koje se redovno postavlja kada se govori o izvođenju online predavanja. Međutim, Ksenija Segedi, profesorica rusinistike na Filozofskom fakultetu ne vidi prepreku u tome. S obzirom na to da se svet brzo razvija, ona veruje u to da bi online učenje bio način na koji bi studenti mogli lakše da usvajaju gradivo. Naša sagovornica smatra i da je uvođenje novih tehnologija u nastavu jako dobro, prvenstveno zbog toga što su studenti mnogo više upućeniji u to.

online ucenje

"Mislim da im je na predavanju mnogo zanimljivije kada se sadržaj prezentuje putem novih tehnologija i na načine koji su njima bliži od uobičajenih table i krede. Mislim da je to na neki način način prevaziđeno, mada ja to još uvek koristim", zaključuje Ksenija .

Ovaj pojava zaživela je u susednoj Hrvatskoj. Jedna od onih koja je iskusila online predavanja, Mia Nadovski, studentkinja forenzike i nacionalne sigurnosti u Splitu, smatra kako su predavanja puno produktivnija uživo.

"Nisam za online predavanja, mislim da je uživo predavanje puno produktivnije, bolja je interakcija između profesora i studenata. Takođe, mislim da je online predavanje korisnije za neke izborne predmete, one koje same odaberemo, za proširenje znanja i afiniteta, a ne u sklopu redovne nastave. Mislim da fakulteti ne bi trebalo da se baziraju samo na online predavanjima, iako većina fakulteta, posebno privatni, ističu online predavanja kao neku konkurentsku prednost", dodaje Mia.

Mišljenja o online studiranju su i dalje podeljena, ali je činjenica da su sve popularnija, kako u svetu, tako i kod nas. Ono što za neke predstavlja hvatanje koraka sa modernizacijom, za druge ipak znači - još jedan način robovanja tehnologiji.

Prilog o ovoj temi možete preslušati u novom izdanju emisije "Pokretač" na podkastu Oradija.

Jelena Mirić

.
Timsko takmičenje namenjeno je studentima osnovnih, master i doktorskih studija Univerziteta u Novom Sadu.
.
Studenti Akademije umetnosti moraće da gacaju po blatu do svog fakulteta barem do proleća, jer, kako kažu u Gradskoj upravi za…
.
Gugl je pretraživač koji svakodnevno koristi blizu 1.2 milijarde ljudi. Gigant kakav jeste, ova kompanija pronicljivo bira svoje…
Program
Kalendar događaja
Januar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Na šta posebno obraćate pažnju na deklaracijama hrane i pića?