...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Odbrane završnih i master radova nakon vanrednog stanja

14.04.2020.

Studenti koji su pred završetkom osnovnih, master i doktorskih studija, usled vanredne situacije, do daljnjeg neće imati mogućnost da odbrane svoje završne radove. Kako je Oradiju rečeno u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, odbrana pomenutih radova na daljinu nije moguća.

.

Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) uputila je dopis Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u kome se predalžu mere za unapređenje stanja u visokom obrazovanju za vreme vanredne situacije. Jedna od stavki referiše upravo na blagovremenu odbranu radova. Prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu Sanja Podunavac Kuzmanović rekla je za Oradio da studenti koji se nalaze u ovom položaju, neće biti oštećeni.

"Po ovom pitanju fakulteti se nisu obraćali Rektoratu, jer je svima jasno da se odbrane završnih i master radova moraju obaviti pred komisijama koje su najmanje tročlane, a time bi se prekršila mera o zabrani okupljanja više osoba u javnom prostoru. Međutim, želim da istaknem da studenti neće biti oštećeni zbog ove vanredne situacije i da će se, kada sve ovo prođe, studentima omogućiti da blagovremeno odbrane završne i master radove, nakon čega bi nesmetano mogli da se upišu na viši stepen studija", rekla je Sanja Podunavac Kuzmanović.

Student Dušan Josipović trenutno piše master rad. On kaže da nije dobio nikakve dodatne informacije sa svog fakulteta u vezi sa odbranom rada, ali smatra da mu to svakako neće praviti problem.

"Imamo već predefinisani rok da to mora da bude kraj septembra i ništa van toga se nije menjalo. Mislim da ću uspeti da uradim sve u roku. Koristim ovu situaciju kako bih pisao master rad i ovo mi uopšte nije poremetilo planove. Čak mi je pomoglo da pronađem više vremena da obavim sve svoje obaveze", kaže Dušan.

prezentacija jpg

Foto: Pexels/ilustracija

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, Ministarstvo prosvete, kulture i tehnološkog razvoja zaduženo je za rešenje ove situacije. Pomoćnik u ovom ministarstvu Bojan Tubić rekao je za Oradio da je oformljena Radna grupa koja će pružati podršku kako za organizovanjee nastave, tako i za proveru znanja.

"U sastavu Radne grupe su predstavnici Vlade, Ministarstva, konferencije visokoškolskih ustanova i studentskih konferencija, sa zadatkom da se nastavnicima i studentima pruži odgovarajuća podrška i pomoć u vezi sa organizovanjem nastave i provere znanja u uslovima vanrednog stanja, čije trajanje je neizvesno u ovom trenutku", rekao nam je Bojan Tubić.

S obzirom na to da se još uvek ne zna kada će vanredno stanje biti ukinuto, studenti koji su u završnim fazama određenog stepena studija imaju vremena da uče, pišu radove i spremaju odbranu. Prorektorka za nastavu UNS Sanja Podunavac Kuzmanović kaže da studenti ovo vreme treba da iskoriste za kontinuitet u spremanju odbrane radova.

"Svim studentima koji su u fazi izrade svog završnog ili mastera rada preporučujem da održe kontinuitet u izradi rada, da ovo vreme ostanka kod kuće iskoriste za pretraživanje literature, za pisanje teoretskog dela rada, a da nakon ukidanja vanrednog stanja samo dovrše praktične delove svog rada", zaključila je naša sagovornica.

S.P.

Možda te još zanima:

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Nastavite studije u Bavarskoj

Bavarski visokoškolski centar za Srednju, Istočnu i Jugoistočnu Evropu (BAYHOST) i Vlada Bavarske raspisali su konkurs za stipendije za master…

.

Stipendije za master u Ženevi

Otvoren je konkurs za dodelu stipendija za  master studije na Univerzitetu u Ženevi u narednoj školskoj godini. Stipendije dodeljuje MEIG…

.

Otvoren konkurs za dodelu stipendije Dositeja

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija raspisalo je konkurs za dodelu stipendije Dositeja, Fonda za mlade talente Republike Srbije.

.

Besplatna zimska škola na temu roda i globalizacije

Univerzitet u Novom Sadu organizuje zimsku školu pod nazivom “Rod i globalizacija” koja će se održati od 20. do 27.…

.

Studio M bi mogao da sačuva svoj identitet

Iza svake dobijene, odnosno, dodeljene nagrade, stoji ogromna posvećenost poslu i veliki rad krunisan uspešnim završetkom. Kažu još i da…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo